Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2022 15:08 | Správy | Politika

Hlas zverejnil uniknuté e-maily, Raši sa poriadne pustil do Matoviča aj hnutia: Z OĽaNO sa stáva symbol korupcie

Hnutie OĽaNO podľa Richarda Rašiho (Hlas-SD) pripomína symbol korupcie. V kauze najdrahších svíň na Slovensku podáva poslanec strany Smer-SD Richard Takáč trestné oznámenie.

„Dnes na Generálnu prokuratúru podávam trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe,“ uviedol Richard Takáč (Smer-SD). Najväčší problém nevidí iba v samotnej dotácii, ale aj v tom, že nebola zverejnená. Informoval o tom Ján Mažgút z tlačového oddelenia strany Smer-SD v tlačovej správe.

„Pripomína to „nástenkový tender,“ keďže o dotácii, pre ktorú bolo potrebné vyplniť jednoduchý dotazník, sa dozvedel len malý okruh farmárov. Na Slovensku máme zaregistrovaných 8 600 fariem, ktoré majú povolenie k chovu ošípaných, pričom do výzvy sa podľa dostupných informácií zapojilo len 140 uchádzačov, hoci postačovalo vyplniť iba „dotazník“,“ informuje Mažgút s tým, že o pripravovanom dotazníku nemala informácie ani Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK). Z uniknutej emailovej komunikácie podľa strany vyplýva, že o výzve nechcel informovať ani samotný minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽaNO).

Richard Raši na tlačovej konferencii uviedol, že z hnutia OĽaNO sa stáva symbolom korupcie, proti ktorej malo v pláne bojovať. „Nezachytil som žiadne vyjadrenia Igora Matoviča k obvineniu jeho vlastnej poslankyne Moniky Kaveckej zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní pri výstavbe nájomných bytov, kde jej mimochodom hrozí osem okov väzenia,“ skonštatoval Richard Raši na tlačovej besede. Rovnako spomenul, že pred pár mesiacmi rezonovala kauza štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva, ktorý vlastnil testovacie miesta MOM-ky a dodal, že stále rezonuje kauza bývalého štátneho tajomníka agrorezortu Milana Kyseľa. „Táto kauza je nástenkovým tendrom strany OĽaNO,“ podčiarkol Raši. Okrem toho advokát strany OĽaNO mal podľa Rašiho zarobiť na kontraktoch v rámci hnutia takmer milión eur.

Róbert Puci (Hlas-SD) pri čítaní uniknutej e-mailovej komunikácie tvrdí, že minister Vlčan zamietol akúkoľvek medializáciu danej výzvy. „Na základe týchto zverejnených informácií Hlas-SD opätovne žiada okamžité odstúpenie minstra Vlčana za túto nehoráznosť. Žiadame o vrátenie všetkých peňazí daňových poplatníkov, ktoré týmto nehoráznym spôsobom získala rodinná firma štátneho tajomníka OĽaNO Milana Kyseľa a ich kandidáta na poslanca do Národnej rady Augustína Poláka. V najbližších dňoch podáme trestné oznámenie v tejto veci a takisto vyzývame Najvyšší kontrolný úrad, aby v tejto kauze začali konať,“ uzavrel Puci.

Podľa Rašiho je riešením zákon o centrálnom registri výziev a dotácií, ktorý má strana Hlas-SD predložiť na marcovej schôdze Národnej rady. V ňom by mala byť zverejnená každá výzva či dotácia.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO