Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2022 15:10 | Správy | Domáce správy

Slovensko posilní obranu štátu: Vláda odobrila nákup bojových obrnených vozidiel!

Slovensko nakúpi bojové obrnené vozidlá (BOV) 8x8. Vláda v stredu schválila vyhodnotenie zaslaných ponúk v tendri a uložila ministrovi obrany do 30. septembra uzatvoriť potrebné zmluvné dokumenty.

Najvýhodnejšiu ponuku na obstarávanie 76 kusov bojových obrnených vozidiel 8x8 predložila fínska vláda. Ide o vozidlá Patria AMVXP. Vyplýva to z vyhodnotenia zaslaných ponúk obstarania Bojových obrnených vozidiel 8x8 (BOV 8x8), ktorý dnes odobrila vláda. Ponuky vláde predložili aj Spojené štáty americké a spoločnosť GDLS s vozidlom Stryker, Španielsko a spoločnosť GDELS Santa Barbara Sistemas s vozidlom Dragon (Piranha V), Česko a spoločnosť Tatra Defence Vehicle s vozidlom Pandur II a Rumunsko a spoločnosť GDELS Mowag GmbH s vozidlom Piranha.

Rezort obrany zhodnotil, že zhrnutím všetkých dostupných podkladov sa fínska ponuka s vozidlom PATRIA AMVXP od výrobcu Patria javí ako ponuka, ktorá v najväčšej miere spĺňa požiadavky Ozbrojených síl SR (OS SR) na bojové obrnené vozidlo na kolesovom podvozku 8x8.

„Výhodou tohto vozidla je aj fakt, že v predchádzajúcom období bola podvozková časť vyvíjaná aj v spolupráci s OS SR a veľa špecifických požiadaviek bolo zapracovaných do tejto ponúkanej verzie,“ uviedlo Ministerstvo obrany SR (MO SR). Zásadným faktom je aj skutočnosť, že pri preferovanej požiadavke na schopnosť plávať pri požadovanej balistickej a mínovej odolnosti nie je nutná konštrukčná úprava vozidla.

Druhá skončila Česká ponuka s vozidlom PANDUR II 8x8 SK od výrobcu Tatra Defence Vehicle. MO SR skonštatovalo, že vozidlo spĺňa vo väčšine údajov požadované parametre. V prípade hodnotenia len samotnej ceny vozidiel je cenová ponuka Českej republiky najvýhodnejšia.

„V cenovom hodnotení posunul ponuku českej strany na druhé miesto fakt vyšších nákladov na prevádzku vozidiel a životný cyklus, ktoré boli potvrdené aj po dodatočnom spresnení údajov,“ pokračoval rezort. Česká republika ponúkla vozidlo s balistickou ochranou úrovne 2. Nesplnenie požiadavky na balistickú ochranu úrovne 3 vníma ministerstvo za najväčší nedostatok. Navyše, nie je známa dodatočná cena tohto riešenia.

„Pre zabezpečenie schopnosti plávania vozidla PANDUR II 8x8 SK v konfigurácii s balistickou ochranou na úrovni 3 je nevyhnutné vykonať úpravu vozidla aplikovaním plavákov, ktoré rozširujú šírku vozidla o jeden meter. Zároveň protimínová ochrana zostáva na nedostatočnej úrovni 3a,“ doplnili s tým, že rizikové je aj to, že na zostavenie vozidla v požiadavkách Slovenska bude potrebný dlhší čas.

Odhadované náklady na obstaranie fínskych vozidiel je 420 562 640 eur. Odhadovaná cena za jeden kus bojového vozidla BOV 8x8, ktorých plánuje vláda zaobstarať 60 kusov, je 5 062 388 eur. Nakúpiť chce vláda aj šesť veliteľských vozidiel s cenou jedného približne 5 664 338 eur a desať zdravotníckych vozidiel, ktorých cena za jeden kus je 3 920 191 eur.

Naď upozornil, že akvizícia je spojená s využitím slovenského obranného priemyslu. "Na samotnom vozidle bude slovenská spoločnosť dodávať kanón, vežu, komunikačno-informačné systémy, taktiež bude dodávať muníciu, realizovať zváranie a aj finalizovať vozidlo ako také, takže s výnimkou podvozku prakticky všetko," dodal minister.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS