Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2022 11:08 | Správy | Domáce správy

Čísla nezamestnanosti na Slovensku hovoria jednoznačne: Analytici upozorňujú na jednu vec

Miera evidovanej nezamestnanosti začiatkom tohto roka mierne stúpla. Napriek tomu sa však v januári s hodnotou 6,96 % naďalej udržala pod hranicou siedmich percent, a to štvrtý mesiac po sebe.

Informovalo o tom v piatok (18. 2.) Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR). Nezamestnanosť sa podľa analytikov v úvode roka tradične zvyšuje pre príval sezónnych pracovníkov na úrady práce. Za zvýšením podľa nich stojí aj vlna omikron, s ňou súvisiace obmedzenia sa však čoskoro končia, ďalšie oživenie trhu práce preto zrejme príde už vo februári.

Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák vyzdvihol, že januárová nezamestnanosť vzrástla nad rámec sezóny a noví nezamestnaní prišli najmä zo šedej ekonomiky či zahraničia. "Napriek omikron vlne pandémie sa pritom trh práce v úvode roka skôr rozmrazoval – oproti záveru roka sa zvyšoval počet novoregistrovaných nezamestnaných i tých, ktorí evidenciu úradov práce opúšťali. To len potvrdzuje charakter omikron vlny - síce s vyššou incidenciou, ale nižšou závažnosťou, a teda aj voľnejšími opatreniami," skonštatoval Koršňák.

K rozmrazovaniu trhu práce pritom dochádza skôr, než analytik očakával, a to ešte počas vlny omikron. Evidenciu úradov práce v januári totiž opustilo o osem percent viac nezamestnaných než v závere vlaňajška a o 15 % viac ako v januári minulého roka.

Koršňák tvrdí, že nezamestnanosť bude zrejme vrcholiť v úvode roka. Už február by mohol priniesť ďalšie známky oživenia, hoci miera nezamestnanosti pravdepodobne ostane blízko januárovej hodnoty.

Sezónne očistené výpočty analytikov Úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS) Národnej banky Slovenska (NBS) ukazujú skôr stagnáciu, než nárast nezamestnanosti. "Miera nezamestnanosti už tretí mesiac po sebe ostáva nezmenená, na úrovni 7,6 %. Dopyt po pracovnej sile napriek tomu zostáva vysoký," uvádzajú analytici v komentári.

Analytici ÚMS vyzdvihli najmä silnenie dopytu po pracovnej sile, keďže počet voľných pracovných miest dosahuje najvyššie úrovne od začiatku pandémie nového koronavírusu. "Dopyt rastie po všetkých profesiách, od špecialistov až po nekvalifikovaných pracovníkov. Rastie tak pravdepodobnosť, že si súčasní nezamestnaní nájdu prácu," dodali analytici.

Na druhej strane však upozorňujú, že od začiatku vlaňajška len pomaly rastie pomer počtu voľných miest k počtu nezamestnaných, čo značí nízku efektivitu obsadzovania pracovných miest.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú