Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2022 05:57 | Správy | Domáce správy

Matovič a Sulík kompenzujú vysoké ceny energií: Čo hrozí po bankrote elektrární? Analytik si myslí svoje

Čaká Slovensko bankrot Slovenských elektrární? Aj takáto zdanlivo nepredstaviteľná možnosť je v hre po tom, ako vláda schválila návrh na 50 % zdanenie nadmerných ziskov z predaja elektriny vyrábanej v jadrových elektrárňach.

Podľa elektrární si však ani touto novou daňou štát veľmi nepomôže, lebo cena elektriny pôjde po tomto kroku opäť hore. Ak štát zdaní elektrárne navyše, už v marci im môžu dôjsť peniaze na výplaty pre 3 700 ľudí, ktorých zamestnávajú. Dlhujú totiž 3,8 miliardy eur a neplnia podmienky na splácanie záväzkov voči bankám.

„Týmto rozhodnutím bude spôsobená obrovská škoda štátu ako minoritného akcionára a taktiež sa nevyrieši situácia s cenou energií, keďže SE nebudú schopné túto teoreticky vypočítanú nadmernú daň zaplatiť. V dôsledku tohto rozhodnutia nastane nárast ceny elektriny, keďže dôjde k zastaveniu spúšťania 3. bloku a dostavby 4. bloku Mochoviec,“ dodávajú SE.

 

Štát má hľadať zdroje iným spôsobom, toto je nešťastné

Karel Hirman, energetický analytik

Ako sa pozeráte na 50-percentné zdanenie nadmerných ziskov za predaj elektriny vyrobenej v jadrových elektrárňach?

Prekvapilo ma to. Doteraz som neregistroval, že by Slovenské elektrárne mali nejaké nadmerné zisky. Skôr sa boria s problémami, sú na hrane kvôli stále nespustenému tretiemu a štvrtému bloku v Mochovciach. Z výsledkov, ktoré sú priebežne zverejňované, si nepamätám, že by spomedzi energetických spoločností práve Slovenské elektrárne patrili k nejakým lídrom v dosahovaní ziskovosti.

Naozaj hrozí, že by Slovenské elektrárne mohli za týchto podmienok skrachovať?

K tomu sa neviem vyjadriť. To by mal vedieť posúdiť štát, ktorý je tam cez ministerstvo hospodárstva spoluakcionárom. Boli o tom však diskusie už po nástupe tejto vlády, v ktorých sa hovorilo o tom, že Slovenským elektrárňam hrozí problém kvôli splatnosti úverov a kvôli tomu, že stále ešte nie je spustený ani ten tretí blok. Takže keď taká situácia hrozila pred rokom, rokom a pol, a odvtedy sa nič zásadné nezmenilo - zatiaľ ten tretí blok stále nefunguje -, tak neviem, odkiaľ by sa tie nadmerné zisky mali vytvoriť.

Ak by sa tento scenár naozaj naplnil, čo by nasledovalo, aké by to malo dôsledky na trh s elektrinou či na samotné dodávky elektriny odberateľom?

To je taká hypotetická otázka, že naozaj neviem. Ale je to veľmi zlý scenár. A nerozumiem, prečo by k nemu malo dôjsť teraz, keď je to spustenie tretieho bloku už skutočne na spadnutie. Štát je v Slovenských elektrárňach celé tie dlhé roky akcionárom, a to, že si za Ficovej vlády neposilnil pozíciu, keď mohol, bola podľa mňa strategická chyba.

To, že úverujúce banky sú stále vo vzťahu k Slovenským elektrárňam trpezlivé, je, myslím, predovšetkým kvôli tomu, že je tam prítomný štát. On nesie tú garanciu.

A ak štát začne spochybňovať kredibilitu Slovenských elektrární, tak to považujem za nevhodné a nešťastné. Navyše, sú tu iné energetické spoločnosti, v ktorých má štát podiel a ktoré skutočne vykazujú vysokú ziskovosť a neboria sa s takými problémami, s akými sa boria Slovenské elektrárne.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?