Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2022 09:52 | Správy | Zahraničné správy

Krvavý útok v Izraeli: Stúpenci radikálneho hnutia ho oslavujú, Avišaj († 29) vlastným telom ochránil dvojročného syna

Izraelské bezpečnostné zložky podnikli v stredu raziu v dome Palestínčana, ktorý v utorok večer v meste Bnej Brak smrteľne postrelil piatich ľudí. Páchateľ útoku bol zlikvidovaný.

Ako vo svojom spravodajstve informoval denník The Times of Israel (ToI), operácia izraelských bezpečnostných zložiek sa uskutočnila v meste Jabad, ležiacom na západnom brehu Jordánu neďaleko mesta Džanín.

Pri dome palestínskeho útočníka sa po príjazde izraelských síl zhromaždil dav miestnych obyvateľov, pričom následne došlo k vzájomným potýčkam. Bezprostredne neboli správy o tom, že by si vyžiadali obete či zranených.

K spomínanému útoku došlo v utorok večer v dvoch rôznych lokalitách ultraortodoxného mesta Bnej Brak východne od Tel Avivu, kde začal do ľudí na ulici strieľať ozbrojený muž.Pri útoku zahynulo minimálne päť obyvateľov Izraela vrátane policajta – arabského kresťana –, ktorý útočníka napokon zastrelil, avšak sám zakrátko sám v nemocnici podľahol ťažkým zraneniam, uviedol denník The Jerusalem.

Izraelská polícia v stredu informovala, že medzi obeťami utorkových útokov v meste Bnej Brak sú aj dvaja občania Ukrajiny, ktorí v Izraeli pracovali. Muži boli vo veku 23 a 32 rokov. O ich identite nie sú ďalšie podrobnosti a nie je ani známe, ako dlho už žili v Izraeli, informoval denník The Times of Israel (ToI). Izraelská polícia zverejnila identitu zvyšných troch obetí, ktorými sú Izraelčania vo veku 29, 32 a 36 rokov.

Podľa ToI sa v stredu uskutoční pohreb dvoch obetí útoku. Izraelské médiá uviedli, že mladší z nich, 29-ročný Avišaj Jehezkel, pri útoku vlastným telom ochránil svojho dvojročného syna, ktorého v čase, keď došlo k útoku, kočíkoval na ulici.

Útok v Izraeli odsúdili OSN, USA a EÚ a vyhlásenie v rovnakom duchu vydal aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás, čo agentúra AFP označila v jeho prípade za nezvyčajné.

Stúpenci radikálneho šiitského hnutia Hizballáh, naopak, teroristický útok v meste Bnej Brak uvítali. Podľa ToI bolo priaznivcov Hizballáhu v Bejrúte vidno, ako tancujú na uliciach a mávajú vlajkami na oslavu útoku v Bnej Braku. Videá zverejnené na sociálnych sieťach ich zachytávajú, ako rozdávajú okoloidúcim motoristom cukríky.

Izraelský minister obrany Benny Ganc v utorok večer avizoval, že bezpečnostné sily využijú "všetky prostriedky", aby ukončili najnovšiu sériu útokov v Izraeli.

Izraelský premiér Naftali Bennett pred stredajšími pohrebmi dvoch z piatich ľudí zabitých pri streľbe v Bnej Braku vyhlásil, že Izrael je vystavený "vlne arabského terorizmu".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!