Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2022 19:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Nebezpečenstvo hoaxov, o akom ste doteraz netušili: Dezinformácie môžu zničiť vzťahy v rodine!

Nejde len o krčmové hádky. Nebezpečenstvo hoaxov je omnoho väčšie. Vplýva aj na vzťahy v rodinách a dokonca na niektoré ľudia doplácajú svojimi vlastnými životmi!

Dezinformácie sa vynárajú pri každej diskutovanej spoločenskej téme. Rástli ako huby po daždi počas pandémie, a ich živnou pôdou je aj vojna na Ukrajine. Mnohé z nich vznikajú úplným prekrútením známych informácií, iné zase vyradia len tak z ničoho. Všetky majú spoločné to, že sú nebezpečné a že na nich nenájdete ani 1 percento pravdy.

Pri pandémii sme sa presvedčili, že hoaxy sú natoľko nebezpečné, že na nich mnohí ľudia doplatili svojím životom. Ľudia, ktorí nemali dostatočný prísun relevantných informácií a kŕmili sa správami z pofidérnych médií uverili antivakcinačnej propagande. Tak sa stalo, že nielen nemocnice, ale aj cintoríny začali plniť samotní antirúškari a antivaxeri. 

Na nesprávne informácie však doplatili aj nevinní ľudia, ktorí nie sú mediálne zdatní a nevedia, ako si informácie overiť. Ak by sa k nim však lži nedostávali, mohli by ešte žiť. Tam kde si hoaxy nevypýtali obete na životoch, však útočia na rodinné vzťahy. "Už viackrát sme vo svojich príspevkoch upozornili na skutočnosť, že naši rodičia alebo starí rodičia neboli pripravení na príchod sociálnych sietí. Bohužiaľ, za dezinformácie o koronavíruse mnohí z nich zaplatili vlastným životom. Pre dezinformácie o koronavíruse a dezinformácie o vojne na Ukrajine rovnako platí, že naši starší príbuzní si častokrát osvoja informácie z neznámych anonymných facebookových stránok bez uvedenia zdroja a overenia. Nekritické prijímanie ďalších a ďalších dezinformačných statusov a nových neznámych stránok iba rozvíri kolotoč algoritmov, ktorý užívateľovi ponúka stránky s podobným obsahom," upozorňuje slovenská polícia na svojej facebookovej stránke Hoaxy a podvody.

Polícii prišiel totiž podnet od fanúšičky, že jej otcovi chodia na facebook pozvánky do rôznych prokremeľských skupín.  "Takto dezinformácie priamo ovplyvňujú našich starších príbuzných, ktorí sú potom bohužiaľ schopní hádať sa o "svojej pravde" aj na rodinných oslavách a zničiť rodinné vzťahy. Dezinformácie sa nešíria len na verejných facebookových stránkach, ale aj v uzavretých skupinách. Častokrát ide o premyslený mix hoaxov a dezinformácií spolu s príspevkami s pozitívnym nádychom (fotky prírody, hradov, pamätihodností na Slovensku a podobne). Dezinformačné stránky sa častokrát skrývajú aj za spravodajské portály. Cieľom tejto činnosti je vytvoriť informačný chaos, rozdeliť spoločnosť a následne pretláčať svoje naratívy. Typickými príkladmi sú stránky „Zaujímavosti Slovenska“ alebo „nocomment.sk“. Nebezpečnou súkromnou skupinou je napríklad Priatelia Ruska na Slovensku," vysvetľuje Polícia Slovenskej republiky.

Polícia zároveň posúva manuál, ako predísť neželanej situácii v rodine. "Komunikujte s nimi. Diskutujte. Vysvetlite im, ako fungujú algoritmy na sociálnych sieťach a prečo sú informácie z anonymných zdrojov častokrát zavádzajúce. Pozrite sa na ich News feed na Facebooku. Vymažte im anonymné facebookové stránky, ktoré ich dennodenne kŕmia senzačnými a nenávistnými správami bez uvedenia zdrojov. Nedovoľte, aby dezinformácie zničili vaše rodiny," uvádza polícia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala