Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2022 12:00 | Správy | Domáce správy

Národná banka Slovenska verzus obchodníci: Vojna o nižšiu DPH na potraviny!

Kto z koho. Už niekoľko týždňov sa skloňuje možné zníženie DPH na potraviny, čo by malo pomôcť s nákladmi ľuďom, ktorí sú obeťou vysokých cien.

Nákupná turistika

Niečo iné však hovoria samotní predajcovia, ktorí sú pripravení za nižšiu DPH naďalej bojovať. Podľa Zväzu obchodu predajcovia v pohraničných oblastiach už teraz evidujú pokles nákupov v rozmedzí od 5 do 30 percent. Podľa predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martina Krajčoviča navyše nie je pravda, že by obchodníci nedostatočne premietali zníženie DPH do cien potravín.

„Na Slovensku sa v poslednej dekáde dvakrát upravovala DPH a obchodníci ju vždy aj korektne premietli do cien. Pri prvom znižovaní prebiehala kontrola zo štátnej aj spotrebiteľskej úrovne, obe skonštatovali férový prístup obchodníkov. Prenesenie zníženia DPH však neznamená zmrazenie cien a očakávame, že NBS sa bude bližšie zaoberať aj nákladovou stránkou,“ uvádza šéf SAMO, ktorá združuje mnohé z najväčších obchodných reťazcov na Slovensku.

Krajčovič pripomína, že do konečných cien potravín sa premietajú popri výške DPH aj iné faktory vrátane nákladov na energie a pohonné hmoty či nového Zákonníka práce, ktorý výrazne zvýšil nielen minimálnu mzdu, ale skokovo zvýšil príplatky za prácu cez sviatok a víkendy. „Aj dnes veľmi otvorene hovoríme, že zníženie DPH pomôže stlačiť inflačnú brzdu, ale nezastaví ju úplne. Náklady budú neustále rásť nielen obchodníkom, ale najmä dodávateľom, čiže poľnohospodárom a potravinárom,“ dodáva Krajčovič.

„To, čo nám v analýze NBS chýba najviac, je, o aké príjmy príde štát cez nákupnú turistiku,“ vystríha. „Predchádzajúce zníženie DPH sme v plnej miere premietli do cien. Treba si pritom uvedomiť, že zníženie DPH o napr. 10 % neznamená zníženie cien produktov presne o 10 %,“ hovorí pre Nový Čas aj Marek Koštrna z Terna.

Vláda neuvažuje

V Maďarsku platia regulované ceny šiestich konkrétnych potravín vrátane múky či mlieka. V Poľsku sa od februára na pol roka znížila DPH na pohonné hmoty a DPH na potraviny spadla na nulu. Slovenská vláda však takéto opatrenia zatiaľ nepovažuje za užitočné. Podľa ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana by zníženie DPH vytvorilo obrovskú dieru v rozpočte.

„V tomto paradoxne máme zhodu aj s opozíciou. Iste si pamätáte na výroky Roberta Fica, kde sám hovoril, že keď znížite DPH, že z toho majú benefit obchodníci vo svojich maržiach a nie občania. Takže predpokladám, že toto by nemalo ani podporu v parlamente,“ vyjadril sa aj premiér Heger v rádiu Expres.

 

Aké výhrady má NBS

- Zrušenie alebo zníženie DPH sa nemusí v plnej miere pretaviť do konečných cien daných potravín či služieb.

- Pri trvanlivých potravinách a pri lacnejších výrobkoch sa môže preniesť do cien úplne, ale do cien drahšieho alebo čerstvého tovaru sa prenáša len mierne alebo vôbec.

- Celkový priemerný prenos zníženia DPH do cien analytici odhadujú na 80 %.

- Analytici si všímali ceny po znížení DPH na vybrané potraviny v januári 2020.

- Aktuálne je rast cien vstupov oveľa vyšší, čo môže vyvolávať tlak na marže predajcov a ich zníženú ochotu premietať prípadné zníženie DPH do zníženia cien potravín.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo