Hubárska sezóna je v plnom prúde, čo s úlovkami? Prinášame vám recepty, vďaka ktorým môžete opäť raz vyskúšať čosi nové!
Hovädzí stejk s hubovou omáčkou
Otvoriť galériu
Hovädzí stejk s hubovou omáčkou
Zdroj: lidl
Počet porcií: 4
Potrebujeme:
- 4 stejky z hovädzej sviečkovice
- 150 g syra Roquefort
- 100 g sušenej šunky
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- olivový olej
- 150 g húb shimeji
- čerstvé bylinky (napr. tymian)
- 2 lyžice masla
- 150 ml suchého bieleho vína
- 600 g zemiakov
- 80 g sušených paradajok v oleji
- čerstvú petržlenovú vňať
- 50 g syra Gran Padano v celku
Postup:
- Stejky narežeme ostrým špicatým nožom tak, aby vznikli kapsy, ktoré naplníme syrom. Po obvode ich obalíme sušenou šunkou. Prichytíme špáradlami, osolíme a okoreníme. Stejky opečieme na rozpálenej panvici z oboch strán do zlatohneda.
- Po chvíli k stejkom pridáme očistené a umyté huby. Ochutíme bylinkami, soľou a korením. Orestujeme, potom pridáme maslo, ktoré necháme rozpustiť a podlejeme vínom. Krátko povaríme, aby sa z vína odparil alkohol. Takto pripravené stejky dopečieme ešte 5 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
Zemiaková kaša
- Očistené a umyté zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Zlejeme vodu, no trochu necháme v hrnci. K zemiakom s trochou vody pridáme scedené a nasekané sušené paradajky, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a nastrúhaný parmezán. Popučíme a v prípade potreby dochutíme.
Servírovanie
- Pred podávaním zo stejkov odstránime špáradlá. Servírujeme ich so zemiakovou kašou preliate omáčkou s hubami. Na záver dozdobíme čerstvými bylinkami.