Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.02.2022 06:04 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Zelenskyj vyhlásil na území Ukrajiny všeobecnú mobilizáciu: Počet obetí útokov stúpol

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v ďalších ukrajinských mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží bolo vo štvrtok nad ránom počuť výbuchy krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Všetko podstatné pre vás sledujeme v ONLINE prenose.

Fotogaléria
40
fotiek v galérii

02:30 Všetky aktuálne informácie pre vás budeme sledovať aj zajtra. Dobrú noc.

02:30 Na protestoch proti ruskej invázii na Ukrajinu, ktoré sa vo štvrtok uskutočnili vo viacerých ruských mestách, bolo zadržaných vyše 1700 ľudí. Informoval o tom spravodajský portál Meduza.io s odvolaním sa na nezávislé združenie OVD-Info. Viac sa dočítate TU.

02:10 Nový Zéland v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu oznámil cielený zákaz vstupu ruským činiteľom a zákaz obchodu s ruskými vojenskými a bezpečnostnými zložkami. Japonsko a Austrália oznámili, že svoje sankcie voči Rusku posilnia. Informovala o tom agentúra Reuters. Ruská armáda vo štvrtok ráno začala rozsiahly letecký, námorný aj pozemný útok na Ukrajinu. Nové sankcie proti Rusku vo štvrtok oznámili Spojené štáty, EÚ či Kanada.

"Svet hovorí a vysiela veľmi jasný signál Rusku, že to, čo urobili, je zlé a budú čeliť svetovému odsúdeniu," uviedla novozélandská premiéra Jacinda Ardernová. Podľa novozélandských médií sa novo ohlásený zákaz vstupu týka ruských vládnych činiteľov, ktorí sú s inváziou spojení. Ďalšie sankcie podľa Ardernovej môžu nasledovať, pokiaľ bude konflikt ďalej eskalovať.

01:55 Cieľom ruskej invázie na Ukrajinu je Kyjev, uviedol vo štvrtok neskoro večer ukrajinský generálny štáb. Hranice podľa neho prekročili už dve tretiny z nazhromaždených ruských vojsk.

Ruské jednotky sa teraz sústreďujú u východoukrajinských miest Charkov a Doneck a tiež na juhu krajiny, uviedol podľa agentúry DPA hovorca generálneho štábu. Hlavným cieľom operácie sa podľa neho zdá byť metropola Kyjev. Stanica CNN s odkazom na svoje zdroje uviedla, že Rusko sa o 2:00 SEČ chystá začať masívne bombardovanie hlavného mesta.

01:47 Z vlakovej stanice v poľskom meste Przemysl sa stala nocľaháreň pre Ukrajincov, ktorí utiekli pred ruskou inváziou do Poľska. Rodiny s deťmi spia na stoličkách.

01:31 Ukrajinská vláda požiadala vo štvrtok Radu OSN pre ľudské práva (UNHRC), aby bezodkladne zorganizovala diskusiu o ľudských právach na Ukrajine. Dôvodom je podľa Kyjeva "ruská agresia". Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľov OSN.

Predseda UNHRC Federico Villegas dostal list od ukrajinského veľvyslanca pri OSN, ktorý radu pre ľudské práva požiadal, aby sa táto diskusia začala "čo najskôr".

01:01 Ukrajinská armáda informuje, že na krajinu mieri ďalších od 30 až do 60-tisíc ruských vojakov.

 

00:57 Najväčšia medzinárodná skupina hakerov s názvom Anonymous vyhlásila v reakcii na útok Ruska na Ukrajinu kybernetickú vojnu ruským úradom.

 

00:54 Ukrajina zostala sama v boji proti ruskej armáde, uviedol prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj. Povedal tiež, že nemieni opustiť Ukrajinu, hoci ho a jeho rodinu považuje Rusko za prvoradý cieľ. Podľa neho do metropoly Kyjeva vstúpili ruskí diverzanti.

"Kto je pripravený s nami bojovať? Nikoho nevidím. Kto je pripravený poskytnúť Ukrajine záruku členstva v NATO? Všetci sa boja," citoval vo štvrtok server RBK Ukrajina zo Zelenského najnovšieho videoprejavu.

"My sa ničoho nebojíme, nebojíme sa Ruska," dodal ukrajinský prezident s tým, že je ochotný rokovať aj o neutrálnom statuse Ukrajiny. Súčasne však vyjadril pochybnosti, že by sa Ukrajine v takom prípade dostalo bezpečnostných záruk.

Do Kyjeva podľa neho vstúpili sabotážne jednotky ruskej armády, ku ktorým ale neposkytol bližšie informácie. Vyzval v tejto súvislosti obyvateľov hlavného mesta, aby dodržiavali zákaz nočného vychádzania.

00:24 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vo štvrtok odvolal svojho viceprezidenta Hamiltona Mouraa, ktorý krátko predtým odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu. Podľa Bolsonara prináleží iba hlave štátu hovoriť o súčasnom konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou, informovala agentúra Reuters.

Mourao vo štvrtok odsúdil vpád ruských vojsk na Ukrajinu s tým, že podľa jeho názoru nebudú hospodárske sankcie voči Rusku dostatočné a Západ bude možno musieť použiť silu. "Brazília nie je neutrálna. Brazília dala jasne najavo, že rešpektuje zvrchovanosť Ukrajiny," citovala Mouraa agentúra DPA.

00:02 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život 137 ukrajinských občanov, vojakov aj civilistov. Ďalších 316 Ukrajincov bolo zranených. V prejave krátko pred štvrtkovou polnocou to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Viac informácií prinášame TU.

23:52 Polícia Slovenskej republiky zverejnila na sociálnej sieti Facebook video z hraničného priechodu Ubľa. Na záberoch je vidieť mamičku s dvomi deťmi, ktorá prechádza cez hranice a pred sebou tlačí kočík.

23:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil vo štvrtok na území Ukrajiny všeobecnú mobilizáciu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Viac sa dočítate v článku.

23:17 Prepadnutie Ukrajiny Ruskom je aktom agresie, ktorý Európa v tejto podobe zažila naposledy v roku 1939. Uviedla to Slovenská historická spoločnosť (SHS) pri Slovenskej akadémii vied v stanovisku, ktoré TASR poskytol jej predseda Rastislav Kožiak. Historici odsudzujú agresiu a znepokojuje ich, že agresor odôvodňuje akt násilia historickými argumentami.

"Reč prezidenta Vladimira Putina, ktorou zdôvodňuje agresiu, je plná historických lží. Pre ruskú spoločnosť nastali opäť časy, keď politici určujú, ako sa majú interpretovať dejiny," uviedla SHS v stanovisku.

Vojenské prepadnutie Ukrajiny považuje SHS za útok na mier v Európe, na princípy demokracie a na zásady mierového spolužitia národov. "História nás veľakrát poučila, že agresora nemožno zastaviť ústupkami a pokusmi o diplomatické rokovania, ktorými agresor pohŕda," skonštatovala SHS. Zároveň vyjadrila solidaritu a podporu ukrajinským kolegom.

22:55 Dôsledkov vojny medzi Ruskom a Ukrajinou sa v prvej polovici :februára čiastočne alebo veľmi obávalo 59,4 percenta Slovákov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov pre televíziu Joj uskutočnila agentúra Ako od 8. do 14 februára.

22:45 Tisíce Ukrajincov utiekli od rána do susedných krajín, a to prevažne do Moldavska a Rumunska. Uviedol to vo štvrtok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Zároveň odhadol, že v prvý deň ruskej invázie na Ukrajine opustilo svoje domovy celkovo až približne 100.000 Ukrajincov, píše agentúra Reuters.

"Domnievame sa, že približne 100.000 ľudí už muselo opustiť svoje domovy a môžu byť presídlení v rámci krajiny, pričom niekoľko tisíc už prekročilo medzinárodné hranice," povedala agentúre AFP hovorkyňa UNHCR Shabia Mantoová.

22:43 Bratislavský hrad je nasvietený vo farbách ukrajinskej vlajky. Ide o prejav solidarity s Ukrajincami, ktorých krajinu dnes napadla Ruská federácia.

22:40 Iránsky prezident Ebrahím Raísí vo štvrtok vyhlásil, že rozšírenie NATO je "vážnou hrozbou" pre "stabilitu a bezpečnosť nezávislých krajín v rôznych regiónoch". Uviedol to v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý sa uskutočnil krátko po tom, ako ruské jednotky začali špeciálnu operáciu na Ukrajine.

Raísí podľa agentúry AFP vyjadril nádej, že "to, čo sa deje" bude prínosom pre "národy a región", uvádza sa bez ďalšieho vysvetlenia vo vyhlásení zverejnenom jeho úradom.

22:38  Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval vo štvrtok so svojim francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Oznámil to Kremeľ, podľa ktorého Putin poskytol francúzskemu lídrovi "vyčerpávajúce" vysvetlenie "dôvodov", pre ktoré sa Rusko rozhodlo napadnúť Ukrajinu. 

Počas telefonického rozhovoru si Putin s Macronom "vážne a úprimne vymenili názory" týkajúce sa súčasnej situácie na Ukrajine, pričom Putin "poskytol vyčerpávajú vysvetlenie dôvodov a okolností, pre ktoré bolo prijaté rozhodnutie o začatí špeciálnej vojenskej operácie", uviedol Kremeľ.

Ruská strana ďalej vo vyhlásení dodáva, že telefonát sa uskutočnil z iniciatívy francúzskeho prezidenta, pričom obaja lídri súhlasili, že zostanú aj naďalej v kontakte.

22:28 Na Slovensko by mohli prísť stovky vojakov severoatlantickej aliancie NATO. Rozhodnutie by malo byť rýchle a so súhlasom vlády a parlamentu. V diskusnej relácii Na hrane televízie Joj to povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). „Sme na Slovensku pripravení takýto kontingent prijať," doplnil.

22:12 Ukrajincom sa znova podarilo získať dôležité letisko Hostomel neďaleko Kyjeva. "Kontrola nad letiskom je považovaná za kľúčovú pre schopnosť Ruska zaútočiť na hlavné mesto," informuje redaktorka Sky News Deborah Haynes. 

 

 

22:07 Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil zavedenie nových sankcií voči 58 ruským jednotlivcom a inštitúciám. "Vzhľadom na bezohľadný a nebezpečný vojenský útok Ruska zavádzame dnes ďalšie tvrdé sankcie," povedal Trudeau na tlačovej konferencii. "Nehanebné ignorovanie medzinárodného práva, demokracie ľudských životov zo strany (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina je veľkou hrozbou pre bezpečnosť a mier vo svete," dodal.

Sankcie Kanada sa týkajú členov ruskej elity a ich rodiny, súkromnú polovojenskú organizáciu - tzv. Wagnerovu skupinu -, ako aj na ruské banky. Kanada tiež ruší vývozné povolenia pre Rusko.

22:06 Spojené štáty vyhostili druhého najvyššie postaveného diplomata pôsobiaceho na ruskom veľvyslanectve vo Washingtone. Ide o reakciu na krok Moskvy, ktorá minulý týždeň nariadila odchod zástupcovi šéfa americkej misie v Rusku Bartovi Gormanovi.

Ruský diplomat Sergej Trepelkov bol o svojom nútenom odchode z USA informovaný v stredu, uviedlo vo štvrtok americké ministerstvo zahraničných vecí.

22:05 Do stredoeurópskych krajín susediacich s Ukrajinou začali vo štvrtok prichádzať prvé stovky Ukrajincov utekajúcich zo svojej vlasti v dôsledku ruskej invázie. Denník The Guardian uvádza, že z Ukrajiny už cestujú preč tisíce ľudí a ďalšie desaťtisíce sa na odchod pripravujú. Kolóny ukrajinských áut smerujúce na západ zachytávajú aj videozáznamy a fotografie na sociálnych sieťach. Narastá aj počet ľudí putujúcich pešo k južným a západným hraniciam Ukrajiny, uvádza The Guardian.

Ruská invázia na Ukrajinu je v Európe od druhej svetovej vojny vôbec najväčším útokom štátu na iný štát, približuje Reuters. Okrem iného vyvoláva aj obavy z masívneho prílevu utečencov z približne 44-miliónovej Ukrajiny, ktorá susedí s členskými krajinami EÚ a NATO - Poľskom, Maďarskom, Slovenskom či Rumunskom.

22:03 Útok Ruska na Ukrajinu je útokom na základné hodnoty ľudskosti, slobody a demokracie. Vyhlásila to expremiérka a dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy (PEVŠ) Iveta Radičová a členovia občianskeho združenia Klub 89 vo vyhlásení, v ktorom vyzývajú na zastavenie vojny v Európe.

21:57  Ministerstvo financií Spojených štátov uvalilo vo štvrtok sankcie na 24 bieloruských občanov a organizácií, ktoré podporili inváziu Ruska na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters. Rezort financií USA spresnil, že sankcie sa týkajú dvoch štátnych bánk - Belinvestbank a Bank Dabrabyt -, ako aj bieloruského obranného a bezpečnostného priemyslu a predstaviteľov obrany.

Medzi sankcionovanými osobami je napríklad aj bývalý bieloruský vládny činiteľ, podnikateľ a oligarcha Alexandr Zajcev (Aľaksandr Zajcav), ktorý patrí k osobám z vnútorného okruhu prezidenta Alexandra Lukašenka a profituje zo štátnych zákaziek.

21:49 Vo Voronežskej oblasti na juhozápade Ruska havarovalo vojenské dopravné lietadlo An-26. Jeho posádka zahynula. S odvolaním sa na ruskú armádu o tom informovala agentúra Interfax. K zrúteniu lietadla došlo počas plánovaného letu na prepravu vojenského materiálu.

Podľa predbežných údajov letecké nešťastie zrejme spôsobila technická porucha. Pri páde lietadla nedošlo na zemi k žiadnym materiálnym škodám, uviedla armáda.

21:31 Prezidenti a predsedovia vlád EÚ sa zhodli, že na Rusko uvalia sankcie, ktoré budú mať "masívne následky" pre jeho sektory energetiky, financií aj dopravy. TASR o tom informovala na základe správy AFP.

21:27 Spojené štáty vyšlú do Nemecka 7000 ďalších vojakov s cieľom posilniť spojencov v NATO. Tieto sily sú súčasťou väčšieho kontingentu, ktorý bol koncom januára na príkaz prezidenta USA Joea Bidena uvedený do stavu zvýšenej pohotovosti. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa ministerstva obrany USA.

21:20  Vysoký predstaviteľ západných spravodajských služieb tvrdí, že Rusko "zlikvidovalo" ukrajinskú protivzdušnú obranu a teraz kontroluje nebo nad celou krajinou. "Rusi majú teraz v podstate úplnú vzdušnú prevahu nad Ukrajinou," povedal pre agentúru AFP nemenovaný predstaviteľ pod podmienkou zachovania svojej anonymity.

20:53 Rada Európy (RE) vo štvrtok oznámila, že zváži uvalenie sankcií na Rusko za jeho útok na susednú Ukrajinu. Stáli predstavitelia 47 členských štátov tejto medzivládnej organizácie so sídlom v Štrasburgu, medzi ktoré patrí Ukrajina aj Rusko, sa v piatok stretnú, aby zvážili možné prijatie opatrení voči Kremľu, uviedla Rada.

Členské krajiny budú diskutovať konkrétne o možnom pozastavení ruského členstva, priblížila RE. To by mohlo v konečnom dôsledku viesť k jeho úplnému vylúčeniu, komentuje AFP.

20:42 Ruský útok na Ukrajinu je nepredstaviteľný zásah do doterajšieho fungovania sveta, kde sa riešenia hľadali v prvom rade diplomaticky a s rešpektom k suverenite a územnej celistvosti iných štátov. Povedala to prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová počas mimoriadneho vystúpenia v RTVS. Podľa hlavy štátu musí byť dnes už každému jasné, kto sa bráni a kto útočí.

„Keď si niekto myslí, že sa nás to netýka, mýli sa. Ak Rusko ovládne Ukrajinu, budeme mať za hranicami nášho štátu nového suseda, ktorý celému svetu práve ukazuje, že sa nezastaví pred ničím, ani pred napadnutím inej krajiny. V tejto chvíli nás viac ako kedykoľvek pred tým chráni fakt, že sme súčasťou spoločenstva, kde napadnutie jedného štátu by bolo napadnutím všetkých našich spojencov. A to nás robí silnými,“ pokračovala slovenská hlava štátu.

20:41 Ministerstvo zahraničných vecí  zverejnilo informácie a dôležité kontakty pre občanov SR, nachádzajúcich sa na Ukrajine. Zároveň radí, aby sledovali miestne štátne médiá a orgány a riadili sa podľa pokynov najvyšších predstaviteľov Ukrajiny a bezpečnostných zložiek v mieste, kde sa nachádzajú.

V prípade potreby môžu Slováci telefonicky kontaktovať Veľvyslanectvo SR na Ukrajine na číslach +380442720310, +380442721310, +380674665618, Generálny konzulát SR v Užhorode na číslach +380312613495, +380504305219, +380503178719 alebo Diplomatickú službu MZVEZ na čísle +421259785978.

20:37 V dôsledku dnešného ruského útoku prišlo o život 57 Ukrajincov a 169 utrpelo zranenie, uviedol podľa agentúry Interfax-Ukrajina ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ljaško. Zdravotnícke zariadenia po celej krajine podľa neho vyzvali pacientov, ktorých možno liečiť ambulantne, aby sa vrátili do svojich domovov, pretože nemocnice musia byť pripravené prijímať ranených. "Urobili sme tak spolu s vyhlásením vojnového stavu," povedal Ljaško. Uistil, že zdravotnícky systém pracuje stabilne, hoci nemocnica znovu musí meniť svoje zameranie; to sa doteraz sústreďovalo na zvládnutie pandémie covidu-19.

20:33 Poľský regulačný úrad vo štvrtok odobral viacerým ruským staniciam právo vysielať v Poľsku. TASR správu prevzala z agentúry PAP. "Národná rada pre rozhlas a televíziu (KRRiT) prijala uznesenie o vyradení ruských kanálov, vrátane Russia Today (RT), z registra vysielacích kanálov," napísal vo štvrtok na Twitteri vládny komisár pre kybernetickú bezpečnosť Janusz Cieszynski.

20:12 Náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl SR (OS SR) Daniel Zmeko sa z dôvodu zhoršenia bezpečnostnej situácie v Európe rozhodol predčasne ukončiť svoju zahraničnú cestu v Spojených štátoch amerických. Po vypuknutí invázie Ruskej federácie na Ukrajinu zo stredy na štvrtok 24. februára rokoval s veliteľom ústredného velenia armády USA generálom Kennethom F. Mckenziem a zástupcom veliteľa pre špeciálne operácie USA viceadmirálom Collinom P. Greenom.

20:07 Joe Biden oznámil "silné" ekonomické sankcie proti Rusku po tom, čo podľa jeho slov začalo brutálny útok na ukrajinský ľud. Cieľom Spojených štátov a ich spojencov je obmedziť schopnosť Ruska zúčastniť sa globálnej ekonomiky a odstrihnúť ho od veľkej časti dovozu vyspelých technológií, uviedol americký prezident. Nové sankcie boli vypracované v snahe maximalizovať dlhodobý vplyv na Rusko a týkajú sa okrem iného ďalších ruských bánk vrátane VTB. Viac si prečítate v článku.

20:03  Na bezprecedentný ozbrojený konflikt a inváziu Ukrajiny zo strany Ruskej federácie je potrebné adekvátne zareagovať. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to povedal pred začatím mimoriadneho samitu lídrov Európskej únie (EÚ) v Bruseli.

„Náš postoj je jasný. Uvaliť čo najtvrdšie sankcie hneď od začiatku a potom z nich prípadne uberať,“ povedal. Doplnil, že o sankciách voči Moskve má jasnú predstavu, budú však predmetom večerného rokovania predstaviteľov EÚ. „Ide o životy civilistov. Rozmer ochrany ľudských životov je najvyšší a v tomto duchu je potrebné tie sankcie aj prijímať. Dnes to už nie je o taktizovaní, ale o zastavení ozbrojenej invázie a o nastolení mieru,“ vyhlásil premiér. Viac info tu.

20:02 Ruské ozbrojené sily splnili úlohy stanovené na dnešok pre "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine. Podľa agentúry TASS to večer vyhlásil hovorca ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov.

Rusko dnes skoro ráno začalo rozsiahlu vojenskú inváziu na Ukrajinu a jeho postup vyvolal odpor a kritiku v mnohých krajinách, ktoré ohlasujú protiruské sankcie. "Celkom bolo v dôsledku úderov ruských ozbrojených síl vyradených 83 pozemných objektov vojenskej infraštruktúry Ukrajiny. Od začiatku špeciálnej vojenskej operácie boli zostrelené dva Su-27, dva Su-24, jeden vrtuľník a štyri útočné bezpilotné lietadlá Bayraktar TB-2 ukrajinských ozbrojených síl," citoval TASS generála.

19:57  Do Poľska dorazili prví ukrajinskí utečenci. Plánovaný vlak z Charkova na východe Ukrajiny prišiel vo štvrtok popoludní do poľského mesta Przemyśl, neďaleko západných hraníc Ukrajiny, a priviezol niekoľko stoviek pasažierov.

Pasažieri pre agentúru The Associated Press povedali, že utekajú pred vojnou. Niektorí z nich pritom už žijú v Poľsku a rýchlo sa vracali z návštev doma.

19:45  Americký prezident Joe Biden vo štvrtok na Twitteri oznámil, že skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7) sa zhodla na "ničivých balíkoch sankcií" voči Rusku. Informáciu prevzala TASR z agentúry AFP.

"Dnes ráno (miestneho času) som sa stretol (virtuálne) s mojimi náprotivkami z G7, aby sme diskutovali o neoprávnenom útoku (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina na Ukrajinu a dohodli sme sa, že zavedieme devastujúce balíky sankcií a ďalšie ekonomické opatrenia s cieľom vyvodiť voči Rusku zodpovednosť," napísal šéf Bieleho domu na sociálnej sieti Twitter. "Stojíme pri statočných ľuďoch na Ukrajine," dodal.

19:42  Na protivojnových protestoch v Rusku bolo vo štvrtok zadržaných viac ako 900 ľudí. Protestné zhromaždenia boli zvolané v reakcii na "špeciálnu vojenskú operáciu", ktorú na Ukrajine vo štvrtok ráno rozpútal ruský prezident Vladimir Putin. Informovalo o tom nezávislé združenie OVD-Info, ktoré v Rusku monitoruje protivládne protesty a počty zadržaných. Podľa neho bolo "v 44 mestách (Ruska) zadržaných 917 ľudí". V Moskve polícia zatkla najmenej 472 osôb.

Tieto akcie mali buď podobu protestu jednotlivcov, alebo sa na nich zišli desiatky či stovky ľudí.

19:33 Počet utečencov z Ukrajiny sa zvyšuje. Na hraničných priechodoch so Slovenskom sa tvoria obrovské kolóny. Čakacia doba je až 8 hodín! Viac sa dočítate v článku.

19:31 Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok večer v prejave k národu varoval, že ruská invázia na Ukrajinu sa nesmie rozšíriť do iných častí Európy. Prisľúbil tiež, že NATO bude brániť svoje členské štáty. "Musíme zaistiť, aby sa tento konflikt nerozšíril do ďalších európskych krajín. S americkým prezidentom (Joeom Bidenom) a našimi európskymi priateľmi sa zhodujeme, že tomuto musíme predísť všetkými dostupnými prostriedkami," uviedol v prejave, ktorý bol odvysielaný v televízii.

Ruský prezident Vladimir Putin by podľa Scholza nemal podceňovať odhodlanie NATO brániť svojich členov. "Sme svedkami začiatku vojny, akú sme v Európe nevideli viac ako 75 rokov," uviedol nemecký kancelár. "Toto je pokus násilne posunúť hranice v rámci Európy, možno dokonca vymazať celú krajinu z mapy sveta," uviedol v súvislosti s útokom Ruska na Ukrajinu.

19:20 Zničené autá, požiare na uliciach, ľudia čakajúci v radoch pred obchodmi a bankami. Aj tak to v súčasnosti vyzerá v ukrajinskom meste Mariupol.

 

 

19:18 Najmenej 13 civilistov a deväť vojakov zahynulo v prvý deň ruskej ofenzívy v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR o tom informovala na základe správy AFP.

Moskva medzičasom potvrdila, že jej pozemné sily vnikli na Ukrajinu. Kolóny ruských obrnených vozidiel vnikli do južnej časti Ukrajiny zo susedného Krymu, anektovaného Ruskom v roku 2014. Miestni ukrajinskí predstavitelia následne oznámili, že ruské invázne vojská ovládli časti Chersonskej oblasti vrátane okresu Heničesk, informuje agentúra DPA.

19:03 Ruskí vojaci obsadili odstavenú jadrovú elektráreň, uviedol podľa agentúry Interfax-Ukrajina poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Černobyľ, kde sa na jar 1986 odohrala bezprecedentná jadrová katastrofa, leží pri hraniciach s Bieloruskom, asi 100 kilometrov od Kyjeva.

19:00 Rusko prvýkrát potvrdilo, že jeho pozemné sily vstúpili na Ukrajinu, a to z územia anektovaného Krymu. Informovala o tom agentúra AP.

18:57 Prezidentka Zuzana Čaputová bude v piatok 25. februára zastupovať Slovensko na mimoriadnom samite lídrov krajín Severoatlantickej aliancie (NATO). K online rokovaniu sa pripojí z Varšavy spolu s ďalšími lídrami štátov východného krídla NATO, takzvanej Bukureštskej deviatky (B9), ktorej členmi sú okrem Slovenska aj Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

18:53  Zelenskyj vyzval Moskvu, aby ukončila násilnosti. „Nebola to Ukrajina, kto si vybral cestu vojny, ale Ukrajina ponúka návrat na cestu mieru,“ vyjadril sa vo štvrtok.

Doplnil pritom, že na letisku Hostomeľ pri Kyjeve zničili viacero ruských vojenských lietadiel a obrnených vozidiel a zadržali nešpecifikovaný počet ruských vojakov. Zložitá je podľa jeho slov situácia v Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste, ktoré sa nachádza len zhruba 20 kilometrov od ruských hraníc. Na severe zas Rusi pomaly postupujú smerom k Černihivu, dodal Zelenskyj.

18:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal medzinárodne spoločenstvo, aby odstrihlo Rusko od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT. Zelenskyj to povedal po telefonáte so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, pričom poznamenal, že "z EÚ je už na ceste balík veľmi tvrdých sankcií voči Rusku".

Nemenované diplomatické zdroje medzičasom pre agentúru DPA uviedli, že členské štáty EÚ sa už zhodli na hlavných bodoch nového sankčného balíka voči Rusku, ktorý bude zameraný na jeho sektory energetiky, financií aj dopravy. Brusel chce zároveň uvaliť sankcie na vývoz istých kľúčových technológií či obmedzí vstup do EÚ pre ruských občanov s diplomatickými a služobnými pasmi.

Spomínané zdroje ďalej uviedli, že krajiny Západu pripravujú voči Rusku aj ďalšie, ešte tvrdšie sankcie ako tie, ktorými sa bude vo štvrtok večer zaoberať mimoriadny summit prezidentov a predsedov vlád krajín EÚ. Na stole je podľa zdrojov práve odpojenie Ruska od systému SWIFT.

18:41 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že kroky Ruska na Ukrajine sú vynúteným opatrením, Moskva - podľa jeho slov - nemala inú možnosť. "Najdôležitejšie je, aby bolo jasné toto: to, čo sa deje (na Ukrajine), je nevyhnutné opatrenie. Jednoducho nám nedali šancu konať inak," povedal Putin počas štvrtkového stretnutia so zástupcami podnikateľských kruhov. Informoval o tom spravodajský web Meduza.io.

Putin zároveň zdôraznil, že na bezpečnostné riziká, ktoré pre Rusko vznikli, nebolo možné reagovať inými prostriedkami. Všetky pokusy o eliminovanie alebo redukciu týchto rizík boli neúspešné, tvrdil Putin. Viac sa dočítate v článku.

18:30  Cez hranice z Ukrajiny do Moldavska doteraz utieklo viac ako 4000 ľudí, väčšinou žien a detí. Ako referuje spravodajský web BBC, zatiaľ nie je jasné, či tam chcú zostať alebo prejsť do Rumunska.

Jedným z vysvetlení vysokého počtu žien a detí môže byť to, že ukrajinské úrady bránia odchodu mužov, ktorí by mohli odísť bojovať. Zatiaľ to však nikto oficiálne nepotvrdil. „Očakávame omnoho vyššie čísla,“ povedal z Kišiňova pre BBC Roland Schilling, regionálny zástupca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). „Uvedomujeme si, že na hraničných priechodoch sa tvoria veľké rady. Pripravujeme našu humanitárnu reakciu spolu s ďalšími agentúrami OSN,“ dodal.

18:23 V Bratislave sa vo štvrtok o 18:00 začal sviečkový pochod za mier na Ukrajine. Pochod sa začne na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom a bude smerovať po Palisádach k Veľvyslanectvu Ukrajiny. Organizátormi sú občianski aktivisti z iniciatívy Mier Ukrajine. Informuje o tom iniciatíva na sociálnej sieti. Viac nájdete v článku.

18:17 Veľké ruské banky budú čeliť úplnému zmrazeniu aktív v Spojenom kráľovstve. Pred britskými poslancami to oznámil premiér Boris Johnson, informujú televízie BBC a Sky News. Ide o reakciu na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. Viac informácií tu.

18:16 Ranný útok ruských vojsk na Ukrajinu sa javí ako úvod rozsiahlej, niekoľkostupňovej invázie, ktorej cieľom je nahradiť vládu v Kyjeve proruskou silou. Takto dnes situáciu novinárom opísal vysoko postavený činiteľ obrany Spojených štátov, ktorého meno média nemohli publikovať. Ruské jednotky podľa tohto zdroja postupujú v troch smeroch, z ktorých jeden mieri na Kyjev.

18:14 Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) vyzvala Vládu SR a predstaviteľov Európskej únie a jej členských krajín k pomoci Ukrajine o akú žiada vrátane pomoci vojenskej. Zároveň odsúdila kroky Ruska, ktoré vníma ako jasné a masívne porušenie medzinárodného práva a popretie ľudských práv obyvateľov územia, na ktoré vojensky vtrhla.

Podľa riaditeľa IĽP Petra Weisenbachera existuje iba jediný prípad, keď je z ľudsko-právneho hľadiska možné akceptovať použitie násilia, a to je sebaobrana a ochrana tých, čo ju potrebujú. Weisenbacher pripomenul, že spolu s ďalšími mimovládnymi organizáciami dlhodobo upozorňovali na kroky ruskej vlády. Podotkol, že IĽP v minulosti opakovane organizoval protestné zhromaždenia pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie na Slovensku s cieľom upozorniť na porušovanie ľudských práv v Rusku.

18:04 Počas protivojnových protestov jednotlivcov i zhromaždení proti invázii, ktorú Rusko vo štvrtok začalo na Ukrajine, zadržala polícia v 39 ruských mestách zatiaľ takmer 400 ľudí. Vyplýva to z údajov ľudskoprávneho projektu OVD-Info, ktoré citoval spravodajský web Meduza.io.

Aktivisti OVD-Info spresnili, že v Jekaterinburgu bolo zadržaných asi 60 ľudí. Ďalších približne 50 osôb zaistili v meste Perm a desať v Ufe, uvádza OVD-Info s odvolaním sa na príbuzných zadržaných, miestnych aktivistov a miestne médiá.

17:59 Lídri EÚ vyzvú na štvrtkovom summite na prijatie sankcií voči Bielorusku za jeho podporu ruskej invázie na Ukrajinu. Uvádza sa to v návrhu ich spoločného vyhlásenia, do ktorého nahliadol denník The Guardian.

Návrh spoločného vyhlásenia, ktorý má byť dokončený vo štvrtok neskoro večer na ich mimoriadnom zasadnutí v Bruseli, odsudzuje "zapojenie Bieloruska do tejto agresie voči Ukrajine" a vyzýva Minsk, aby dodržiaval svoje medzinárodné záväzky. V návrhu sa tiež uvádza, že Európska rada vyzvala na urýchlené vypracovanie ďalšieho balíka sankcií, ktoré sa majú týkať aj Bieloruska.

17:57 Ukrajinské dráhy dnes oznámili vypravenie evakuačných vlakov z Luhanskej, Doneckej a Odesskej oblasti, píše ruský nezávislý denník Novaja Gazeta. V Kyjeve a Charkove ľudia podľa neho využívajú stanice metra ako kryty. Kancelária ukrajinského prezidenta dnes uviedla, že je menší problém s pohonnými hmotami a že zásoby potravín vystačia na desať až 15 dní, informuje ukrajinský server RBK Ukrajina.

17:52 Viacerí ukrajinskí lekári a zdravotníci, ktorí žijú a pracujú na Slovensku, zvažujú návrat na Ukrajinu, aby pomohli pri zachraňovaní v zasiahnutých oblastiach. TASR o tom informovala Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku (MALnS). Viac čítajte TU.

17:48 Ukrajinský veľvyslanec v USA povedal, že Rusko zaútočilo na nemocnice na Ukrajine a prebieha boj o kontrolu nad jadrovou elektrárňou v Černobyle.

17:44 Na pražskom Václavskom námestí sa v podvečer zišli stovky ľudí, aby protestovali proti ruskej invázii na Ukrajinu. Demonštráciu Praha stojí za Ukrajinou! organizuje česká a ukrajinská komunita s podporou hnutia Milion chvíľok.

17:31 Skupina veľkých svetových ekonomík G7 po dnešnom virtuálnom zasadnutí tvrdo odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu. Kritizovala aj ruského prezidenta Vladimíra Putina za neustále odmietanie diplomatického riešenia krízy. Skupinu, ktorej teraz predsedá Berlín, tvorí okrem Nemecka aj Francúzsko, Británia, Taliansko, Japonsko, Kanada a Spojené štáty. Zastúpená v G7 je tiež Európska únia.

17:30 Líderka bieloruskej exilovej opozície Sviatlana Cichanovská obvinila vo štvrtok Západom neuznaného prezidenta Alexandra Lukašenka z "velezrady", keď nechal tisíce ruských vojakov zaútočiť na susednú Ukrajinu z bieloruského územia. "Nelegitímny vládca priviedol cudzie jednotky a urobil z Bieloruska stranu tohto ozbrojeného konfliktu," povedala Cichanovská.

Ako informovala agentúra AFP, Cichanovská, ktorú Západ považuje za skutočného víťaza prezidentských volieb v Bielorusku z augusta roku 2020, tiež vyzvala medzinárodné spoločenstvo na uvalenie sankcií voči súčasnému režimu v Bielorusku za jeho úlohu pri invázii na Ukrajinu.

17:28 Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau, ktorý momentálne predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), vo štvrtok označil ruskú inváziu na Ukrajinu za "zločin proti ľudskosti". TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Čo najdôraznejšie odsudzujeme tento akt agresie," povedal Rau na zasadnutí OBSE. "Tento zločin proti ľudskosti", ktorý sa Rusko snaží ospravedlniť, je podľa jeho slov "odsúdeniahodný a hanebný".

17:27 Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Klyčko vo štvrtok vyhlásil, že v čase od 22.00 h do 07.00 h miestneho času (21.00 – 06.00 h SEČ) bude v platnosti zákaz vychádzania a nebude premávať ani mestská verejná doprava. TASR prevzala túto informáciu z agentúry AFP.

17:23 Strach, bezmocnosť, ale i viera vo vlastnú armádu a chuť bojovať. Takéto emócie a nálady zistil reportér britskej stanice BBC medzi obyvateľmi Kyjeva. „Zobudili sme sa okolo piatej, pretože sme počuli výbuchy. Tak sa nám začal deň,“ povedala Tatiana Kaštanová z Kyjeva. Najprv sa ukryla v podzemnom parkovisku, no potom sa vrátila do bytu. „Rozprávame sa s priateľmi a snažíme sa navzájom upokojiť. Veríme v našu armádu,“ dodala. Viac svedectiev si prečítate TU

17:15 Biely dom vo štvrtok avizoval tlačový brífing amerického prezidenta Joea Bidena o situácii na Ukrajine, ktorá čelí bezprecedentnému útoku zo strany Ruskej federácie. Biden pred novinármi plánuje vystúpiť vo štvrtok o 18.30 h SEČ, informuje agentúra Reuters.

17:14 Ukrajina vyzvala lídrov a členské štáty EÚ, aby jej urýchlene poskytli systémy protivzdušnej obrany a protiraketové systémy a aby použili "všetky prostriedky" na rušenie ruských družicových signálov. Kyjev zároveň žiada, aby Únia zaviedla "najtvrdšie možné reštriktívne opatrenia voči Bielorusku, ktoré priamo podporilo" inváziu na Ukrajinu.

Ukrajina to uvádza v zozname požiadaviek, ktorý tesne pred mimoriadnym summitom EÚ zaslali ukrajinskí diplomati v Bruseli európskym lídrom. Cituje z neho denník The Guardian, ktorému sa doň podarilo nahliadnuť.

17:08 Použitie agresívnej vojenskej sily na dosiahnutie ruských cieľov považuje opozičná parlamentná strana Smer-SD za hrubé porušenie medzinárodného práva. Vyhlásil to predseda strany Robert Fico s tým, že nejde o konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom, ale medzi Spojenými štátmi americkými (USA) a Ruskom. Viac čítajte TU

17:05 Ruská armáda ovládla letisko neďaleko ukrajinskej metropole Kyjev, oznámil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP. "Nepriateľskí výsadkári boli zablokovaní v Hostomeli - naši vojaci dostali rozkaz ich zničiť," povedal Zelenskyj v krátkom videopríhovore.

17:00 Česká republika v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu pozastaví príjem vízových žiadostí ruských občanov na všetkých zastupiteľských úradoch. Výnimku budú predstavovať len humanitárne prípady. Vo štvrtok to vyhlásil český premiér Petr Fiala, informuje spravodajský portál ČT24.

16:58 Pomoc Ukrajine musí byť podľa mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS) okamžitá a rázna. Ako uviedla vo svojom stanovisku, Ukrajinci potrebujú prostriedky, ktorými budú môcť brániť svoju krajinu – obranné, vojenské, humanitárne či finančné. Riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva informoval, že strana stojí za Vládou SR v akejkoľvek snahe pomôcť Ukrajine. Zdôraznila, že v týchto chvíľach musia ísť nabok všetky rozdiely a celá slovenská politická scéna sa musí zomknúť v odsúdení ruskej agresie a pomoci Ukrajine.

16:54 Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin vo štvrtok zverejnil vyhlásenie, v ktorom odsúdil dianie na Ukrajine. Agentúra Reuters však upozornila na to, že v texte sa menovite nespomína ruský prezident Vladimir Putin. "Tragické scenáre, ktorých sa každý obával, sa bohužiaľ stávajú skutočnosťou," uviedol Parolin, ktorý je vo vatikánskej hierarchii na druhom mieste za pápežom Františkom.

16:50 Poľsko pripravuje zdravotnícky vlak na prepravu Ukrajincov zranených počas ruskej invázie na Ukrajinu. Pre agentúru Reuters to v štvrtok potvrdilo ministerstvo zdravotníctva vo Varšave s tým, že poľské nemocnice sú pripravené prijať tisíce pacientov z Ukrajiny. "Poľsko sa pripravuje na prijatie migrantov z Ukrajiny vrátane ukrajinských občanov postihnutých ozbrojeným konfliktom," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

16:47 Ruská polícia zadržala v Moskve viac ako 60 ľudí, ktorí protestovali či sa chystali protestovať proti vojne s Ukrajinou, uviedol server BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Podľa špecializovaného serveru OVD-Info, ktorý monitoruje činnosť polície, je podobná situácia aj v ďalších mestách, kde často demonštrujú len jednotlivci, ktorí sa dožadujú ukončenia bojových operácií.

16:45 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že Moskva bude vždy pripravená viesť dialóg, ktorý "všetkých vráti k spravodlivosti a princípom Charty OSN". Povedal to onedlho po tom, čo ruské vojská ráno začali rozsiahly útok na susednú Ukrajinu. Lavrov po rokovaní s pakistanským kolegom zároveň obvinil Západ, že má "zálusk na celú planétu".

16:40 Ukrajinskí vojaci zostrelili 3 vrtuľníky zo 34 použitých pri útoku na letisko Hostomel, informuje Ministerstvo obrany Ukrajiny na Twitteri.

16:35 Ruské štátne médiá vo svojom spravodajstve vo štvrtok dopoludnia schvaľovali vojenskú operáciu, ktorú ruská armáda a milície proruských samozvaných republík v Donbase spustili na Ukrajine. Označili ju za vojenskú intervenciu v Donbase, pričom do značnej miery ignorovali raketové útoky na infraštruktúru a niektoré mestá v celej krajine, napísal spravodajca denníka Guardian z Moskvy.

16:29 Maďarský premiér Viktor Orbán odsúdil ruský útok na Ukrajinu a vôbec prvý raz pripísal zodpovednosť za napätie a násilnosti u svojho východného suseda priamo Moskve. „Spoločne s našimi spojencami z Európskej únie a NATO odsudzujeme ruskú vojenskú operáciu,“ povedal Orbán vo videu na sociálnej sieti Facebook.

16:24 Ruskí vojaci sa podľa Ukrajiny snažia obsadiť územie jadrovej elektrárne v Černobyle. "Ruské okupačné sily sa pokúšajú zmocniť Černobyľskej atómovej elektrárne. Naši muži sú ochotní položiť svoje životy, aby sa (jadrová) tragédia z roku 1986 nezopakovala. Informoval som už švédsku premiérku. Ide o vyhlásenie vojny celej Európe," napísal na sociálnej sieti Twitter ukrajinský prezident.

 

 

16:19 Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) odmieta použitie agresívnej vojenskej sily na dosiahnutie ruských cieľov a považuje ho za hrubé porušenie medzinárodného práva. Strana to uviedla v stanovisku, ktoré zaslal jej hovorca Ján Mažgút.

16:15 Európska únia si vo štvrtok predvolala ruského veľvyslanca pri EÚ Vladimira Čižova, aby mu tlmočila "dôrazné odsúdenie" ruského vojenského útoku na Ukrajinu. Vo vyhlásení to oznámila diplomatická služba EÚ, píše agentúra AFP.

16:11 Veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj uviedol, že ukrajinské jednotky bojujú s ruskou armádou na severe a juhu. Podľa jeho slov vo štvrtok trvali boje neďaleko leteckej základne Hostomeľ, asi sedem kilometrov severozápadne od Kyjeva. Na juhu sa zasa bojovalo pri Heničesku, Skadovsku a Čaplynke.

16:04 Predseda Európskej rady Charles Michel nalieha na Bielorusko, aby sa „nezúčastnilo“ na ruskom vojenskom útoku voči Ukrajine. Informuje o tom spravodajský web BBC. „Máte možnosť nenasledovať deštruktívnu akciu Ruska. Máte možnosť nezúčastniť sa na tejto zbytočnej tragédii voči vašim susedom na Ukrajine,“ uviedol vo výzve bieloruskému ľudu.

16:01 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí okrem toho o 14.00 h miestneho času (13.00 h SEČ) oznámilo, že Ukrajina zostrelila pri letisku Hostomeľ ruský vrtuľník typu K-52 a tri ďalšie helikoptéry, uvádza The Guardian. Dodáva, že boje pokračujú aj v Luhanskej oblasti, kde podľa ukrajinského ministerstva "pohraničná stráž a ozbrojené sily" odrážajú útoky.

V Odeskej oblasti utrpeli podľa ukrajinských úradov počas útoku zranenia šrapnelmi 10 vojaci.

Otvoriť galériu

16:00 Ukrajinské vojenské velenie oznámilo, že štyria ľudia zahynuli a desať ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ruská strela zasiahla nemocnicu v meste Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Medzi zranenými sú podľa vyjadrenia velenia aj šiesti lekári, informuje denník The Guardian.

Ukrajina tvrdí, že Rusko voči nej od rána vykonalo už prinajmenšom 203 útokov, pričom boje prebiehajú takmer na celom území Ukrajiny, píše agentúra Reuters.

15:59 Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok informovalo, že v oblasti bojov na Ukrajine vzdorujú "najmä ozbrojené skupiny nacionalistov". "Ozbrojenci ukrajinských ozbrojených síl sa snažia vyhnúť bojovom a dohodnúť sa na koridoroch na opustenie bojovej zóny bez zbraní," uviedol podľa spravodajského webu Gazeta.ru hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

15:58 Ruský minister obrany Sergej Šojgu vydal všetkým veliteľom ruských jednotiek osobitný rozkaz, "aby sa k ukrajinským vojakom správali s úctou". "Vzhľadom na skutočnosť, že vojenský personál ozbrojených síl Ukrajiny - na rozdiel od nacionalistov - zložil prísahu ukrajinskému ľudu a poslúchol rozkazy, správajte sa k nim s rešpektom", povedal Šojgu.

15:56 Ruské a ukrajinské sily bojujú o kontrolu nad nákladným letiskom na severnom predmestí ukrajinskej metropoly Kyjev. Uviedol to vo štvrtok hlavný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj, na ktorého sa odvolala agentúra AFP. "Prebiehajú boje o letisko Hostomeľ," uviedol na Facebooku Zalužnyj.

Už krátko predtým videli reportéri agentúry AFP v severnej časti ukrajinského hlavného mesta niekoľko nízko letiacich vrtuľníkov smerujúcich k mestu. Agentúra DPA píše, že obyvatelia Kyjeva dostali pokyn, aby sa uchýlili do protileteckých krytov.

15:53 Ruské jednotky obsadili letisko Antonov, ktoré sa nachádza len 25 km od Kyjeva. Informoval o tom web The Telegraph.

15:50 Členovia Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti podporujú razantnú, rýchlu a jednotnú reakciu členských štátov Európskej únie a NATO. Výbor Národnej rady SR pre európske záležitosti na svojom dnešnom rokovaní prijal uznesenie, v ktorom odsúdil vojenský útok Ruskej federácie proti Ukrajine. Informoval o tom hovorca Sloboda a Solidarita (SaS) Ondrej Šprlák.

15:44 Rusko-ukrajinský konflikt začína zasahovať aj český priemysel. Ukrajinskí pracovníci nemôžu pre vyhlásenú mobilizáciu opustiť krajinu. Navyše, niektorí z nich, ktorí v Česku už pracujú, dostali povolávací rozkaz s okamžitou platnosťou. Pritom zhruba každý 20. zamestnanec v Česku pochádza z Ukrajiny.

15:37 Prezident Spojených štátov Joe Biden zvolal vo štvrtok v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady (NSC). Oznámil to jeden z predstaviteľov Bieleho domu, na ktorého sa odvolala agentúra AP. Biden sa po zasadnutí rady zúčastní na virtuálnom rokovaní lídrov skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7). Ešte v priebehu štvrtka bude mať i prejav k americkým občanom. Hovoriť bude o kríze, ktorá - ako varoval - spôsobí "katastrofálne straty na životoch".

15:33 Predseda Ústavného súdu Pavel Rychetský považuje rozpútanie vojny na Ukrajine za také hrubé porušenie všetkých noriem medzinárodného práva, že by bolo na mieste postaviť ruského prezidenta Vladimíra Putina pred medzinárodný tribunál. Spomenul tiež možnosť vydať na Putina európsky zatýkací rozkaz a pozastaviť členstvo Ruska v medzinárodných inštitúciách. 

15:32  Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) varuje pred „ničivými následkami“ ruskej vojenskej akcie na Ukrajine a vyzýva susedné krajiny, aby ponechali otvorené hranice ľuďom utekajúcim pred bojmi. Situácia v krajine sa pritom podľa UNHCR rýchlo zhoršuje. 

15:31 Ihor Terechov, primátor mesta Charkov (Charkiv) ležiaceho v blízkosti styčnej línie v Donbase, prostredníctvom svojho konta na Facebooku informoval, že v meste sú otvorené všetky kryty civilnej obrany a úkryty pred bombami. Vyzval obyvateľov mesta, aby ich v prípade zhoršenia situácie použili. Na Charkovčanov sa obrátil "s prosbou, aby dnes zostali doma a ak je to možné, zachovali pokoj".

15:30 Kancelária ukrajinského prezidenta informovala, že zásoby potravín a ďalších životne dôležitých produktov v obchodných reťazcoch na Ukrajine vydržia 15 až 20 dní. Kancelária prezidenta súčasne pripustila, že situácia sa môže zmeniť kvôli špekulatívnemu dopytu.

Spravodajský web Gazeta.ru informoval, že sieť reštaurácií rýchleho občerstvenia McDonald´s vzhľadom na situáciu na Ukrajine dočasne zatvára všetky svoje pobočky.

15:29 Ukrajinské železnice (Ukrzaliznycia) spúšťajú prevádzku evakuačných vlakov na prepravu obyvateľov Ukrajiny z Luhanskej, Doneckej a Odeskej oblasti. Prvé takéto vlaky vypravia ešte vo štvrtok. Presné časy ich odchodov spoločnosť neoznámila z bezpečnostných dôvodov, informoval denník Ukrajinská pravda. V spoločnosti Ukrzaliznycia informovali, že všetky vlaky do Kyjeva a z neho jazdia podľa cestovného poriadku.

15:28  Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok oznámil vytvorenie vojenského štábu s cieľom posilniť obranu mesta Kyjev."Čas na slová vypršal. Nepriateľ je na našom území. Musíme chrániť a ubrániť Ukrajinu a Kyjev," napísal Porošenko na svojom konte na sieti Twitter.

15:27 Šéf Európskej rady Charles Michel vyzval vo štvrtok Bielorusko, aby sa nezapojilo do ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Môžete sa rozhodnúť, že sa nepripojíte k tomuto deštruktívnemu kroku Ruska. Môžete sa rozhodnúť, že sa nebudete podieľať na tejto zbytočnej tragédii namierenej voči vašim susedom na Ukrajine," uviedol Michel pred novinármi v sídle NATO v Bruseli.

15:20 Podľa poradcu šéfa prezidentskej kancelárie Podoljaka sa bojuje prakticky pozdĺž celej ukrajinskej hranice s Ruskom. Cieľom ruského bombardovania ukrajinských miest je podľa neho nielen zničiť infraštruktúru, ale hlavne vyvolať paniku.

15:13 Hrozí nebezpečenstvo ruského výsadku vo vládnej štvrti v centre Kyjeva s cieľom zajať vedenie krajiny, povedal podľa agentúry Interfax-Ukrajina poradca šéfa prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Bojuje sa podľa neho teraz v Hostomeli, ktorý leží severozápadne od metropoly a kde sa nachádza dôležité letisko, využívané aj leteckým výrobcom Antonov."Teraz sa vedú silné boje v Hostomeli a je možný pokus preniknúť do vládnej štvrti. Jedným z cieľov by bolo zajať najvyššie vedenie krajiny," povedal poradca.

15:10  Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že vo štvrtok na Ukrajine zničilo 74 zariadení nadzemnej vojenskej infraštruktúry vrátane 11 letísk. Informovala o tom agentúra AFP. Tieto informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

"V dôsledku úderov ruských ozbrojených síl bolo zničených 74 ukrajinských vojenských pozemných zariadení," uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ďalej povedal, že bol zostrelený aj ukrajinský vojenský vrtuľník a štyri bezpilotné lietadlá (drony).

15:09 Niekoľko stoviek ľudí sa vo štvrtok zúčastňovalo na proteste pred ruským veľvyslanectvom v poľskej metropole Varšava. Demonštrovali proti vojne, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, a zo solidarity s touto bývalou sovietskou republikou. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP.

Demonštrácia proti vojne na Ukrajine sa začala krátko po 10.00 h pred ruskou ambasádou vo Varšave na ulici Belwederska. Podľa reportéra agentúry PAP prítomného na mieste sa na demonštrácii zúčastňovali aj Rusi. Držali kartónové pútače s napísanými slovami "Nie v mojom mene".

15:07 Svetové združenie Slovákov v zahraničí vyjadruje obavy o bezpečnosť Slovákov žijúcich na Ukrajine. Vyzýva preto vládu SR, osobitne rezorty diplomacie a vnútra, aby sa venovali monitorovaniu a riešeniu ich situácie. Vyhlásil to Vladimír Skalský, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí (SZSZ). 

14:54 Rusko a Čína obvinili z eskalácie konfliktu na Ukrajine západné krajiny a Kyjev, informovala agentúra DPA po rozhovoroch medzi ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a jeho čínskym náprotivkom Wangom I.

14:52 Ukrajina prerušuje diplomatické styky s Ruskom, ale jej konzuláty fungujú ďalej.  Začala sa aj evakuácia ukrajinského veľvyslanectva v Moskve. Konzulárne úrady Ukrajiny v Rusku naďalej fungujú ako zvyčajne - jeden z nich sa nachádza aj v meste Jekaterinburg, poznamenal Interfax.

14:47 Z územia Bieloruska boli odpálené 4 balistické rakety. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo obrany.

 

🔊Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine: З території Республіки Білорусь випущено 4 балістичні ракети в...

Posted by Міністерство оборони України on Thursday, February 24, 2022

14:43 Veľvyslanec SR zostáva v Kyjeve. Slovenská ambasáda funguje v operačnom režime. Na mieste okrem veľvyslanca zostáva aj jeho zástupca i zástupca Ozbrojených síl (OS) SR. Oznámil to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok s tým, že pôvodne zvažovali nad odchodom celého zastupiteľského úradu."Po koordinácii na mieste v Kyjeve, kde sa s výnimkou ambasád Fínska a Holandska nachádzajú všetky členské štáty Európskej únie, sme evakuáciu zmenili tak, že zostane na mieste veľvyslanec SR a jeho zástupca - konzul a zástupca OS SR. Veľvyslanectvo je v operačnom moduse," priblížil minister.

14:39  Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vyzvala ruské médiá, aby pri informovaní o "špeciálnej vojenskej operácii", ktorú Rusko vo štvrtok ráno rozpútalo voči Ukrajine, používali informácie a údaje "iba z oficiálnych ruských zdrojov". S odvolaním sa na web Roskomnadzoru o tom informoval nezávislý spravodajský web Novaja gazeta.

14:37 Slovensko zatiaľ nepožiadalo Česko o vyslanie policajtov na ochranu hraníc s Ukrajinou, ktorú dnes v noci vojensky napadlo Rusko. Po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady štátu o tom informoval minister vnútra Vít Rakúšan (STAN). Uviedol, že o veci hovoril so svojím slovenským náprotivkom a znovu sa s ním spojí večer.

14:29 Na Ukrajine už zahynulo veľa vojakov aj civilistov. V telefonickom rozhovore s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou to povedal prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. „Volal mi práve prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho prvé slová boli: Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj civilistov,“ napísala slovenská prezidentka na sociálnej sieti. Viac čítajte tu. 

14:28  Francúzsko bude nekompromisne reagovať na vojnový akt Ruska proti Ukrajine. Vyhlásil to prezident Emmanuel Macron a dodal, že Moskva môže očakávať tvrdé sankcie, ktoré zasiahnu jeho armádu, ale aj hospodárstvo a energetický sektor. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

"Udalosti uplynulej noci znamenajú zlom v dejinách Európy," povedal Macron v televíznom prejave k francúzskym občanom, stojac pred vlajkami Francúzska, Európskej únie a Ukrajiny."Na tento vojnový akt odpovieme bez slabosti, chladnokrvne, odhodlane a jednotne," dodal šéf Elyzejského paláca.

 14:25  Taliansky premiér Mario Draghi vyzval Rusko, aby sa bezpodmienečne stiahlo z Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP. "(Putin) musí okamžite ukončiť krviprelievanie a bezpodmienečne stiahnuť svoje vojenské sily," povedal Draghi a zároveň dodal, že na ruského prezidenta Vladimira Putina nenalieha iba on, ale aj všetci spojenci Talianska.

Predseda talianskej vlády ďalej oznámil, že Rím posilňuje svoj "príspevok" k vojenskému nasadeniu jednotiek vo všetkých "najviac exponovaných" štátoch Severoatlantickej aliancie (NATO).

14:24 Česká republika pozastaví príjem vízových žiadostí ruských občanov na všetkých zastupiteľských úradoch s výnimkou humanitárnych prípadov. Na tlačovej konferencii po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady štátu v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu to oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

14:10 Ukrajinská armáda zvádza ťažké boje s ruskými silami pri vojenskom letisku Hostomel, ktoré sa nachádza len asi 30 kilometrov od Kyjeva. Podľa agentúry Reuters to uviedol poradca kancelárie ukrajinského prezidenta. Ukrajinské úrady sa obávajú, že by v oblasti mohli byť letecky vysadení ruskí vojaci, ktorí by sa potom mohli pokúsiť preniknúť do vládnej štvrti v Kyjeve, poznamenala agentúra.

Otvoriť galériu

Podľa serveru Ukrajinska pravda ruskej Rusi z vrtuľníkov vojenské letisko Hostomel ostreľujú. Miestni obyvatelia hlásia prelety viac ako 20 vrtuľníkov. Ukrajinské úrady zároveň oznámili, že armáda tri ruské stroje pri Hostomeli zostrelila.

13:58 Občania SR by mali bezodkladne opustiť územie Ukrajiny a vyhnúť sa cestovaniu na Ukrajinu. Odporúča to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojom webe.

13:57  Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj rozhodne odsúdil vojenskú operáciu na Ukrajine, ktorú vo štvrtok spustila ruská armáda. Navaľnyj dodal, že táto vojna má "za cieľ odvrátiť pozornosť od problémov Ruska" a v skutočnosti povedie len k ďalšiemu schudobneniu. Informoval o tom spravodajský web Znak.com.

13:56 "Teraz máme v Európe vojnu v takom rozsahu, o ktorom sme si mysleli, že patrí do histórie," povedal na tlačovej konferencii generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informovali o tom agentúry AP a Reuters. Situáciu ďalej označil za "vážny moment pre bezpečnosť Európy" a povedal, že ruská invázia ohrozuje nespočetné množstvo nevinných životov.

"Ide o zámernú, chladnokrvnú a dlho plánovanú inváziu," dodal šéf NATO a v súvislosti s vojenskou agresiou Ruska oznámil, že na východné krídlo Aliancie bude vyslaných viac vojakov. Zároveň vyhlásil, že Aliancia uviedla vyše 100 bojových lietadiel do stavu pohotovosti, aby zabezpečili ochranu vzdušného priestoru členských štátov NATO. Stoltenberg zároveň zdôraznil, že prípadný útok na jednu z členských krajín NATO by vyvolal ostrú reakciu Aliancie. 

13:54 Čína otočila! Hoci uznanie separatistických republík Donecka a Luhanska odsúdila, útok Ruska na Ukrajinu teraz schvaľuje. Tvrdí, že Rusko má právo hájiť svoje záujmy!

13:49 Kremeľ vyhlásil, že neplánuje okupáciu Ukrajiny, ale naopak - ruský prezident Vladimir Putin chce, aby bola Ukrajina neutrálna a nemala na svojom území rozmiestnené útočné zbrane. Informáciu priniesla britská stanica Sky News.

Kremeľ dodal, že Ukrajina "v zásade" potrebuje oslobodenie od "nacistov" a že vojenská operácia Ruska musí dosiahnuť "demilitarizáciu a denacifikáciu" Ukrajiny. "Pán Putin rozhodne, ako dlho bude táto vojenská operácia na Ukrajine trvať," doplnil Kremeľ.

13:43 Generálna prokuratúra SR je pripravená poskytnúť svoje ubytovacie kapacity na humanitárne účely. V súvislosti so situáciou na Ukrajine to na sociálnej sieti napísal generálny prokurátor Maroš Žilinka.

13:40 Útoky Ruskej federácie prebiehajú po celej Ukrajine. Povedal to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v relácii Braňo Závodský Naživo na rádiu Expres s tým, že ide o najhoršiu bezpečnostnú situáciu od konca druhej svetovej vojny.

13:37  Ukrajina oznámila, že poslednú hodinu čelí už druhej vlne raketových útokov na svojom území.

13:35  Maďarsko odsudzuje ruský vojenský útok na Ukrajinu, vyhlásil vo štvrtok premiér Viktor Orbán po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Informovala o tom agentúra Reuters. "Spolu s našimi spojencami z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) odsudzujeme ruský vojenský útok," povedal Orbán a dodal, že Maďarsko sa bude "držať mimo" vojenského konfliktu, pretože bezpečnosť Maďarov je najdôležitejšia. Orbán však zároveň dodal, že Maďarsko poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc a je pripravené prijať ľudí utekajúcich z krajiny.

13:32 Na videozáberoch z Kyjeva je vidieť dopravné zápchy z centra mesta smerom na západ. Potvrdzujú to aj údaje od navigačných aplikácii. V hlavnom meste sa šíria správy, že ruské tanky postupujú z Bieloruska na Kyjev.

13:30 Ukrajinská armáda vo štvrtok predpoludním uviedla, že Rusko sa pokúša dostať do ukrajinského hlavného mesta. Moskva podľa Kyjeva podnikla už viac ako 30 leteckých úderov na civilnú a vojenskú infraštruktúru. Okrem toho Rusi zrejme útočia salvovými raketometmi typu Grad.

13:25 Takto to momentálne vyzerá u nášho suseda.

13:20 Ruské sily prenikli vo štvrtok zo severu do oblasti Kyjeva, oznámila ukrajinská pohraničná stráž. Reportér agentúry AFP v severnej časti ukrajinského hlavného mesta videl niekoľko nízko letiacich vrtuľníkov letiacich smerom k mestu. Reportér agentúry Reuters v Kyjeve počul niekoľko výbuchov. V meste Hostomeľ, kde sa nachádza medzinárodné nákladné letisko Antonov, údajne prebiehajú "prudké boje".

13:17 Doba čakania na hraničnom priechode Vyšné Nemecké – Užhorod sa pri vstupe osobných motorových vozidiel do EÚ zvýšila už na päť hodín. Kamióny čakajú v priemere 260 minút. Na webovej stránke o tom informovala Finančná správa SR.

13:14 Ľudí vo štvrtok ráno prebudili zvuky sirén, výbuchy a streľba z diel. Pozrite si autentické zábery z mesta v Doneckej oblasti.

13:10 "Vojenské lietadlo Ozbrojených síl Ukrajiny sa zrútilo medzi obcou Žukivtsi a Trypillya. Na palube bolo 14 ľudí, päť zomrelo," informoval na Twitteri portál hromadske.ua.

13:05  Z centrály Hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany v centre Kyjeva stúpa čierny dym, informovala vo štvrtok stanica BBC. Ukrajina tvrdí, že niektoré z jej vojenských veliteľských centier zasiahli ráno ruské rakety po tom, čo Moskva spustila vojenskú operáciu na Ukrajine, dodala BBC.

Otvoriť galériu

12:55 Rusko dočasne uzatvorilo viac než desať letísk na juhu krajiny, ako aj na anektovanom ukrajinskom čiernomorskom polostrove Krym. Letiská v mestách Rostov, Krasnodar, Kursk, Voronež a Simferopol - medzi inými - majú ukončiť svoju prevádzku do 2. marca, oznámil vo štvrtok ruský letecký úrad Rosaviacia, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA.

Úrady obyvateľom "dôrazne" odporúčajú, aby na tieto letiská nechodili. Dôvod tohto opatrenia nebol bezprostredne známy, pravdepodobne však súvisí s ruskou inváziou na Ukrajinu.

12:50 "Ľudia sú v šoku, že k došlo k tomu najhoršiemu. Na uliciach sa navzájom povzbudzujú. Neviem, ako dlho budú fungovať banky. Pred lekárňami sa tvoria obrovské rady. Z Kyjeva sa nedá dostať preč. Doprava je ochromená," približuje Sergej, pracovník partnera nadácie Integra v Kyjeve.

12:47 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vo štvrtok uviedol, že bieloruské jednotky sa v súčasnosti nezúčastňujú na ruskej invázii na Ukrajine, ale v prípade potreby by sa mohli do nej zapojiť. Informovala o tom stanica BBC. "Opakujem, naše jednotky tam nie sú. Ale ak to bude potrebné, ak to bude potrebné pre Bielorusko a Rusko, budú tam," povedal Lukašenko.

12:41 Východné krídlo NATO, vrátane Slovenska, by sa malo vojensky posilniť, ako je to v súčasnosti v Pobaltí. Avizujú to minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) a minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že ak bude návrh NATO konkretizovaný, predložia ho vláde SR i Národnej rade SR.

Naď zatiaľ nevie presne povedať, aká veľká vojenská jednotka NATO by na Slovensko mohla prísť. Išlo by však o niekoľko stoviek vojakov. "Jednotka by mala byť zložená z krajín geograficky blízkych Slovensku," vyhlásil s tým, že vojaci NATO by mali zvýšiť obranyschopnosť Slovenska.

12:39 Predseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Marián Kéry (Smer-SD) odsudzuje vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. "Spory medzi krajinami, nech sú akokoľvek ťažké, by sa mali riešiť za rokovacím stolom," napísal na Facebooku.

12:36 Združenie miest a obcí Slovenska je v každodennom kontakte s partnerskými samosprávami na Ukrajine, zatiaľ nedostalo žiadosť o pomoc či asistenciu. "Situácia sa turbulentne mení, v prípade, že nás ukrajinskí partneri požiadajú o pomoc, sme pripravení im v intenciách našich možností vyhovieť," uviedol pre TASR hovorca združenia Michal Kaliňák.

12:33 Turecko vyhlásilo, že ruská vojenská operácia na Ukrajine je neprijateľná, a vyzvalo Moskvu, aby okamžite zastavila svoju "nespravodlivú a nezákonnú" inváziu. "Vojenskú operáciu považujeme za neprijateľnú a odmietame ju," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. "Vyzývame Ruskú federáciu, aby čo najskôr zastavila túto nespravodlivú a nezákonnú akciu," dodal rezort.

12:29 NATO posilní svoje pozemné, námorné a vzdušné sily na svojej východnej hranici v blízkosti Ukrajiny a Ruska. Zástupcovia členských štátov aliancie po štvrtkových mimoriadnych rokovaniach uviedli, že spoločenstvo zvýšilo svoju pripravenosť reagovať na všetky mimoriadne situácie.

Niektoré z 30 členských štátov NATO dodávajú Ukrajine zbrane, muníciu a ďalšie vybavenie, aliancia ako taká však žiadnu vojenskú akciu na podporu Ukrajiny neohlásila.

12:22 Nemecko sľúbilo podporu svojim susedom vrátane Poľska, ak bude výsledkom vpádu Ruska na Ukrajinu vlna utečencov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Veľmi pozorne sledujeme, či vznikne vlna utečencov, ktorí budú prúdiť do našich susedných krajín," povedala nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. "Postihnutým štátom - predovšetkým nášmu susedovi Poľsku - poskytneme masívnu pomoc, ak nastane vlna utečencov veľkých rozmerov," dodala.

 

 

12:13 Príde aj na povolanie vojakov zo záloh? Minister obrany Jaroslav Naď to vidí takto.

12:10 Severoatlantická aliancia prijme v reakcii na ruský útok proti Ukrajine ďalšie kroky na obranu svojich členov. Zhodli sa na tom dnes na mimoriadnom zasadnutí veľvyslanci aliančných krajín, ktorí zároveň vyzvali Rusko na ukončenie vojenskej akcie. Počínanie Moskvy podľa nich ohrozuje bezpečnosť v Európe a NATO je jednotne pripravené brániť svojich členov. Zároveň bude aj naďalej podporovať Ukrajinu v jej legitímnej snahe chrániť vlastnú suverenitu, dodali zástupcovia aliančných štátov v spoločnom vyhlásení.

12:06 Slovensko tlmočilo Rusku pre situáciu na Ukrajine ostrý protest. Oznámil to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nominant SaS) s tým, že si ráno predvolali ruského veľvyslanca Igora Bratčikova, ktorému takéto stanovisko SR oznámili. Útok považuje rezort diplomacie za nevyprovokovaný, neopodstatnený a neoprávnený.

12:03 Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vo štvrtok odsúdila ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine a varovala pred následkami ozbrojeného konfliktu. TASR o tom informovala na základe vyhlásenia AI. "Naše najhoršie obavy sa naplnili. Po týždňoch eskalácie sa začala ruská invázia, ktorá pravdepodobne povedie k najstrašnejším následkom pre ľudské životy a ľudské práva. Amnesty International vyzýva na neomylné rešpektovanie medzinárodných ľudských práv a humanitárneho práva," uviedla AI na sociálnej sieti Twitter.

12:02 Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok predpoludním vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin urobil vážnu chybu, keď sa rozhodol napadnúť Ukrajinu. "Toto je Putinova vojna," vyhlásil nemecký kancelár a dodal, že Putin "ohrozuje mier v Európe". Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

11:59 Počet obetí ruského útoku začína rapídne stúpať. Ukrajinská polícia informovala predtým o šiestich mŕtvych v Podoľsku a jednom v Mariupole. Starosta mesta Brovary, ktoré leží 12 km od Kyjeva, teraz informoval o smrti najmenej šiestich obyvateľov. V Odese prišlo o život najmenej 18 ľudí.

11:56 Civilná ani vojenská evakuácia z Ukrajiny nie je možná vzhľadom na uzavretý vzdušný priestor. Uviedol to minister zahraničných vecí a a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) na dnešnej tlačovej konferencii. Zároveň podotkol, že na Ukrajine slovenská ambasáda ostala otvorená. „V momente, keď sa otvorí akákoľvek skulina na to, aby sme pomohli občanom SR, ktorí sa nachádzajú na území Ukrajiny, tak to urobíme. V tejto chvíli to možné nie je,“ povedal.

11:56 Na východnej hranici s Ukrajinou bude pomáhať 1 500 vojakov. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) po dnešnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR. Nasadenie príslušníkov Ozbrojených síl SR (OS SR) schválila vláda. Vojaci budú plniť úlohy spojené s kontrolovaním predpokladanej migračnej vlny. „Čiže ak budú vidieť naši občania, že na východnej hranici sú príslušníci ozbrojených síl, súvisí to s asistenčnými úlohami v prospech Policajného zboru,“ zdôraznil šéf rezortu obrany.

11:54 Európske sankcie proti Rusku by sa mali zamerať priamo na ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho administratívu, uviedol vo štvrtok holandský premiér Mark Rutte. Informáciu priniesla agentúra Reuters.
"Holandsko verí, že na Putina a jeho vládu musia byť uvalené maximálne sankcie," povedal Rutte vo štvrtok novinárom. "Nie sme v konflikte s ruským ľudom, musíme sa zamerať na Putina a jeho vládu," dodal predseda holandskej vlády.

11:50 Generálny štáb Ukrajiny uviedol, že nad Luhanskom bolo zostrelené ďalšie lietadlo Ruskej federácie. Je to v poradí už siedmy zničený stroj okupantov, vyhlásili Ukrajinci. Ruská strana pritom už predtým tvrdila, že ukrajinskú protivzdušnú obranu vyradila z prevádzky. Na Ukrajinu medzitým dopadla ďalšia vlna raketových útokov. Ukrajinská armáda medzitým prevzala pod kontrolu civilné morské prístavy.

11:48 Civilné lety Bratislava – Kyjev sú pre uzavretie vzdušného priestoru Ukrajiny dočasne pozastavené. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Zuzana Drobová.

Na základe potvrdenia od leteckej spoločnosti Ryanair Drobová informovala, že lety z Bratislavy na Ukrajinu sú pre uzavretie vzdušného priestoru Ukrajiny minimálne na nasledujúcich 14 dní pozastavené. "Zároveň spoločnosť vyraďuje z ponuky lety z/na Ukrajinu na minimálne štyri týždne. Cestujúci, ktorí majú zakúpené letenky do/z tejto destinácie, dostanú od leteckej spoločnosti viac informácií e-mailom," priblížila hovorkyňa letiska. Lety z alebo na Ukrajinu dočasne pozastavuje aj letecká spoločnosť Wizz Air. Cestujúci sa pre viac informácií môžu obrátiť na call centrum spoločnosti.

11:47  Ruskom podporované separatistické sily na východe Ukrajiny postupujú, oznámil vo štvrtok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Informovala o tom agentúra AFP. Konašenkov pre štátnu televíziu povedal, že sily tzv. Doneckej ľudovej republiky získali pod svoju kontrolu "až tri kilometre" a jednotky tzv. Luhanskej ľudovej republiky "postúpili o jeden a pol kilometra". Konašenkov dodal, že Rusko má "zbrane s vysokou presnosťou" a že ukrajinskí civilisti sa "nemajú čoho báť".

11:46 Ukrajinský prezident požiadal parlament o vyhlásenie všeobecnej mobilizácie. Čiastočnú mobilizáciu vyhlásili už v uplynulých dňoch a záložníkov vo veku 18 až 60 rokov už začali odvádzať do armády. Vojaci v zálohe mali zároveň zakázané opustiť krajinu. Ukrajina má v rezerve okolo 900 000 záložníkov.

11:43 Prakticky celé ukrajinské územie sa stalo cieľom leteckých a najmä raketových útokov. Na väčšie vzdialenosti a teda aj proti cieľom, ktoré ležia v blízkosti slovenských hraníc, slúžia rakety Iskander.

11:41 Slovensko podľa premiéra Eduarda Hegera poskytne pomoc ľuďom, ktorí utekajú z Ukrajiny pred vojnou. Slovákov predseda vlády vyzval, aby pre nich mali pochopenie a súcit. Heger to povedal novinárom po rokovaní bezpečnostnej rady štátu. Slovensko-ukrajinská hranica s dĺžkou 98 kilometrov je vonkajšou hranicou EÚ aj schengenského priestoru voľného pohybu osôb.

11:35 Moldavsko oznámilo, že uzatvorí svoj vzdušný priestor a odkloní lety na iné letiská v dôsledku bezpečnostnej situácie v regióne. Na sociálnej sieti Facebook to oznámil tamojší podpredseda vlády, informuje agentúra Reuters.

"Pomôžeme ľuďom, ktorí potrebujú našu pomoc a podporu," povedala prezidentka Maia SanduováPodľa webov moldavských médií sa na hraniciach medzi Ukrajinou a Moldavskom tvoria dlhé rady áut.

11:28  So spojencami v NATO a Európskej únii je Slovenská republika pripravená poskytnúť pomoc na ukončenie konfliktu na Ukrajine a na ochranu ľudských životov. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová po zasadaní Bezpečnostnej rady SR. Bezpečnosť Slovenska podľa nej momentálne nie je ohrozená.

11:21  Ruské sily zaútočili na Ukrajinu zo severu, východu a juhu, oznámil poradca ukrajinského prezidenta Mychailo Podoljak. Ukrajinská armáda podľa neho „tvrdo bojuje“ a spôsobuje nepriateľskej strane značné straty. 

Ďalší prezidentský poradca Oleksij Arestovič povedal, že ruský útok nedosiahol svoj cieľ - poraziť ukrajinskú armádu. „Utrpeli sme straty, ale nie sú významné“, povedal a dodal, že ruské útoky „nenarušili bojové schopnosti ukrajinskej armády“. Ruskí vojaci podľa neho postúpili zhruba päť kilometrov do ukrajinského územia v Charkovskej a Černihivskej oblasti a možno sa tak stalo aj v ďalších regiónoch.

Otvoriť galériu

11:15 Akt nevyprovokovanej agresie Ruska je potrebné dôsledne odsúdiť nielen slovami, ale aj činmi. Mám rád ruskú kultúru, vážim si obeť ruského ľudu v 2. svetovej vojne, ale to neznamená, že budem súhlasiť s tým, aby na územie suverénneho štátu bez vyhlásenia vojny vstúpila cudzia armáda. Rusko sa týmto činom dopúšťa zločinom proti mieru. Uviedol to vo štvrtok v prejave k národu český prezident Miloš Zeman.

11:14  Počas invázie Ruska na Ukrajine, ktorá sa začala vo štvrtok nadránom, bolo zabitých už vyše 40 ukrajinských vojakov a približne desať civilistov. Informoval o tom úrad ukrajinského prezidenta, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

11:13 V celej Moskve vládol vo štvrtok ráno chaos. Na Starom Arbate, jednej z najrušnejších moskovských ulíc pre peších, mnohí ľudia vyjadril šok nad tým, že Rusko začalo plošný útok na Ukrajinu. Píše o tom novinár britského denníka Guardian Pjotr Sauer. Prečítať si ich môžete tu.

11:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že vydá zbrane všetkým občanom, ktorí ich budú chcieť. V posledných týždňoch prebiehal najmä v mestách intenzívny výcvik obyvateľov v zaobchádzaní so zbraňami. Mnohí z nich pritom cvičili len s drvenými atrapami.

11:09 Situácia na hraničných priechodoch na východe Slovenska s Ukrajinou je v súčasnosti pokojná. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická. Aká je čakacia doba na hraničnom priechode Vyšné Nemecké?

10:55 Nové sankcie voči Rusku, ktoré sú pripravené na prijatie na štvrtkovom mimoriadnom summite EÚ, "oslabia hospodársku základňu Ruska a jeho schopnosť modernizácie", vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorú cituje tlačová agentúra AFP. Podľa jej vyjadrenia budú cieľom týchto "rozsiahlych" sankcií "strategické sektory ruskej ekonomiky a zablokovanie ich prístupu ku kľúčovým technológiám a trhom". Dodala, že sankčné opatrenia budú zahŕňať aj "zmrazenie ruských účtov v EÚ a zastavenie prístupu ruských bánk na európsky finančný trh".

10:52 Ukrajina oficiálne prerušila diplomatické styky s Ruskom po tom, čo bola napadnutá ruskými vojskami. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko evakuovalo svojich diplomatov z Kyjeva a z konzulátov v ďalších mestách už skôr. Na ruskom veľvyslanectve v Kyjeve niekoľko dní pálili dokumenty.

10:42 Ukrajinské pôrodné sestry žiadajú o pomoc. Blesková odpoveď našich sestričiek

10:41 Polícia zdôraznila, aby ľudia sledovali celoštátne médiá a oficiálne stanoviská najvyšších orgánov SR. Policajný zbor vyzýva ľudí, aby neverili proruskej propagande a dezinformáciám a aby sledovali celoštátne médiá a oficiálne stanoviská najvyšších orgánov SR. Informovali o tom vo svojom profile Hoaxy a podvody.

10:40 Po udalostiach z dnešnej noci musíme byť naozaj pripravení na všetky varianty. Aj keď sme sa snažili o vyriešenie situácie diplomatickou a mierovou cestou, Rusko si vybralo cestu vojny. Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský to vyhlásil vo štvrtok na tlačovom brífingu ako reakciu na inváziu Ruska na Ukrajinu.

10:37 Ruskí armádni experti, ktorých oslovili ruské provládne médiá, útok podávajú ako nutnú reakciu na údajný útlak ruských obyvateľov Donbasu zo strany Kyjeva od doby, keď v tejto oblasti vyhlásili prerušení separatisti samozvanej republiky.

Hoci Rusko tvrdí, že neútočí na obývané oblasti, v mnohých ukrajinských mestách sa dnes podľa svedkov z miesta ozývali výbuchy či paľba, uviedla okrem iného agentúra Reuters. Ukrajinské úrady v krajine vyhlásili vojnový stav. Agentúra Reuters už informovala s odkazom na ukrajinské úrady o najmenej ôsmich mŕtvych a deviatich ranených kvôli dnešnému ruskému ostreľovaniu, medzi videami šírenými na internete je aj zničený nájomný dom jedného zo sídlisk neďaleko Charkova.

Otvoriť galériu
Ostreľovanie v Kyjeve
Zdroj: ČTK/AP

10:31 Litovský parlament v reakcii na vpád ruských vojsk na Ukrajinu rozhodne o vyhlásení výnimočného stavu. Uviedol to litovský prezident Gitanas Nauséda, informuje agentúra Reuters.Pobaltský štát, ktorý je členom Severoatlantickej aliancie (NATO), tiež navrhne uvalenie ďalších sankcií voči Minsku, keďže ruské jednotky zaútočili na Ukrajinu aj z Bieloruska.

10:21 Univerzita Komenského (UK) v Bratislave ubezpečuje ukrajinských študentov, ako aj zamestnancov o solidarite s ich neľahkým existenčným postavením. Tak ako v prípade bieloruskej krízy, aj teraz je najväčšia slovenská univerzita pripravená pomôcť študentom a vedeckým pracovníkom, ktorí budú nútení opustiť svoju vlasť, aby mohli na pôde UK pokračovať v štúdiu a práci. Informuje o tom univerzita na sociálnej sieti.

10:19 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že jeho armáda sa nezúčastňuje na ruskom vpáde na Ukrajinu, informovali bieloruské štátne médiá. Citovala ich francúzska tlačová agentúra AFP. "Naše ozbrojené sily sa nezúčastňujú na tejto operácii," uviedol Lukašenko, spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva má v Bielorusku rozmiestnené desaťtisíce svojich vojakov.

10:09 Rusko bude v súvislosti so svojím útokom na Ukrajinu čeliť "bezprecedentnej izolácii", ako aj "najtvrdším sankciám", aké kedy Európska únia uvalila. Vyhlásil to vo štvrtok šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

10:04 Kurz rubľa voči doláru prekročil 89:1, v prípade našej spoločnej meny sa blíži ku hranici 100 rubľov za euro. Pred dvoma týždňami bol pritom kurz rubľa k euru 85:1. Je to masívny prepad vo veľmi krátkom čase. Padajú aj ruské akcie na moskovskej burze. Čo je pre nás horšie, cena ropy na svetových burzách vyskočila najvyššie od roku 2014.

10:00 Novaja gazeta odhalila: Putin natočil reč o začiatku operácie na Ukrajine už v pondelok!

09:55 Ukrajinci sa snažia dostať na Slovensko. Na hraničnom priechode Užhorod sú dlhé kolóny áut. 

09:52 ZSSK zastavila premávku vlakov na Ukrajinu. "Z dôvodu mimoriadnej udalosti konfliktu na Ukrajinskom území, zastavujeme vozbu všetkých osobných vlakov v smere Ukrajina až do odvolania," napísali an Twitteri. 

09:48 Ruský prezident Putin je novodobý Hitler, vyhlásil vo štvrtok bývalý ukrajinský prezident a súčasný poslanec Petro Porošenko. Informovala o tom stanica BBC. Porošenko pred parlamentom v Kyjeve, keď poslanci rokovali o kríze, povedal, že "dnes je tragický deň". Ale Ukrajina zvíťazí, vyhlásil Porošenko, ktorý bol vo funkcii prezidenta v rokoch 2014-19.Situácia v ukrajinskom parlamente je napätá a vo vnútri je veľa ozbrojených ľudí, uviedol pre BBC ukrajinský novinár.

09:42 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj vo štvrtok uviedol, že dostal rozkaz od prezidenta Volodymyra Zelenského odraziť ruský vpád na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP. "Najvyšší veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny vydal rozkaz spôsobiť agresorovi maximálne straty," uviedol Zalužnyj.

09:27  Pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva odsúdili vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine "ako zločin proti ukrajinskému ľudu". Informovala o tom tlačová agentúra AP. Ministri zahraničných vecí týchto troch krajín v spoločnom vyhlásení ostro odsúdili "otvorenú, rozsiahlu agresiu Ruska proti nezávislej, mierumilovnej a demokratickej krajine".

Fínsky prezident Sauli Niinistö tiež vyhlásil, že konanie Ruska je "útokom na bezpečnostný poriadok celej Európy".

09:26 Ukrajina priznala, že čelí masívnemu ostreľovaniu svojej infraštruktúry. Boje prebiehajú po celej línii frontu v separatistických oblastiach na východe Ukrajiny. Ruské jednotky prenikli hlboko do Charkovskej oblasti na severovýchode a do Černigovskej oblasti na severe, ktorá leží medzi Bieloruskom a Kyjevom.

Na Twitteri sa objavujú hrozivé zábery z Ukrajina

09:24 Aká je situácia v Kyjeve? Mnoho ľudí sa nahrnulo do metra, aby sa kryli pred prípadnými náletmi. Ďalší sa pokúšajú dostať preč autobusmi. Cesty vedúce z mesta sú však zapchaté autami. Ulice vnútri mesta sú, naopak, pomerne vyľudnené. Rady sa tvoria v supermarketoch a pred bankomatmi, lebo ľudia sa chcú zásobiť potravinami a hotovosťou. Novinár britského denníka Guardian Luke Harding napísal, že v pivnici ich domu sa zhromaždili rodiny s malými deťmi, aby sa ukryli. „Decká stískajú omaľovánky. Láme to srdce,“ napísal Harding.

Otvoriť galériu

09:22 Prezident Vladimír Putin útokom na Ukrajinu bezdôvodne zahájil vojnu uprostred Európy, Západ preto odpovie bezprecedentnými sankciami. Vo vyhlásení to uviedla nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Moskvu vyzvala na dialóg, ku ktorému nie je podľa nej nikdy neskoro. Lambrechtová zároveň uistila obzvlášť východných členov NATO, že sa na nemeckú podporu môžu plne spoľahnúť.

"Vyzývam prezidenta Putina, stiahnite okamžite svoje jednotky," uviedla s tým, že Rusko neprijalo ruku k rokovaniam, ktorú Západ Moskve ponúkol. "Ale na dialóg nie je nikdy neskoro," poznamenala. Lambrechtová varovala Moskvu, aby nepodceňovala jednotu Európskej únie a NATO. 

09:20 Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o rusko-ukrajinskej kríze v stredu neskoro večer vyhlásil, že vojenská operácia Moskvy proti Ukrajine si berie za cieľ "chuntu", ktorá je v Kyjeve pri moci.  "Na záver by som chcel povedať, že nie sme agresívni voči ukrajinskému ľudu, ale voči chunte, ktorá je pri moci v Kyjeve," vyhlásil Nebenzia v newyorskom sídle OSN. Rusko aktuálne predsedá 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN.

09:19 Stály predstaviteľ Ukrajiny pri OSN Sergij Kyslycja požiadal Bezpečnostnú radu OSN , aby spravila "všetko pre zastavenie vojny" proti jeho krajine, uvádza AFP. "Je zodpovednosťou týchto orgánov, aby zastavili vojnu," vyhlásil na zasadnutí Kyslycja.

09:13 Austrália uvalila na Rusko za jeho útok na Ukrajinu "druhú fázu" sankcií. Očakáva sa aj celá "séria" nových medzinárodných sankcií na potrestanie Moskvy, informovala tlačová agentúra AFP. Austrálsky premiér Scott Morrison odsúdil "ilegálny vpád" Ruska na Ukrajinu. Zároveň oznámil sankcie proti 25 jednotlivcom, štyrom subjektom podieľajúcim sa na vývoji a predaji vojenskej výzbroje a tiež obmedzenia voči štyrom finančným inštitúciám.

09:09  Francúzsky prezident Emmanuel Macron ostro odsúdil vojenskú operáciu Ruska proti Ukrajine a zaviazal sa, že Paríž sa bude spolu so spojencami pokúšať tento konflikt ukončiť. Informovala o tom francúzska tlačová agentúra AFP.

"Rusko musí okamžite ukončiť svoje vojenské operácie," napísal Macron na Twitteri a zdôraznil, že Rusko sa rozhodlo "viesť vojnu" na Ukrajine. "Francúzsko stojí solidárne pri Ukrajine. Stojí pri Ukrajincoch a spolu s partnermi a spojencami pracuje na ukončení tejto vojny," doplnil Macron.

Macron sa opakovane rozprával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a snažil sa nájsť diplomatické riešenie patovej situácie, ale bez úspechu.

08:52 Ukrajinská polícia oznámila zatiaľ sedem obetí ruského bombardovania. Šesť mŕtvych si vyžiadal útok na vojenskú jednotku v Podiľsku pri Odese. Jeden človek zahynul v meste Mariupoľ. Polícia tiež uviedla, že 19 ľudí je po útokoch nezvestných.

08:51 Moskva oznámila zatvorenie lodnej dopravy v Azovskom mori medzi Ukrajinou a Ruskom.

08:50 Hnutie OĽANO dôrazne odsudzuje ruskú nevyprovokovanú agresiu voči Ukrajine. Pripája sa k výzve, "aby vojnové besnenie, ktoré môže viesť k obrovskému ľudskému utrpeniu, Kremeľ okamžite zastavil". Útok Ruska na Ukrajinu ostro odsudzuje aj strana SaS. Reakcie nájdete v článku

08:46  Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby stiahol svojich vojakov z Ukrajiny. Počas mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN venovaného situácii v regióne na neho naliehal, aby v mene ľudskosti nedovolil, „aby sa v Európe rozpútala najhoršia vojna od začiatku storočia s dôsledkami nielen zničujúcimi pre Ukrajinu, nielen tragickými pre Ruskú federáciu, ale s dopadom, ktorý ani nevieme predvídať v súvislosti s dôsledkami pre globálnu ekonomiku“. Vojna by spôsobila úmrtia a vysídlenie a ľudia stratia nádej v budúcnosť, povedal tiež Guterres.

08:43 Mapa ruských útokov. Boli hlásené vo všetkých častiach Ukrajiny.

08:41 Ukrajina požiadala Turecko o uzavretie úžin Bospor a Dardanely pre ruské plavidlá. Podľa agentúry Reuters to oznámil ukrajinský veľvyslanec v Ankare. O možnosti, že Kyjev k takému kroku v prípade invázie siahne, hovoril ukrajinský veľvyslanec Vasyl Bodnar už v stredu.

08:37 Herec Juraj Bača zdieľaj aktuálne video od priateľov z Ukrajiny. "Ľudia utekajú z Kyjeva."

08:36 České veľvyslanectvo v Kyjeve bolo dočasne uzavreté. Na twitteri o tom dnes informovalo ministerstvo dopravy. Konzulárnu pomoc občanom podľa rezortu poskytuje generálny konzulát vo Ľvove

08:34 Ukrajina vo štvrtok ráno uzavrela svoj vzdušný priestor pre civilnú leteckú dopravu. 

Otvoriť galériu

Agentúra The Associated Press (AP) informuje, že lietadlo Boeing 787 izraelskej spoločnosti El Al smerujúce z Tel Avivu do Toronta náhle opustilo vzdušný priestor Ukrajiny smerom na Rumunsko, odkiaľ pokračovalo v lete cez Maďarsko, Slovensko a Poľsko. Jediným ďalším spozorovaným lietadlom nad Ukrajinou je americké bezpilotné zariadenie RQ-4B Global Hawk, ktoré začalo letieť na západ od Ukrajny po tom, ako Rusko zaviedlo obmedzenia leteckej premávky nad ukrajinským územím, informuje ďalej agentúra AP.

08:30 Ruské pozemné sily začali vo štvrtok vstupovať na územie Ukrajiny, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú stráž. Podľa nej ruské pozemné sily prešli na Ukrajinu z viacerých smerov. Ruské tanky a iná ťažká technika prekročili hranicu v niekoľkých severných regiónoch a na juhu z ukrajinského polostrova Krym, ktorý však Moskva anektovala v roku 2014.   

  

08:25 Veľvyslanci členských krajín NATO vo štvrtok dopoludnia mimoriadne zasadnú v spojitosti s útokom Ruska na Ukrajinu. Pre agentúru AFP to povedal predstaviteľ Severoatlantickej aliancie. "Môžeme potvrdiť, že Severoatlantická rada (NAC) vo štvrtok dopoludnia uskutoční mimoriadne zasadnutie," povedal nemenovaný predstaviteľ. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg podľa neho po skončení tohto rokovania vystúpi na tlačovej konferencii. Tá sa očakáva okolo 12.30 h.

08:22 Putin vo štvrtok skoro ráno zatelefonoval svojmu bieloruskému náprotivku Alexandrovi Lukašenkovi, ktorého informoval, že Moskva spúšťa vojenskú operáciu na Ukrajine, oznámil Lukašenkov úrad. TASR správu prebrala od tlačovej agentúry AFP. "Približne o 05.00 h (03.00 h SEČ) sa uskutočnila telefonická konverzácia medzi prezidentmi Bieloruska a Ruska. Vladimir Putin počas rozhovoru informoval svojho bieloruského kolegu o situácii na hraniciach s Ukrajinou a v Donbase," oznámil Minsk. Kremeľ sa k danému telefonátu bezprostredne nevyjadril.

Ukrajinská pohraničná stráž vo štvrtok ráno oznámila, že krajina sa dostáva pod delostrelecký útok pozdĺž svojich severných hraníc s Ruskom a Bieloruskom. Rusko má v Bielorusku umiestnené desaťtisíce vojakov a uskutočnilo tam vojenské cvičenie.

08:15 Ruský útok na Ukrajinu "otriasa základmi medzinárodného poriadku", vyhlásil vo štvrtok japonský premiér Fumio Kišida a ostro odsúdil vojenskú inváziu. Informovala o tom agentúra AFP. "Dôrazne odsudzujeme Rusko. Budeme koordinovať úsilie s medzinárodným spoločenstvom vrátane Spojených štátov a budeme to rýchlo riešiť," dodal Kišida.

08:10 Ostreľovanie sa odohráva naprieč Ukrajinou, povedal podľa agentúry Reuters poradca ukrajinského ministerstva vnútra. V meste Brovary v Kyjevskej oblasti bol podľa neho jeden človek zabitý a ďalší je zranený. Ukrajinské ministerstvo vnútra už skôr informovalo o stovkách "obetí" ruského útoku z radov civilistov i vojakov, počty mŕtvych alebo ranených neboli zrejmé.

08:09 Proruskí separatisti na východe Ukrajiny tvrdia, že dobyli dve mestá v Luhanskej oblasti, uviedli tlačové agentúry.

08:08 Ukrajinou kontrolovaná časť Luhanskej oblasti vyhlásila po útoku Ruska všeobecnú evakuáciu. Šéf regionálnej samosprávy Serhij Haidaj na sociálnej sieti Facebook napísal, že odporúčajú obyvateľom, aby okamžite opustili región a majitelia vozidiel by sa mali sami pohybovať smerom k rieke Dneper. Pre obyvateľov, ktorí nevedia odísť svojpomocne, úrady organizujú evakuáciu vlakom, povedal Haidaj a nasmeroval ľudí na vlakové stanice v mestách Lysyčansk, Rubižne a Svatove. Informuje o tom televízia CNN.

08:05 Severoatlantická alianca (NATO) začala ešte pred ruským útokom na Ukrajinu vysielať posily do svojich východných členských krajín. Do Poľska a pobaltských krajín vyslali Američania ďalších 800 vojakov, 8 najmodernejších stíhačiek F-35 a 32 bojových vrtuľníkov AH-64 Apache. Kanada, ktorá má v Lotyšsku 800 vojakov, vysiela ďalších 480 vojakov, delostrelecké batérie, fregatu a prieskumné lietadlo. Ďalších 3 400 kanadských vojakov je v pohotovosti a zrejme ich presunú do Európy tiež. Británia zdvojnásobí počet svojich vojakov v Estónsku na 1 600 a posiela tam tanky Challenger, bojové vozidlá Warrior a vrtuľníky Apache. Nemecko poslalo do Litvy 350 vojakov a 100 vojenských vozidiel. Taká bola situácia včera večer. Dá sa predpokladať, že po začatí ruského útoku vyšle NATO na východ ešte viac posíl.

08:00 Ukrajinci vo veľkom opúšťajú hlavné mesto Kyjev. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie o 05.55 moskovského času (03.55 nášho času). V Kyjeve sa vzápätí rozozvučali sirény a diaľnica vedúca z mesta sa upchala autami. Obyvatelia sa snažia dostať na západ Ukrajiny, čo je jediné miesto, ktoré nie je obkľúčené ruskými vojskami.

07:58 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že neutralizovalo ukrajinské vojenské letecké základne a ukrajinské systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom francúzska tlačová agentúra AFP. "Vojenská infraštruktúra na ukrajinských vojenských leteckých základniach bola vyradená z prevádzky," napísalo ruské ministerstvo obrany v oznámení, ktoré priniesli tlačové agentúry. Ministerstvo dodalo, že "zničilo" protivzdušnú obranu Kyjeva.

07:56 Európska únia dnes pripraví ďalšie sankcie proti Rusku, o ktorých budú večer debatovať prezidenti a premiéri členských krajín na mimoriadnom summite v Bruseli. V spoločnom vyhlásení reagujúcom na ranný ruský útok proti Ukrajine to uviedli predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf Európskej rady Charles Michel. Obaja politici ruskú agresiu tvrdo odsúdili a vyzvali na stiahnutie jednotiek z Ukrajiny. "Takéto použitie sily a nátlaku nemá v 21. storočí miesto. EÚ pevne stojí za Ukrajinou a jej obyvateľmi, ktorí čelia tejto s ničím neporovnateľnej kríze," uviedli šéfovia únijných inštitúcií vo vyhlásení.

07:52 Predseda NR SR Boris Kollár rázne odsudzuje vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine ako suverénnemu štátu. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová. "Tento krok považuje za neprijateľný, neospravedlniteľný a bezprecedentný. Ide o hrubé porušenie medzinárodného práva a narušenie územnej celistvosti nášho suseda," uviedla hovorkyňa.

07:51 Ceny ropy vo štvrtok ráno prudko stúpli pre obavy z možného narušenia dodávok ruskej ropy po tom, ako prezident Vladimir Putin ohlásil ruskú vojenskú akciu na Ukrajine.Ľahká americká ropa si v elektronickom obchodovaní na newyorskej komoditnej burze pripísala 4,36 USD a jej cena sa zvýšila na úroveň 96,46 USD za barel. Severomorská ropa Brent, ktorej cena sa považuje za medzinárodnú referenčnú cenu, vo štvrtok ráno zdražela o 4,32 USD na 98,37 USD za barel.

07:47 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz ruskú vojenskú operáciu označil za "evidentné porušenie" medzinárodného práva a "temný deň" pre Európu. Nemecký kancelár podľa svojho hovorcu hovoril ráno aj telefonicky s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorého uistil o "plnej solidárnosti Nemecka v tejto ťažkej hodine".

Britský premiér Boris Johnson takisto odsúdil "strašné udalosti na Ukrajine". Ruský prezident Vladimir Putin podľa si podľa jeho slov "zvolil cestu krviprelievania a skazy tým, že začal tento nevyprovokovaný útok". Spojené kráľovstvo a jeho spojenci budú podľa Johnsona "reagovať rozhodne". Britský premiér dodal, že už hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

07:30 Prezidentka SR Zuzana Čaputová ostro odsúdila protiprávnu agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Ukrajinskému ľudu, ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyjadrila plnú podporu a solidaritu. "Nádej tých, ktorí si mysleli, že Rusko sa uspokojí s vojenskou okupáciou častí Doneckej a Luhanskej oblasti sa ukázala byť ilúziou," skonštatovala na sociálnej sieti Čaputová. Pripomenula, že pred niekoľkými hodinami Ruská federácia napadla Ukrajinu a začala vojenskú inváziu, pričom ruské ozbrojené sily zasiahli aj zvyšok východnej Ukrajiny.

07:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil stanné právo a vyzval občanov, aby nepodliehali panike po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ prevzatých od agentúr AP a AFP. Terčom Ruska je podľa ukrajinského prezidenta vojenská infraštruktúra a na viacerých miestach v krajine je počuť výbuchy. Zelenskyj podľa svojich slov hovoril aj s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Stanica BBC vo štvrtok ráno napísala, že Zelenskyj Radu národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) požiadal o vyhlásenie stanného práva. RNBO mala podľa BBC uskutočniť naliehavé zasadanie s cieľom rozhodnúť o prezidentovej požiadavke.

07:28 Rusko podľa ministra zahraničných vecí SR Ivana Korčoka (nominant SaS) hrubo porušuje medzinárodné právo, princípy Charty OSN a toto konanie je hrozbou pre európsku bezpečnosť. "Rozhodne odsudzujem priamy vojenský útok Ruskej federácie na nášho suseda Ukrajinu. Na dnešnom mimoriadnom zasadnutí NATO budeme žiadať Alianciu o konzultáciu podľa článku štyri," vyhlásil Korčok s tým, že súčasná situácia si to vyžaduje.

07:27 Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) potvrdil, že vo štvrtok približne o štvrtej hodine ráno slovenského času sa začala masívna nevyprovokovaná vojenská operácia Ruskej federácie voči Ukrajine. Ako uviedol na sociálnej sieti, útok je realizovaný na mnohých miestach Ukrajiny. "Všetky naše zodpovedné bezpečnostné zložky a ústavné orgány sú v kontakte. O ďalšom vývoji a prijímaných opatreniach budeme informovať v priebehu dňa," avizoval.

07:26 Pre aktuálnu situáciu na Ukrajine zasadne mimoriadne vo štvrtok Bezpečnostná rada SR.

07:21 Ukrajinské ozbrojené sily informovali, že ruská armáda začala „intenzívne ostreľovanie“ ich jednotiek na východe Ukrajiny. Rusko podľa nich tiež začalo raketové útoky na letisko Boryspiľ pri Kyjeve a ďalšie letiská. Ukrajinské letectvo odráža letecký útok z Ruska, uviedli vo vyhlásení, ktoré cituje spravodajský portál BBC. Ukrajinské sily zároveň popreli správy o ruských výsadkároch v prístavnom meste Odesa na juhu krajiny.

07:20 Rusko napadlo Ukrajinu z viacerých smerov. Ukrajinská štátna pohraničná služba, ktorú cituje televízia CNN, vo štvrtok ráno uviedla, že ruskí vojaci zaútočili z územia Ruskej federácie aj Bieloruska. Podľa služby sa útoky odohrávajú v Luhanskej, Sumskej, Charkovskej, Černihivskej a Žytomyrskej oblasti, ktoré sú na východných a severných hraniciach Ukrajiny. Útoky delostrelectvom, ťažkou technikou a malými zbraňami sa zameriavajú na pohraničné jednotky, hliadky a kontrolné stanoviská. Útok pohraničná služba hlási aj z anektovaného polostrova Krym.

07:14 "Rusko dnes v noci zaútočilo na Ukrajinu. Ukrajinu, ktorá má neporovnateľne slabšiu a zle vybavenú armádu a pre Rusko nepredstavovala absolútne žiadnu hrozbu. Ľudia na Ukrajine chceli iba pokojne pracovať pre svoje rodiny a svoju vlasť a zachovať si slobodu. Takýto barbarský útok bol v našom regióne naposledy pred 80 rokmi, keď Hitler napadol Československo a neskôr celú Európu. Rusko sa vyhráža Európe aj celému svetu, že zlomí naše odmietanie agresie voči Ukrajine vysokými cenami ropy a plynu, ktoré poškodia hospodárstvo," reaguje na súčasnú situáciu ministerka Veronika Remišová. 

07:11 Podľa agentúry Reuters, ukrajinská armáda hlási zostrelenie piatich ruských lietadiel a ruskej helikoptéry v Luhanskej oblasti. 

07:09 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vo štvrtok ráno rázne odsúdil priamy vojenský útok Ruska na Ukrajinu, krajinu susediacu so Slovenskou republikou. TASR o tom informuje na základe Korčokovho vyjadrenia na sociálnej sieti Twitter. "Rusko hrubo porušuje medzinárodné právo a zásady Charty OSN," napísal Korčok. Kroky Ruska podľa jeho slov predstavujú "priame ohrozenie európskej bezpečnosti".

07:00 Ukrajinské úrady nariadili evakuáciu obyvateľov Luhanskej oblasti.

06:57 "SVET BUDE ODDNES INÝ. Rusko dnes začalo vojnu na Ukrajine. Zaútočilo na slabšieho, ktorého jediným previnením je to, že chcel žiť mierumilovne podľa svojich predstáv ako ostatné zvrchované národy. Je to zo strany Ruska neospravedlniteľný barbarský čin, hrubé porušenie medzinárodného práva. Znova nám pred očami ožil ruský imperializmus v jeho agresívnej, militantnej podobe," reaguje na Facebooku premiér Eduard Heger. 

06:50 Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg ostro odsúdil „bezohľadný útok“ Ruska na Ukrajinu. Vo vyhlásení, ktoré je zverejnené na webstránke aliancie, uviedol, že je to vážne porušenie medzinárodného práva a vážna hrozba pre euro-atlantickú bezpečnosť. Spojenci v NATO sa podľa jeho slov stretnú, aby riešili následky agresívneho konania Ruska.

06:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil vojnový stav.

06:42 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok slovne odsúdil "ľahkovážny a ničím nevyprovokovaný útok" Ruska na Ukrajinu. Takisto upozornil, že to ohrozí veľké množstvo životov.

06:41 Americký prezident Joe Biden v stredu povedal, že "svet voči Rusku vyvodí zodpovednosť" za jeho útok na Ukrajinu. Tento útok podľa Bidena spôsobí "katastrofálne straty na životoch". TASR informuje na základe správy od agentúry AFP. "Rusko je zodpovedné za úmrtia a skazu, ktoré tento útok prinesie a Spojené štáty, ich spojenci a partneri budú odpovedať jednotným a rozhodným spôsobom," uviedol Biden vo vyhlásení, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Biely dom.

Biden to vyhlásil krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenských operácií na Ukrajine, píše AFP. Americký prezident sa podľa svojich slov vo štvrtok prihovorí Američanom, aby oznámil "následky", ktorým bude Rusko čeliť.

06:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na štvrtok odmietol tvrdenia Moskvy, že jeho krajina predstavuje pre Rusko hrozbu. Zároveň upozornil, že ruská invázia na Ukrajinu by si vyžiadala desaťtisíce životov. TASR o tom informuje na základe správ, ktoré zverejnili agentúry AP, AFP a DPA. Ruská invázia by podľa Zelenského slov "mohla byť začiatok veľkej vojny na európskom kontinente", píše DPA. "Chcú Rusi vojnu? Odpoveď závisí od vás, občania Ruskej federácie," povedal v Ruštine ukrajinský prezident.

06:16 Ukrajina žiada, aby svet uvalil devastačné sankcie na Rusko. „Svet musí konať okamžite. V stávke je budúcnosť Európy,“ napísal Kuleba s tým, že sankcie musia zahŕňať odstavenie Ruska od medzinárodného platobného systému SWIFT. „Rusko treba úplne izolovať a Ukrajine poskytnúť zbrane, finančnú a humanitárnu pomoc,“ vyzval Kuleba.

06:15 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ruského prezidenta Vladimira Putina vo štvrtok obvinil zo začatia "totálnej invázie" na Ukrajinu. TASR o tom informovala na základe správy prevzatej od agentúry AFP a vyhlásenia Kulebu na sociálnej sieti Twitter. "Putin práve začal totálnu inváziu Ukrajiny," napísal Kuleba na Twitteri a dodal, že v ukrajinských mestách zaznamenali výbuchy. Kuleba útoky označil za vojnu "agresie". "Ukrajina sa bude brániť a zvíťazí. Svet môže a musí Putina zastaviť. Čas konať prichádza teraz," napísal ukrajinský minister.

6:06 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v noci na štvrtok Putina žiadal, aby na Ukrajinu nezaútočil a "aby dal šancu mieru", píše agentúra AP. Guterres tak urobil niekoľko minúť predtým, ako Putin oznámil vojenskú operáciu na Ukrajine. Kroky Ruska slovne odsúdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Americký prezident Joe Biden povedal, že "svet voči Rusku vyvodí zodpovednosť".

6:05 V Kyjeve bolo počuť sirény policajných automobilov a sanitiek. Spravodajcovia AFP hlásia výbuchy z mesta Odesa na pobreží Čierneho mora. Výbuchy hlásili aj z mesta Charkov, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov od hraníc s Ruskom na východe Ukrajiny. Štyri explózie zaznamenali v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti, píše AFP. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, ČTK, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?