Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2022 00:35 | Správy | Zahraničné správy

Severná Kórea odpálila na východ dve balistické rakety: Čo sa to deje?

Severná Kórea odpálila vo štvrtok smerom na východ pravdepodobne dve balistické rakety krátkeho doletu. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejskú armádu. Tá pôvodne uvádzala, že išlo o jednu neidentifikovanú strelu.

Podľa juhokórejskej armády boli rakety odpálené z oblasti neďaleko mesta Hamhung na východnom pobreží približne o 8.00 h miestneho času a dopadli do Japonského mora. Ďalšie podrobnosti armáda neuviedla.

Ide už o šiesty raketový test od začiatku tohto roku. OSN zakázala Severnej Kórei vykonávať testy balistických a jadrových zbraní a uvalila na ňu prísne sankcie. KĽDR však tento zákaz pravidelne porušuje.

Severná Kórea naposledy vypálila v utorok dve riadené strely do mora pri svojom východnom pobreží z vnútrozemskej oblasti KĽDR. Pred desiatimi dňami skúšobne odpálila taktické riadené strely, ktoré sa dostali do vzdialenosti 380 kilometrov a do výšky asi 42 kilometrov.

Počas prvej polovice januára vykonala skúšobný odpal balistických rakiet krátkeho doletu, ktoré boli umiestnené na železničných vagónoch. Pri predchádzajúcich dvoch testoch tvrdila, že úspešne otestovala hypersonické strely, ktoré je ťažšie zachytiť prostriedkami protiraketovej obrany.

Severná Kórea naposledy otestovala toľko zbraní počas jediného mesiaca v roku 2019 po tom, čo zlyhali rozhovory medzi jej vodcom Kim Čong-unom a vtedajším americkým prezidentom Donaldom Trumpom, pripomenula agentúra AFP.

Podľa agentúry AP Severná Kórea nedávno zintenzívnila skúšky zbraní a evidentne sa tým snaží vyvinúť tlak na administratívu amerického prezidenta Joea Bidena kvôli zastavenej diplomacii. Pandémia totiž ničí ekonomiku Severnej Kórey, už aj tak oslabenú sankciami uvalenými pod záštitou USA za program vývoja jadrových zbraní a desaťročiami zlého riadenia samotnou severokórejskou vládou.

Severná Kórea zverejnila minulý týždeň vo štvrtok zastretú vyhrážku, že obnoví skúšky jadrových výbušnín a rakiet s dlhým doletom, ktoré zacieli na americkú pevninu.

Experti uvádzajú, že vedenie v Pchjongjangu zrejme predpokladá, že touto teatrálnou provokáciou môže donútiť k aktivite Bidenovu administratívu – tá síce ponúkla časovo neobmedzené rozhovory, ale neprejavila ochotu zmierniť sankcie, kým Kim neurobí reálne kroky dokazujúce, že sa vzdáva jadrového a raketového programu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle