Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2013 12:00 | Správy | Domáce správy

Ďalší nezmyselný návrh Jahnátkovho ministerstva: Zákonom chcú obmedziť zber hríbov!

Ministerstvu pôdohospodárstva sa zdá, že si ľudia odnášajú z lesa priveľa hríbov a kšeftujú s nimi. 

V novele predkladaného zákona chcú obmedziť ešte aj túto obľúbenú aktivitu. Keď zákon prejde, tak hríby sa budú môcť zbierať len pre vlastnú potrebu. Navyše, do lesa na hubačku sa bude môcť chodiť už len sporadicky. Predkladaný návrh nahneval nielen odborníkov, ale aj milovníkov lesa.

Zákon o lesoch z dielne ministerstva sa nepozdáva ani právnikom. Podľa nich je zle prezentovaný a bude obmedzovať veľké množstvo ľudí. „Neviem si predstaviť ten zákon v praxi. To chcú obkolesiť les a strážiť ho? Zrejme sledovali dobrý cieľ, ale zvolili zlú cestu,“ skonštatoval advokát František Polák.

Podľa viacerých odborníkov a ochranárov lesa sa dá novela vnímať ako neúspešná snaha priblížiť sa zahraničiu. „Ako chcú oddeliť normálneho návštevníka, ktorý si vezme štyri hríby, od cudzieho návštevníka? Neviem si to vôbec predstaviť. Veľmi ťažko je oddeliť ľudí podľa toho, ktorí si z toho robia biznis, a ktorí nie,“ poznamenal environmentalista Tomáš Vančura.

Pobúrená verejnosť

Nový zákon z dielne ministra Jahnátka nahneval aj hubárov. V návrhu zákona sa píše, že ľudia môžu hríby a lesné plodiny zbierať len „sporadicky a pre vlastnú spotrebu". Keď by nezmyselný zákon prešiel, hubačka už nemusí byť taká ako predtým. „Neviem si predstaviť, že nájdem dvadsať hríbov a vezmem si iba tri. Veď by mi srdce puklo, keby som ich tam mal nechať,“ krúti hlavou hubár Marek (32) z Vikartoviec.

Pri uplatňovaní zákona sa môže stať, že vás pri vychádzaní z lesa zastaví policajt a bude len tak z vlastnej hlavy posudzovať, či si hríby nesiete pre vlastnú spotrebu, alebo na predaj. „Pokiaľ ide o kontrolu dodržiavania ustanovení zákona o lesoch, túto právomoc má lesná stráž a orgány štátnej správy,“ potvrdil hovorca ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala.

Záhumenský zákon obhajuje

Poslanci majú na stole mnoho zákonov, ktorými by sa mali zaoberať, napriek tomu riešia takéto nezmysly. Zákon už prešiel výborom a diskusia v pléne sa chystá na budúci týždeň v utorok. Viacerým poslancom sa napriek vlne nespokojnosti občanov pozdáva. „Ak chce niekto robiť komerciu, vezme 30 ľudí na zber a potom ich budú predávať na trhu, no tak to už treba zákonom obmedziť,“ obhajuje zákon poslanec Smeru Marián Záhumenský.

Tieto dôležité zákony čakajú

  • zmrazenie platov poslancov a ústavných činiteľov
  • sprísnenie zverejňovania majetkových priznaní politikov
  • obmedzenie hromadenia mandátov

Poslanec Mičovský: Formulácia zákona je nešťastná

Výhrady proti zákonu má aj poslanec OĽaNO Ján Mičovský. „Formulácia je naozaj nešťastná a nedá sa s ňou súhlasiť. Neumožňuje to, čo by sme mali jasne deklarovať a teda, že občania majú právo vstupovať do lesov bez ohľadu na ich typ vlastníctva,“ myslí si poslanec. Podľa neho sa však zámer zákona dá chápať aj ako ochrana súkromného vlastníctva.

Lesy sa budú ešte viac drancovať

Odborníci trvajú na svojom! Ďalší nezmyselný zákon z dielne ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka nenahneval len hubárov, ale aj mykológov. Podľa predkladaného návrhu, ktorý by mal platiť od budúceho roka, sa hríby budú môcť zbierať len pre vlastnú potrebu a má sa obmedziť aj vstup do lesa. Odborníci to považujú za úplne absurdné.

Ivona Kautmanová

„Ústavou máme garantované právo voľného pohybu po lese. Niektorí ľudia zbierajú veľké množstvá hríbov na komerčné účely, hubám to neškodí. Škodí im, keď sa rúbu lesy a ničí biotop. Obávam sa, že zákaz vstupu hubárom, ktorým na prírode záleží, bude viesť k tomu, že sa budú lesy ešte viac drancovať. Tento zákon je nezmyselný a nebezpečný," skonštatovala mykologička.

Stanislav Glejdura

„Od čias Márie Terézie sa na našom území môžu voľne zbierať plody a huby. Zákaz zberu húb na predaj je veľký zásah do práv občana. Súhlasím, že zber by mohol byť trošku regulovaný, ale mnohí ľudia z toho žijú. Keby Štátne lesy žili z predaja hríbov, tak by to malo význam, ale hríby sú určené pre bežných spotrebiteľov a zakazovať im to je absurdné,“ reagoval mykológ.

Ivan Jarolímek

„Venujem sa v súkromí hubárčeniu a myslím si, že by tento zákon významne obmedzil nielen nás, hubárov, ale aj výskumné možnosti. Je to nepríjemné a nesúhlasím s ním, tento zákon mi je proti srsti. Domnievam sa, že ľudia sú už natoľko vycvičení proti podobným obmedzeniam, že by si aj na toto našli obkľuku,“ povedal riaditeľ Botanického ústavu SAV.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?