Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.01.2022 19:45 | Správy | Politika

Korčok o napätí na Ukrajine: Musíme počítať aj s tým najhorším

Medzinárodná situácia pre dianie na východnej hranici Ukrajiny je veľmi napätá. Práve preto teraz treba sústrediť celé úsilie na politické riešenie.

V opačnom prípade je v EÚ a NATO zhoda na tom, že nevyhnutnou odpoveďou budú aj sankcie. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Ako informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie, podľa Korčoka je situácia veľmi vážna. „Debatovalo sa najmä o tom, že Ruská federácia položila na stôl zásadné požiadavky, mnohé z nich sú ultimatívne. Ide totiž o princípy, na ktorých je postavená celá bezpečnostná architektúra v Európe, ktorá sa tvorila po zmenách v roku 1989. Z tohto pohľadu nie je možné niektoré požiadavky uplatniť a nedá sa o nich rokovať, pretože by to znamenalo návrat do doby, keď o osudoch slobodných štátov rozhodovali iné mocnosti,“ povedal Korčok.

Napriek tomu podľa šéfa slovenskej diplomacie stále existuje riešenie, nesmú sa však prekročiť červené línie, ktoré spočívajú v integrite a rešpekte voči medzinárodnému právu a aj toho, že do medzinárodných vzťahov v 21. storočí nepatrí hrozba silou voči suverenite a nezávislosti ktorejkoľvek krajiny. „V tejto súvislosti musíme počítať aj s tým najhorším scenárom, v čom sa medzi krajinami EÚ a NATO zhodujeme, a síce že v nevyhnutnom prípade budú na stole aj sankcie. Chcem však zdôrazniť, že sankcie sú dôsledkom toho, že sa prekročia spomínané červené línie. Veríme, že dianie sa nevyvinie tak, aby sa museli reštriktívne opatrenia uplatňovať, sú však jednou z možností,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Riešenie podľa ministra Korčoka existuje za predpokladu, že na strane Ruskej federácie bude záujem o reálny dialóg. „Ten ale nemôže fungovať tak, že sú na stôl položené ultimatívne požiadavky a od druhej strany, EÚ a NATO, sa pritom očakáva, že ich prijmeme v plnom rozsahu. Diplomacia má v tejto situácii mimoriadnu úlohu, pričom základom je zostať za rokovacím stolom a prejaviť vôľu vyriešiť situáciu tak, aby boli zachované princípy európskej bezpečnosti. To je to, do čoho vkladá Slovensko v rámci EÚ a NATO najväčšie úsilie,“ uzavrel Korčok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ide o závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.
Foto
Párik dílerov si už neškrtne: Prehliadka odhalila ďalšiu závažnú vec
Aktualizované
Rozsudok v kauze obžalovanej exposlankyne Smeru Ľubice Roškovej: Súd ju uznal vinnou
Spôsobili obrovský rozruch: Šťavnatý bozk volejbalistiek počas zápasu!
Na snímke podnikateľ Štefan Žiga a obhajcovia Sergej Romza (v pozadí vľavo) a Radko Timkanic (v pozadí uprostred).
Podnikateľ Štefan Žiga podal sťažnosť: Čelí obžalobe z podplácania! Kto definitívne rozhodne?
Ilustračné foto
Konečne to prišlo! Úroky začnú KLESAŤ: Kedy sa príde k zmene?
Balúchová sa pre svoju chorobu  veľmi trápi.
Foto
Náhly koniec Kollárovej mamičky v televízií: Balúchovej sa teraz splnil sen! Aha, čo začala robiť
Prezidentka SR Zuzana Čaputová na rozlúčkovej návšteve Poľska
Čaputová sa stretla s prezidentom Poľska: Posledný rozhovor a rozlúčka!
Bratislavská krajská kriminálka objasnila sofistikovanú krádež pohonných hmôt
Foto
VIDEO zo zásahu mužov zákona: Zločin, aký sa často nevidí! Dostane vás, čo mali dvaja chlapi spáchať
Ilustračné foto
Veľký krok proti AI: Ak niekto vytvorí TOTO, môže skončiť v base
Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!