Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2022 10:00 | Správy | Domáce správy

Ukrajinský veľvyslanec na Slovensku si nebral servítku: Drsná výzva opozičným politikom

Poriadne sa rozhorčil. Diplomati sú zvyčajne známi vyjadreniami, ktoré len tak niekoho neurazia.

Ukrajinského veľvyslanca na Slovensku Jurija Mušku však poriadne rozohnilo správanie slovenskej opozície. V rozhovore na TA3 hovoril o tom, že reči o nepomáhaní Ukrajincom vojenskými dodávkami hraničia s kolaboráciou. Moderátor sa Mušku pýtal na to, čo hovorí na vyjadrenia opozície na čele so Smerom, ktorý hovorí, že odsudzuje ruskú inváziu, no vyjadrenia ich predstaviteľov proti Putinovi nie sú také vyhranené a často opakujú, že nesúhlasia s vojenskou pomocou Ukrajine a stačí len humanitárna pomoc.

„Musím byť diplomatom. Keby som bol len občanom Ukrajiny, tak by som povedal to, čo sa nedá použiť počas vysielania v televízii. Chcem ponúknuť týmto pánom, ktorí hovoria, že treba bojovať len s humanitárnou pomocou, aby šli tam a vyskúšali to urobiť. Nech idú ku Kyjevu do teritoriálnych obrán, nech si to vyskúšajú, je to možné. Ide o prežitie Ukrajiny a Európy,“ nebral si servítku pred ústa veľvyslanec Muška. Pokračoval, že sa súčasná situácia nedá porovnať s rokom 1939.

„Vtedy ani vojna nebola a Československo predali Hitlerovi bez toho, aby sa tu konala vojna. Naša vojna sa už deje a filozofia v strane Smer či sú proti alebo za... Ináč ako kolaboračným činom sa to nedá nazvať. Preto som kategoricky proti tomuto a celkovo podporujem kroky vlády, podporujú nás a toto je absolútne správnym susedským krokom, takto to robia skutoční bratia,“ dodal Muška.

Na tvrdenie Roberta Fica, že cez dodávku zbraní môže ísť o vtiahnutie Slovenska do vojny, hovorí ukrajinský diplomat jasne. „To je ako v roku 1939, keď povedali, že teraz odovzdajme Československo a Hitler sa s tým uspokojí. Ale neuspokojil sa, išiel ďalej aj na sever aj na západ a začal druhú svetovú vojnu. Tá naša vojna už mesiac plynie, nikto nikoho nikam nevtiahol, nám pomáhajú, my bojujeme a dá sa povedať, že svet sa neobrátil naruby,“ pripomenul Muška.

Je spokojný s pomocou, ktorú poskytujú krajiny NATO? „Pomoc je vždy podobná ako vaša výplata. Ste spokojný s vašou výplatou? Myslím si, že nie. Vždy je kam smerovať vo väčšom. Na Ukrajine je vojna proti demokracii, proti vláde zákona, proti budúcnosti Ukrajiny a budúcnosti celej Európy. Keď si niekto myslí, že Putin sa zastaví na Ukrajine, tak sa veľmi mýli,“ uzavrel Muška.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!