Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2022 06:58 | Správy | Koronavírus

V Česku neustále stúpa počet nakazených: V krajine potvrdili smutné množstvo prípadov

V utorok pribudlo v Česku 10.715 potvrdených prípadov covidu-19.

Je to o 230 viac ako pred týždňom. V medzitýždňovom porovnaní tak počet nových prípadov vzrástol tretíkrát v rade, hoci sa opäť menej testovalo. Vysoká bola hlavne pozitivita u preventívne testovaných. Laboratóriá zaznamenali tiež 1938 podozrenie na opakovanú nákazu, približne rovnako ako pred týždňom.

Znovu sa mierne zvýšila incidencia, na 100.000 obyvateľov pripadá za posledných sedem dní 508 nakazených. V nemocniciach je s koronavírusom 2212 pacientov. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva.

Laboratóriá v utorok vykonali zhruba 34.000 testov, o 5000 menej ako pred týždňom. Pri preventívnych testoch bolo podľa prvých údajov pozitívnych 27,56 percenta vzoriek, čo by bol najvyšší podiel za jeden deň od začiatku epidémie. Pri ďalších aktualizáciách sa ale tieto údaje revidujú a to tak, že podiely pozitívnych testov väčšinou klesajú.

Počty nakazených v ČR v medzitýždňovom porovnaní zhruba od začiatku februára klesali, ale v minulom týždni začali rásť. Podľa riaditeľa Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislava Duška vydrží vysoké pravdepodobne do konca marca. Za dôvod zastavenia poklesu považuje vysokú nákazlivosť variantu omikrón, prípadne jej subvarianty BA.2, a ich schopnosť nakaziť aj ľudí, ktorí nákazu už prekonali alebo sú očkovaní.

Dušek ale upozornil, že vyššie počty pozitívne testovaných sa nepremietajú do záťaže nemocníc. Očakáva, že naopak bude ďalej klesať počet hospitalizovaných vo vážnom stave. Denne by podľa neho malo do nemocníc smerovať v nasledujúcich zhruba desiatich dňoch priemerne 200 pacientov, 20 na jednotky intenzívnej starostlivosti. Počet hospitalizovaných od minulého týždňa klesol o viac ako 200 ľudí, počet pacientov v ťažkom stave sa znížil o 40 na 121.

Očkovanie v utorok podstúpilo 3113 ľudí. Je to najmenej vo všedný deň v tomto roku. Záujem o vakcinácii klesá už niekoľko týždňov. Najčastejšie si teraz ľudia chodia na tretiu posilňujúcu dávku. V utorok ju dostalo 2462 ľudí.

V Česku sa od pondelka rozvoľnili ďalšie protiepidemické opatrenia. Nosenie respirátorov už je povinné iba v hromadnej doprave, zdravotníctve a sociálnych službách. Na ostatných miestach nie je nutná žiadna ochrana dýchacích ciest. Povinnosť zakrývania nosa a úst bola spolu s vývojom epidémie opakovane zmierňovaná a znovu sprísňovaná.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?