Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.04.2022 06:00 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideo

Vojna na Ukrajine: Z Mariupoľa evakuovali 3-tisíc ľudí, ruské rakety zasiahli sídlisko v Odese

Vojna pustoší Ukrajinu a berie to najcennejšie - životy civilistov i vojakov. Priebeh 37. dňa ruskej invázie ste mohli sledovať s nami v našom online prenose.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

2:00 ONLINE prenos skončil. Nové informácie prinesieme opäť ráno.

1:45 Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola počas návštevy Kyjeva povedala, že Európa pomôže pri obnove miest na Ukrajine po vojne s Ruskom. Tiež dodala, že zhromaždenie podporí úsilie Ukrajiny začať proces vstupu do Európskej únie, uviedla to agentúra Reuters.

 

 

1:41 Do bojov v meste Irpiň pri Kyjeve sa na ukrajinskej strane zapojili aj dobrovoľníci zo zahraničia. Medzi nimi bolo aj mnoho Čechov, uviedol server The Kyiv Independent. Ukrajinské úrady vyhlásili mesto za oslobodené tento týždeň. Návrat obyvateľov ale zatiaľ nie je možný.

1:23 Situácia na východe Ukrajiny zostáva veľmi vážna, na severe krajiny sa však ruské jednotky pomaly ale viditeľne sťahujú. Povedal to v noci na sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho Rusko chystá nové vojenské údery v Donbase a Charkove, napísala agentúra Reuters.

V rozhovore pre americkú stanicu Fox News Zelenskyj uviedol, že sankcie zavedené Spojenými štátmi a ďalšími krajinami v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine fungujú a je potrebné ich posilniť. Zelenskyj by tiež chcel, aby sa Čína postavila na stranu Ukrajiny. V piatok sa podľa ukrajinského prezidenta za použitia humanitárnych koridorov podarilo evakuovať 6200 ľudí, z toho 3000 z Mariupolu.

 

 

1:21 Do ukrajinského mesta Záporožie dorazila v piatok kolóna autobusov vezúcich evakuovaných obyvateľov z obliehaného prístavného mesta Mariupol. Informoval o tom priamo z miesta spravodajca agentúry AFP.

Autobusy viezli ľudí, ktorým sa predtým podarilo utiecť z Mariupola do Ruskom okupovaného mesta Berďansk. Odtiaľ boli autobusmi prevezení do Záporožia ležiaceho vyše 200 kilometrov severozápadne od Mariupola. Uviedli to samotní evakuovaní aj tamojší predstavitelia.

00:58 Ukrajinský minister zahraničných vecí oznámil v piatok večer na sociálnej sieti Twitter, že so svojim  americkým rezortným kolegom Antonym Blinkenom telefonicky hovoril o hospodárskom a vojenskom posilnení Ukrajiny. "Telefonoval som s Blinkenom o krokoch na posilnenie Ukrajiny hospodársky a vojensky, aby sme mohli aj naďalej účinne odvracať ďalšie ruské útoky," napísal Kuleba.

 

 

Ukrajinský šéf diplomacie sa tiež Spojeným štátom poďakoval za podporu, ktorú už jeho krajine poskytli. Kuleba takisto napísal, že budú nasledovať ďalšie "zásahy" voči ruskej ekonomike, finančnému systému a obchodu. Blinken na Twitteri uviedol, že s Kulebom viedol "užitočný" rozhovor. "Bolo dobré nadviazať na naše nedávne stretnutie vo Varšave s cieľom prediskutovať spôsoby, akými USA, (ich) spojenci a partneri pomáhajú Ukrajine brániť sa proti nevyprovokovanej a neoprávnenej vojne (ruského prezidenta Vladimira) Putina," napísal.

 

 

23:58 Školáci v ruskom meste Penza nahlásili na políciu svoju učiteľku, ktorá kritizovala ruské vojenské aktivity na Ukrajine. Podľa informácií nezávislého portálu Meduza potom úrady proti 55-ročnej vyučujúcej angličtiny začali stíhanie na základe zákona, ktorý zakazuje šírenie informácií diskreditujúcich ruskú armádu. Viac tu.

23:28 Bulharsko vyhlásilo nemenovaného ruského diplomata za nežiaducu osobu a nariadilo mu v priebehu nasledujúcich 72 hodín opustiť krajinu. Dôvodom je podozrenie zo špionáže. Oznámilo to v piatok bulharské ministerstvo zahraničných vecí, informovala agentúra Reuters.

22:52 Tri ruské rakety zasiahli rezidenčnú oblasť v ukrajinskom prístavnom meste Odesa. Uviedla to agentúra Reuters s odkazom na gubernátora oblasti Maksyma Marčenka. Ukrajinská armáda informovala, že ruské jednotky sa pokúsili o raketový útok na "kritickú infraštruktúru" v meste, ktorý sa ale protivzdušnej obrane podarilo zmariť. "Nepriateľ práve zaútočil tromi raketami na sídlisko," uviedol Marčenko na videu, ktoré zverejnil na internete. Podľa neho útok spôsobil obete, ale nespresnil ich počet.

22:40 Nemecká armáda presúva svoje protilietadlové rakety do bojovej skupiny NATO v Litve, aby tak posilnila východné krídlo Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na veliteľstvo operácii nemeckej armády. Materiál protilietadlovej raketovej obrany prichádza do Litvy už od štvrtka, uviedlo veliteľstvo na Twitteri.

22:14 Cez humanitárne koridory sa v piatok podarilo z ukrajinských miest evakuovať celkovo 6266 ľudí. Uviedol to námestník riaditeľa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. TASR o tom informuje na základe správy spravodajskej stanice Sky News.

Tymošenko dodal, že obliehané mesto Mariupol na juhovýchode Ukrajiny sa v piatok podarilo opustiť 3071 osobám. A to aj napriek tomu, že Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) oznámil, že odložil pokus o evakuáciu civilistov z bombardovaného ukrajinského mesta.

21:55 Počas ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo v tejto krajine najmenej 1276 civilistov. Oznámil to dnes Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR), ktorý doteraz potvrdil aj úmrtie 115 detí. Ukrajinská generálna prokuratúra dnes informovala o tom, že o život prišlo v dôsledku počínania ruských vojsk najmenej 153 detí a ďalších 245 ich bolo zranených.

21:28 Európska únia pomôže Ukrajine pri obnove krajiny po skončení ruskej invázie. Uviedla to v piatok počas návštevy Kyjeva predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters. "Európsky parlament, Európska únia a ľudia v Európe stoja pri Ukrajine. Preto som dnes tu," povedala Metsolová bezprostredne po príchode do Kyjeva. V hlavnom meste Ukrajiny šéfka EP absolvovala rokovanie s predsedom ukrajinského parlamentu Ruslanom Stefančukom.

21:14 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina z používania klamstiev a nepravdivých informácií v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA. "Je zrejmé, že (Putin) verí tomuto falošnému príbehu, ktorý hovorí svetu," povedala politička v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN. Podľa jej slov Putina na šírenie klamstiev upozornili aj nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

"(Putin) však očividne nepočúva môjho kancelára ani iných medzinárodných partnerov," dodala Baerbocková s tým, že ľudia z Putinovho blízkeho okruhu sa mu zrejme neodvážili povedať pravdu o vývoji bojov na Ukrajine a najmä o tom, že jeho jednotky nie sú ani zďaleka také úspešné. DPA ďalej uviedla, že aj nemecký kancelár Scholz predpokladá, že Putin nedostáva všetky informácie.

20:58 Starosta ukrajinského Kyjeva Vitalij Kličko v piatok vyhlásil, že bombardovanie satelitných mestečiek v blízkosti hlavného mesta prebieha napriek sľubom Ruska, že z tejto oblasti stiahne svojich vojakov. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Kličko pre britskú stanicu Sky News povedal, že zvuky výbuchov počuje "bez prestávky počas dňa a noci".

20:46 Cez slovensko-ukrajinské hranice prešlo za prvých päť týždňov vojny na Ukrajine viac ako 1500 psov a 650 mačiek. Medzi zvieratami boli aj iné druhy, napríklad kone, andulky či rôzne papagáje. Na sociálnej sieti o tom informuje polícia. 

20:19 Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok informovala, že od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine poškodených najmenej 53 historických pamiatok, náboženských budov a múzeí. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Sme veľmi znepokojení situáciou ako na humanitárnej úrovni, tak aj na úrovni (kultúrneho) dedičstva. Dedičstvo ľudstva je (na Ukrajine) v ohrození," povedal na tlačovej konferencii predstaviteľ UNESCO Ernesto Ottone.

20:00 Ukrajinskí vojaci dobyli späť mesto Buča nachádzajúce sa severozápadne od Kyjiva. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na starostu Buče Anatolija Fedoruka. „Naše mesto bolo oslobodené našimi ukrajinskými ozbrojenými silami od ruských ´orkov´ a okupantov. Tento deň predstavuje deň radosti a víťazstva našich ozbrojených síl. A takéto víťazstvá očakávame na celej Ukrajine,“ uviedol Fedoruk vo videu pred radnicou v Buči, ktoré zverejnili v piatok.

19:39 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok povedal, že Moskva a Naí Dillí nájdu cestu, ako obísť podľa jeho slov "nezákonné" sankcie Západu a pokračovať v obchode. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Finančné sankcie Západu údajne Indii sťažujú platiť za dodávky z Ruska vrátane dovozu zbraní, ropy, neopracovaných diamantov a hnojív. Lavrov však podľa AFP vyjadril presvedčenie, že tieto dve krajiny nájdu riešenie.

19:27 Karibský ostrovný štát Antigua a Barbuda je ochotný pomôcť Británii so zadržiavaním jácht vlastnených ruským oligarchom Romanom Abramovičom, ktorý sa nachádza na britskom sankčnom zozname. Informovala o tom ostrovná krajina a dodala, že Spojené kráľovstvo musí žiadať o takúto pomoc prostredníctvom medzinárodnej zmluvy. Správu v piatok priniesla tlačová agentúra Reuters.

Denník The Financial Times ako prvý informoval, že plavidlá Halo a Garcon, v súčasnosti zakotvené v Antigue a Barbude, vlastní Abramovič cez spoločnosť so sídlom na Britských Panenských ostrovoch, ktorá je na sankčnom zozname Británie.

19:23 Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov v piatok večer poprel, že Kyjev stál za útokom na sklad paliva v ruskom Belgorode. Informovala o tom agentúra Reuters. "Z nejakého dôvodu (Rusi) hovoria, že sme to urobili my, avšak podľa našich informácií to nezodpovedá realite," povedal Danilov.

19:16 Ukrajina a Rusko uskutočnili ďalšiu výmenu zajatcov, uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková. Každá zo strán prepustila 86 vojakov, píše web Ukrajinska pravda. "Z nariadenia prezidenta (Volodymyra) Zelenského sa práve udiala druhá výmena väzňov. Zoberieme domov 86 našich vojakov! Pätnásť z nich sú ženy!" napísala Vereščuková na facebooku. Vicepremiérka upresnila, že práve zahrnutie 15 žien do výmeny bolo hlavnou podmienkou ukrajinskej strany.

19:06 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v piatok oznámil, že odložil pokus o evakuáciu civilistov z Rusmi obliehaného ukrajinského mesta Mariupol. TASR prevzala správu od stanice BBC.

"Tím MVČK, ktorý bol v piatok na ceste do Mariupola, aby uľahčil bezpečný prechod civilistov, sa musel vrátiť do Záporožia po tom, čo mu opatrenia a podmienky znemožnili pokračovať," uviedol MVČK. "Tím MVČK, ktorý pozostáva z troch vozidiel a deviatich členov personálu, dnes nedorazil do Mariupola ani neuľahčil bezpečný prechod civilistov. V sobotu sa opäť pokúsi uľahčiť bezpečný prechod civilistov z Mariupola," uviedol MVČK.

18:52 Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) uviedla, že jej členovia sa v piatok dohodli na uvoľnení ďalšej ropy zo svojich núdzových rezerv v reakcii na nepokoje na trhu spôsobené ruskou inváziou na Ukrajinu. Agentúra so sídlom v Paríži uviedla, že informácie o množstve uvoľnených zásob budú zverejnené na budúci týždeň. Dovedna 31 členov agentúry už minulý mesiac oznámilo, že uvoľnia 62,7 milióna barelov ropy na zmiernenie jej nedostatku.

18:39 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že v piatkovom telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom opätovne vyzval na stretnutie lídrov Ukrajiny a Ruska.

Erdogan povedal Putinovi, že istanbulské rozhovory „vzbudili nádej na mier“. Podľa Erdogana chce Turecko dosiahnuť tento cieľ tým, že prispeje k stretnutiu Putina s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

18:29 Najvyšší predstavitelia EÚ varovali na piatkovom virtuálnom summite Čínu, že ak by Rusku pomáhala vo vedení vojny na Ukrajine alebo napríklad obchádzaní sankcií Západu, mohli by tým utrpieť jej obchodné vzťahy s Úniou. Uviedla to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Informovala o tom agentúra AFP s pripomenutím, že EÚ aj USA sa takýchto krokov Pekingu obávajú, keďže čínske vedenie dosiaľ neodsúdilo ruskú inváziu na Ukrajine. "Žiaden európsky občan by nerozumel akejkoľvek podpore Ruska v jeho schopnosti viesť vojnu. Navyše by to viedlo k obrovskému poškodeniu reputácie Číny tu v Európe," povedala von der Leyenová po virtuálnych rozhovoroch s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. "Podnikateľský sektor veľmi pozorne sleduje dianie (súvisiace s vojnou) a vyhodnocuje, ako sa k nemu (jednotlivé) krajiny stavajú. Je to otázka dôvery, spoľahlivosti a samozrejme rozhodnutí týkajúcich sa dlhodobých investícií," uviedla.

18:13 Mestská rada obliehaného ukrajinského mesta Mariupoľ odhaduje, že obnova poškodenej infraštruktúry po týždňoch intenzívneho ruského bombardovania bude stáť najmenej 10 miliárd dolárov. Informuje o tom portál news.sky.com.

17:44 Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio v piatok navštívil Azerbajdžan v rámci snahy jeho krajiny diverzifikovať dodávky zemného plynu po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu. Štyridsať percent svojej spotreby plynu Taliansko pokrýva nákupom z Ruska, pričom premiér Mario Draghi vo štvrtok uznal, že to priamo financuje ruskú vojnu.

17:43 Riaditeľ jadrovej elektrárne v Černobyle uviedol, že nie je možné určiť stupeň radiácie, ktorému boli ruské jednotky vystavené pri okupácii územia. Informuje o tom spravodajský web CNN. Valerij Sejda vo vyhlásení na telegramovom kanáli Enerhoatomu, štátneho prevádzkovateľa ukrajinských jadrových elektrární, uviedol, že „na území samotnej elektrárne okupanti nič nevykopali“, no hustý prach, ktorý sa zdvihol pri prechode vozidiel, mohol cez pľúca vniknúť do ich organizmov.

17:42 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok oznámil, že v telefonáte s ruským lídrom Vladimirom Putinom znovu vyzval na stretnutie prezidentov Ruska a Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Vo vyhlásení Erdoganovho úradu sa uvádzalo, že turecký prezident diskutoval s Putinom o rokovaniach medzi Ukrajinou a Ruskom, ktoré sa tento týždeň v utorok konali v Istanbule.

17:27 Aktivita v ruskom výrobnom sektore zaznamenala minulý mesiac najprudší pokles za takmer dva roky. Pod marcový vývoj sa podpísal výrazný pokles produkcie, avšak najmä prudké zníženie dopytu. Informoval o tom server RTTNews.

17:26 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že francúzsky herec Gérard Depardieu nerozumie tomu, čo sa deje na Ukrajine.

17:07 Ruské sily si zriadili vojenské stanovište v kostole severozápadne od Kyjeva a využívajú ho ako štartovací bod pre útoky na ukrajinskú metropolu. V piatok to povedal vysokopostavený predstaviteľ americkej administratívy, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

16:59 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi v piatok oznámil, že povedie bezpečnostnú misiu do Černobyľskej atómovej elektrárne po tom, čo ruskí vojaci údajne opustili túto oblasť. Informovala o som stanica BBC.

16:54 Z Ukrajiny pred vojnou utieklo podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) už viac ako 4,1 milióna ľudí. Úrad uviedol, že podľa najnovších údajov od vypuknutia vojny z krajiny ušlo 4 102 876 jej obyvateľov, pričom 90 percent z nich tvoria ženy a deti. Informuje o tom portál news.sky.com.

16:50 Ministri zahraničných vecí Slavkovského formátu (S3) navštívili v piatok Moldavsko. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok spolu s ministrami zahraničných vecí Česka Janom Lipavským a Rakúska Alexandrom Schallenbergom rokovali v hlavnom meste Kišiňov s rezortným partnerom Nicom Popescom o utečeneckej kríze, energetike či regionálnej bezpečnosti v súvislosti s pokračujúcou vojenskou inváziou Ruska na Ukrajine. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

16:49 Japonský minister zahraničia Jošimasa Hajaši, ktorý v piatok odcestoval do Poľska, chce pri svojom návrate budúci týždeň vziať na palubu vládneho lietadla 30 ukrajinských utečencov. Oznámila to dnes japonská agentúra Kjódó.

16:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval v piatok s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Dvojica diskutovala o dôležitosti bezpečnostných záruk a zaistení humanitárnych koridorov z prístavného mesta Mariupol, informovala stanica Sky News odolávajúc sa na vyjadrenie Zelenského.

16:25 Čína v piatok opätovne skritizovala západné sankcie namierené voči Rusku. Udialo sa tak počas samitu najvyšších predstaviteľov Európskej únie a Pekingu. V rámci neho EÚ požiadala Čínu o ubezpečenie, že nepomôže Moskve obchádzať ekonomické opatrenia zavedené v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu.

16:19 Ruský plynárenský koncern Gazprom v piatok oznámil, že sa sťahuje z nemeckého trhu. Urobil tak po tom, ako sa Rusko a Nemecko dostali do sporu za požiadavku Ruska začať platiť za dodávky plynu v rubľoch a úvahy nemeckej vlády aktíva Gazpromu v krajine zoštátniť. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

16:17 Ukrajinský generálny štáb v piatok oznámil, že ukrajinské ozbrojené sily dobyli naspäť 29 obcí v Kyjevskej a Černihivskej oblasti, odkiaľ Rusi stiahli časť svojich vojakov. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Ruská armáda na severovýchode Ukrajiny naďalej blokuje a ostreľuje mestá Černihiv a Charkov, dodal v piatok generálny štáb. Na juhovýchode Ukrajiny sa Rusi snažia obsadiť mestá Popasna, Rubižne a Mariupol, aby zväčšili územie separatistických republík, Luhanskej a Doneckej, uviedla ukrajinská armáda.

16:12 Ruskí predstavitelia uviedli, že ich požiadavka, aby sa za zemný plyn platilo v rubľoch, neznamená okamžité prerušenie dodávok. Plyn z Ruska do Európy v piatok stále pritekal. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že „platby za súčasné dodávky sa nemusia robiť v ten istý deň, ale niekedy v apríli alebo dokonca začiatkom mája“.

15:55 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko telefonoval v piatok s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, keď vojna na Ukrajine vstúpila už do piateho týždňa trvania. Informovala o tom bieloruská tlačová agentúra BelTA. Obaja lídri sa údajne rozprávali o dvojstranných vzťahoch oboch krajín a o situácii na Ukrajine. Bielorusko je jediná európska krajina, ktorá podporuje inváziu Ruska na Ukrajine aj tým, že umožňuje ruským vojakom prekračovať svoje hranice na ukrajinské územie.

15:53 Počet ukrajinských občanov v Českej republike s udelenou dočasnou ochranou prekročil štvrť milióna. Na cudzineckej polícii sa ich od začiatku ruskej invázie zaregistrovalo vyše 139.000. Na Twitteri to v piatok oznámilo české ministerstvo vnútra.

15:41 Nemecká spolková prokuratúra v piatok oznámila, že obvinila dôstojníka nemeckej armády v zálohe zo špionáže pre Rusko. Muž údajne poskytoval informácie ruským spravodajským službám v rokoch 2014 až 2020. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Obvinený 65-ročný Ralph G. je podozrivý z poskytovania informácií o nemeckej armáde, civilnej obrane aj o vplyve sankcií uvalených na Moskvu v roku 2014 po ruskej anexii Krymu. Okrem toho údajne Moskve odovzdával informácie o projekte plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2). Podľa vyšetrovateľov mal kontakty aj na viaceré významné nemecké firmy.

15:35 Rusko nepreruší od piatka dodávky plynu do Európy. Platby v rubľoch, ktoré požaduje Moskva za plyn, ovplyvnia zúčtovania až od druhej polovice apríla a v máji, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

15:31 Ruské vojská ovládli mesto Izjum v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, uviedla na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC s odvolaním sa na ukrajinský generálny štáb. Ruské ministerstvo obrany ohlásilo dobytie mesta už 24. marca, ale podľa miestnych úradov boje o mesto pokračovali.

15:22 Nemecká vláda dala Českej republike povolenie, aby Ukrajine v súvislosti s inváziou ruskej armády dodala 58 bojových vozidiel pechoty. Pre agentúru DPA to v piatok potvrdil hovorca spolkového ministerstva obrany.

Obrnené vozidlá typu PbV-501 (v minulosti označované BMP-1) vybavené kanónom a guľometom pochádzajú z výzbroje armády bývalej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) a boli štandardným vybavením armád krajín niekdajšej Varšavskej zmluvy, napísal denník Die Welt.

15:05 Starosta ukrajinského mesta Černihiv Vladyslav Atrošenko v piatok oznámil, že ruskí vojaci zničili pri ostreľovaní onkologické oddelenie tamojšej nemocnice. Informuje o tom denník The Guardian a pripomína, že Moskva len pred niekoľkými dňami prisľúbila, že "drasticky zredukuje" svoju vojenskú aktivitu a útoky v Černihive a Kyjeve.

Viac si prečítajte tu: Rusi nemajú zľutovanie: Útok na ďalšiu nemocnicu na Ukrajine! Zničené bolo onkologické oddelenie

14:39 Ruský mediálny regulačný orgán Roskomnadzor pohrozil internetovej encyklopédii Wikipédia pokutou štyri milióny rubľov (asi 34-tisíc eur). Na svojom oficiálnom kanáli na Telegrame uviedol, že poslal Wikipédii žiadosť o okamžité odstránenie „nepresných informácií o špeciálnej vojenskej operácii Ruskej federácie na Ukrajine“, ktoré vnášajú dezinformácie medzi ruských používateľov.

14:11 Tím Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) mieri do obliehaného ukrajinského mesta Mariupol, pričom stále nevie, či bude v piatok môcť uskutočniť evakuáciu miestnych obyvateľov. V piatok o tom informoval hovorca MVČK Ewan Watson, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

MVČK vyslal zo Záporožia do Mariupola tím deviatich pracovníkov. Watson povedal, že stále nemajú záruky bezpečnosti evakuačnej trasy, a nevedie ani to, kam bude trasa smerovať. Hovorca pokračoval, že MVČK nemá jasnú predstavu, koľko ľudí z Mariupola prejaví záujem evakuáciu. Očakáva však, že to budú tisícky ľudí. V konvoji s humanitárnym označením rátajú s 54 autobusmi a ďalšími civilnými vozidlami. MVČK tiež uvádza, že do piatkového rána nedostal povolenie na dovezenie pomoci pre civilistov do obliehaného a bombardovaného ukrajinského mesta.

14:02 Kremeľ v piatok vyhlásil, že údajný útok na sklad paliva v západoruskom meste Belgorod, z ktorého Moskva obvinila ukrajinské sily, bude prekážkou pre pokračovanie rusko-ukrajinských mierových rokovaní. TASR informuje na základe správ agentúry AFP a stanice BBC.

Viac si prečítajte tu: Kremeľ z útoku na sklad paliva v Belgorode obvinil Ukrajinu: Bude to prekážkou pre mierové rokovania!

13:33 Rusko a Ukrajina v piatok prostredníctvom videokonferencie obnovili mierové rokovania. Uviedol to vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP. Začiatok ďalšieho kola rokovaní potvrdila aj ukrajinská strana.

13:15 Oznámil to v piatok gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim, ktorého vyjadrenie zverejnil denník The Guardian.

Terčom ruského raketového útoku, ku ktorému došlo v utorok ráno o 08.45 h miestneho času, sa stalo sídlo oblastnej správy v Mykolajive. Tamojší zamestnanci krátko pred útokom prišli do práce. Došlo pri ňom k úplnému zničeniu strednej časti tejto budovy.

Otvoriť galériu

13:00 Policajný úrad EÚ (Europol) nasadil operačné tímy do európskych krajín, ktoré priamo susedia s Ukrajinou. Cieľom je lepšie chrániť Európsku úniu a utečencov z Ukrajiny pred rôznymi hrozbami organizovaného zločinu. Europol vo vyhlásení pre médiá spresnil, že operačné tímy boli nasadené v Litve, Poľsku, Rumunsku, Moldavsku a na Slovensku a ich nasadenie sa plánuje aj na území Maďarska.

12:15 Počet obetí ruského raketového útoku na Mykolajiv stúpol na 27. Útok sa odohral 29. marca a ťažko poškodil budovu krajskej správy.

12:10 Agentúra Európskej únie (EÚ) pre spoluprácu v oblasti presadzovania práva Europol vyslala tímy do krajín susediacich s Ukrajinou v snahe ochrániť utečencov pred zločincami. Tímy podporujú miestne orgány sekundárnymi bezpečnostnými kontrolami a snažia sa „identifikovať zločincov a teroristov usilujúcich sa vstúpiť do EÚ s prúdom utečencov a využiť situáciu“, informoval v piatok Europol. Jeho tímy pôsobia v Litve, Poľsku, Rumunsku, Slovensku a Moldavsku, pričom agentúra plánuje vyslať ďalšie aj do Maďarska.

11:55 Grécko bude možno schopné vyhnúť sa problémom v súvislosti s dodávkami plynu, aj keď ich Rusko zastaví. Vyhlásil to v piatok minister energetiky Kostas Skrekas pre grécku televíziu Skai s tým, že ďalšia platba jeho krajiny ruskému dodávateľovi Gazprom je splatná tento mesiac. Ak bude na svetovom trhu k dispozícii dostatok plynu, Atény prijmú opatrenia na zabezpečenie jeho dodávok a tiež na zaistenie energetickej bezpečnosti, povedal Skrekas.

11:50 V Nemecku panujú veľké obavy zo zastavenia dodávok ruského plynu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Ak by Moskva zastavila dodávky plynu alebo ak by Západ zaviedol embargo na ruské energie, Nemecko by sa dostalo do hlbokej krízy, varoval šéf chemického koncernu BASF Martin Brudermüller. Zastavenie dovozu alebo dlhodobý výpadok dodávok plynu a ropy z Ruska by podľa neho spôsobilo nevídané ekonomické škody. "To by mohlo stiahnuť nemeckú ekonomiku do najhlbšej krízy od druhej svetovej vojny," uviedol Brudermüller v rozhovore pre Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung.

11:48 Dodávky ruského plynu cez Ukrajinu na Slovensko sa v marci oproti februáru takmer zdvojnásobili. Tento trend pokračuje napriek požiadavkám ruskej strany na platbu v rubľoch a hrozbu odstavenia plynovodov aj na začiatku apríla. Vyplýva to z údajov zverejnených prepravcom plynu Eustream.

11:40 Ukrajinská armáda za posledné dni znovu dobyla 11 obcí v Chersonskej oblasti ležiacej na juhu krajiny, pričom sa zmocnila ruských tankov a ďalšej vojenskej techniky. Uviedlo to v piatok ukrajinské ministerstvo obrany, ktorého vyjadrenie citovala agentúra DPA.

Správu nebolo bezprostredne možné overiť z iných zdrojov. Britské ministerstvo obrany však v piatok potvrdilo, že ukrajinské sily ovládli viacero obcí v blízkosti mesta Černihiv na severe krajiny.

11:28 V uzavretej zóne v okolí nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli sa stále nachádzajú ruskí vojaci, uviedol v piatok ráno šéf ukrajinskej štátnej agentúry, ktorá má túto zónu na starosti. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.      

Jevhen Kramarenko z uvedenej agentúry v štátnej televízii potvrdil, že ruské sily, ktoré v prvý deň invázie – 24. februára –  prevzali kontrolu nad Černobyľom, sa síce už stiahli z areálu elektrárne, avšak ich prítomnosť bola spozorovaná v jej okolí.

10:56 Francúzsky herec Gérard Depardieu (73), ktorý je známy svojím priateľstvom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, v rozhovore pre agentúru AFP kritizoval "šialené, neprijateľné excesy" Ruska na Ukrajine, kde Moskva 24. februára spustila vojenskú ofenzívu.

Viac si prečítajte tu: Kedysi ho prirovnal k pápežovi: Francúzsky herec Depardieu sa odvrátil od svojho priateľa Putina

10:15 Británia a USA dodajú Kyjevu "supermoderné" vojenské vybavenie, ktoré umožní Ukrajine lepšie chrániť jej vzdušný priestor pred nepriateľskými silami. Informoval o tom ukrajinský veľvyslanec v Japonsku, ktorého v piatok citovala televízia Sky News. "Očakávame dodávky supermoderného vybavenia od Spojených štátov a Británie, ktoré nám umožní lepšie chrániť náš vzdušný priestor a naše mestá," povedal na tlačovej konferencii ukrajinský veľvyslanec v Tokiu Serhij Korsunskyj. Nekonkretizoval, o aké vybavenie pôjde.

9:40 Ukrajinské sily znovu získali kontrolu nad obcami Sloboda a Lukašivka na dôležitej trase medzi Černihivom a Kyjevom. Vo svojom rannom spravodajskom hodnotení situácie na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany. To tiež tvrdí, že ukrajinské sily pokračujú v úspešných, no obmedzených, protiútokoch východne a severovýchodne od ukrajinskej metropoly.

 

 

9:21 Zástupcovia Medzinárodného výboru červeného kríža (ICRC) podľa britskej stanice BBC uviedli, že konvoj s humanitárnou a zdravotníckou pomocou pre ukrajinský prístav Mariupol obliehaný ruskými jednotkami uviazol v Záporoží. Nedostal bezpečnostné garancie od Ruska. Zástupca mariupolského starostu Petro Andrjuščenko povedal, že mesto zostáva uzavreté pre kohokoľvek, kto by sa do neho chcel dostať, a že je veľmi nebezpečné snažiť sa ho opustiť.

9:10 Rusko, hlavný svetový vývozca pšenice, môže zaviesť obmedzenia na dodávky poľnohospodárskych produktov a vyvážať ich len do „spriatelených“ krajín v rámci sankcií Západu za jeho inváziu na Ukrajinu. Vyhlásil to v piatok Dmitrij Medvedev, jeden zo spojencov prezidenta Vladimira Putina.

Viac si prečítajte tu: Spojenec Putina Medvedev prehovoril: Toto budeme dodávať len našim priateľom, našťastie ich máme veľa!

8:27 Slovenské mimovládne organizácie počas prvého mesiaca vojenskej invázie a humanitárnej krízy na Ukrajine prepravili na územie svojho východného suseda viac ako 700 ton humanitárnej pomoci. Distribúciu zabezpečujú prostredníctvom solidarity slovenského obyvateľstva. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu platformy rozvojových organizácií Ambrela Boba Markovič Baluchová.

Dovedna 709 ton humanitárnej pomoci dopravili organizácie spolu s partnermi do viacerých regiónov Ukrajiny vrátane miest Kyjev, Charkov, Ternopiľ, Ivano-Frankivsk, Užhorod, Mariupol, Veľké Berezné, Mukačevo a podobne, konkretizoval výkonný tajomník Ambrely Daniel Kaba.

8:08 Austrália pošle Ukrajine na pomoc vo vojne s Ruskom obrnené vozidlá Bushmaster. V piatok to oznámil austrálsky premiér Scott Morrison, ale nešpecifikoval, koľko strojov a kedy ich pošlú. „Neposielame len naše modlitby, posielame naše zbrane, posielame našu muníciu, posielame našu humanitárnu pomoc, posielame toto všetko, naše nepriestrelné vesty, všetky tieto veci a pošleme aj naše obrnené vozidlá, naše Bushmastery,“ vyjadril sa politik. O austrálske obrnené vozidlá požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok počas prejavu k austrálskemu parlamentu.

07:23 Ukrajinská armáda odrazila 7 útokov v Donecku a Luhansku. Podľa Generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl ukrajinská armáda za posledných 24 hodín zničila 3 tanky, 2 obrnené transportéry, 2 delostrelecké systémy a zostrelila bezpilotné lietadlo Orlan-10.

07:15 Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová pre CNN povedala, že Gruzínsko sa pripojí k medzinárodným finančným sankciám voči Rusku. Gruzínsko doteraz odmietalo sankcionovať Rusko v reakcii na jeho rozsiahlu inváziu na Ukrajinu.

07:08 V západoruskom meste Bielgorod neďaleko ukrajinských hraníc dnes vypukol požiar v sklade pohonných hmôt. Podľa gubernátora Bielgorodskej oblasti Vjačeslava Gladkova na sklad zaútočili dva vrtuľníky ukrajinskej armády, uviedla agentúra Reuters. Túto správu nie je možné overiť z nezávislých zdrojov. Zásobáreň s ropou začala horieť len dva dni po tom, čo mestom otriasla explózia v muničnom sklade.

06:54 Zelenskyj v noci oznámil odvolanie dvoch generálov, ktorých označil za „antihrdinov“. V nočnom príhovore na sociálnych sieťach uviedol, že teraz nemá čas „zaoberať sa všetkými zradcami, ale postupne budú všetci potrestaní“. Bývalému šéfovi úseku vnútornej bezpečnosti Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a niekdajšiemu vedúcemu úradu SBU v Chersonskej oblasti odobral ich generálske hodnosti. Zelenskyj varoval, že o svoje hodnosti prídu všetci vyšší dôstojníci, ktorí porušujú vojenskú prísahu vernosti Ukrajine. Na svojej webstránke o tom informuje televízia CNN.

06:20 Vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany vo štvrtok upozornil, že Kyjev je napriek odsunu ruských jednotiek aj naďalej vystavený vysokému riziku ruských náletov. Za uplynulých 24 hodín sa počet bojových letov údajne "výrazne zvýšil", tvrdí nemenovaný predstaviteľ. Ruské tvrdenia o deeskalácii označil za "peknú rétoriku", avšak realita je podľa neho taká, že "Kyjev je stále veľmi ohrozený."

06:09  Rusko povolalo na Ukrajinu viac ako 1000 svojich vojakov, ktorí pôsobia v Gruzínsku, uviedlo v noci na piatok britské ministerstvo obrany na Twitteri. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian. Podľa britského rezortu obrany Kremeľ presúva na Ukrajinu 1200 až 2000 vojakov z gruzínskych odštiepeneckých regiónov Abcházsko a Južné Osetsko. Z tejto skupiny vojakov plánuje Moskva vytvoriť tri "taktické prápory", uviedlo ministerstvo.

06:05  Ruskí vojaci opustili oblasť okolo nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli, pretože boli vystavení vysokým dávkam radiácie, keď v kontaminovanej oblasti kopali zákopy, uviedla v noci na piatok ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom. TASR túto informáciu prevzala od denníka The Guardian. Prečítajte si celý článok. 

06:01 Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová odcestovala vo štvrtok do ukrajinskej metropoly Kyjev, informovala spravodajská stanica CNN s tým, že ide o vôbec prvú návštevu Ukrajiny šéfkou či šéfom akejkoľvek inštitúcie EÚ od začiatku vojny. Detaily pracovnej cesty predsedníčky Európskeho parlamentu sú tajné z bezpečnostných dôvodov, povedal pre CNN nemenovaný predstaviteľ EP.

06:00  Ruská armáda sa sťahuje z oblastí na sever od ukrajinskej metropole Kyjev, z okolia Černihivu a Sumskej oblasti, uviedol v noci na piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že očakáva zintenzívnenie bojov na východe Ukrajiny, najmä v regióne Donbas. TASR tieto informácie prevzala od denníka The Guardian.

"Musíme si však uvedomiť, že pre ruskú armádu je to súčasť jej taktiky... Poznáme ich plány. Vieme, čo plánujú a čo robia," zdôraznil Zelenskyj. Situácia na juhu a východe Ukrajine je podľa Zelenského aj naďalej "veľmi ťažká", pričom ruské jednotky sa "v Donbase, v Mariupole a v smere na Charkov" pripravujú na "veľké útoky."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu