Vitamín D má podľa výskumníkov z Bar Ilanovej univerzity a nemocnice pre západnú Galileu taký silný vplyv na závažnosť covidu-19, že možno priebeh tohto ochorenia predpovedať len na základe veku a hladiny vitamínu D. Nedostatok vitamínu D podľa zistení výrazne zvyšuje riziko ťažšieho priebehu covidu-19. Ide o závery recenzovanej štúdie, ktorá vyšla v odbornom časopise PLOS One.
Štúdia sa opiera o dáta z prvých dvoch vĺn koronavírusových nákaz v Izraeli, kedy ešte neboli k dispozícii vakcíny proti covidu-19.
Takmer štyria z piatich Izraelčanov majú podľa izraelskej štúdie z roku 2011 nedostatok vitamínu D. Vedci však v novej štúdii zistili, že konzumácia vitamínu D pred nákazou koronavírusom značne znížila riziko ťažkého priebehu. Spoluautor štúdie, lekár Amiel Dror, poznamenal, že bolo "pozoruhodné a zarážajúce" sledovať pravdepodobnosť vážneho priebehu covidu-19 u ľudí s nízkymi hladinami vitamínu D v porovnaní s tými, ktorí majú vitamínu dostatok. Štúdia bola vykonaná pred nástupom variantu omikron, ale podľa Drora sa koronavírus medzi variantmi nemení natoľko, aby proti nemu bol vitamín D neúčinný.
"To, čo vidíme, keď vitamín D pomáha ľuďom s covidovou nákazou, je výsledkom toho, že (vitamín D) účinne posilňuje schopnosť imunitného systému vysporiadať sa s vírusovými patogénmi, ktoré napádajú dýchaciu sústavu," povedal Dror.