Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2022 05:57 | Správy | Domáce správy

Matovič a Sulík kompenzujú vysoké ceny energií: Čo hrozí po bankrote elektrární? Analytik si myslí svoje

Čaká Slovensko bankrot Slovenských elektrární? Aj takáto zdanlivo nepredstaviteľná možnosť je v hre po tom, ako vláda schválila návrh na 50 % zdanenie nadmerných ziskov z predaja elektriny vyrábanej v jadrových elektrárňach.

Zákon je „ušitý“ na mieru práve Slovenským elektrárňam, ktoré tvrdia, že takéto opatrenie je pre ne likvidačné a hrozí im krach. Čo si o rozhodnutí vlády myslia odborníci a čo by znamenal pre Slovensko prípadný krach spoločnosti?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Slovenská vláda tak dlho hľadala zdroje, z ktorých by mohla kompenzovať zvyšujúce sa ceny energií pre nemocnice či školy, až ich našla v Slovenských elektrárňach (SE). Hoci oznámenie o vyššom zdanení predaja elektriny formálne s kompenzáciami nesúvisí, vláda chce vytiahnuť peniaze potrebné pre kompenzácie práve z pokladničky SE.

Otvoriť galériu

„Bohatým zoberieme a chudobným cez štátny rozpočet dáme,“ vyhlásil minister financií Igor Matovič. Spolu s ministrami Richardom Sulíkom, Veronikou Remišovou a Milanom Krajniakom ohlásili naraz kompenzácie aj zdanenie elektrární. „Dohodli sme sa na kompenzáciách pre zraniteľných odberateľov, ako sú školy, stredné školy, kultúrne inštitúcie a domovy dôchodcov,“ informovala šéfka Za ľudí Remišová.

Spolu by malo ísť o niečo vyše 50 miliónov eur. To je práve suma, ktorú štát plánuje získať navyše od elektrární, hoci priamu spojitosť medzi týmito dvoma opatreniami Matovič odmieta. „Nie je tam priame naviazanie. Dane nemôžu byť priamo účelovo viazané s následnými výdavkami,“ vyhlásil minister financií.

Návrh zákona však vyvolal šok v samotných Slovenských elektrárňach. „Prijatie tohto zákona bez akejkoľvek analýzy vplyvov na ekonomickú situáciu Slovenských elektrární vyústi do bankrotu spoločnosti a zastavenia procesu spustenia tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce,“ varuje firma.

Elektrárne: Dôjde k zdraženiu elektriny

Slovenské elektrárne sa o tomto opatrení mali dozvedieť až z tlačovej konferencie vlády. „Nebolo to s nami vôbec konzultované,“ potvrdil generálny riaditeľ SE Branislav Strýček. „Je to zdaňovanie fiktívnych ziskov, ktoré neexistujú, od spoločnosti, ktorá sa nachádza na vrchole svojho zadlženia,“ protestuje proti chystanému opatreniu. SE zaskočila aj 50-percentná sadzba. „To sme ešte nevideli nikde v Európe,“ vyhlásil Strýček.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!