Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Zdravotná sestra Ľudmila z covidového oddelenia dostala koronavírus: Nočné mory na pľúcnej ventilácii!

Smutné výročie... Zdravotná sestra z Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach Ľudmila (32) si prešla tým najhorším.

Nočné mory

Príznaky, ktoré pociťovala, boli podobné ako pri inom respiračnom ochorení. Pridal sa však kašeľ, diagnostikovali jej vážny obojstranný zápal pľúc a neskôr mala aj pozitívny test na covid. „Moji kolegovia ma napojili na vysokoprietokový kyslíkový prístroj a pamätám si na primára z Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Jána Michlíka, ako mi vravel, že je čas na umelú pľúcnu ventiláciu,“ trpko spomína Ľudmila. Po napojení bola v umelom spánku, pocity z preberania sa neboli príjemné. „Strašne ma ničilo, že som sa nemohla pohnúť. Mala som fixované ruky a nohy, bolo to veľmi náročné na psychiku. Už som si uvedomovala, že som v nemocnici po covide. Vedela som, že v dobrých rukách, no stále sa mi do toho plietli nočné mory, o ktorých som si myslela, že sú skutočné,“ popísala svoje pocity.

„Najskôr musíte poraziť covid, a potom samého seba pri prebúdzaní sa z umelej pľúcnej ventilácie. Práve tu som si prešla doslova peklom, z ktorého sa dodnes spamätávam. Vedela som, že kanyla, tracheostómia, napichnutá žila, hrudné drenáže - že si to nesmiem chytať, aby som si neublížila,“ pokračuje. Pocítila však aj obrovskú pomoc kolegov. „V procese liečby sú mimoriadne dôležití. Doslova nepostrádateľní. Mám na mysli aj rehabilitačných pracovníkov, ktorí vás učia znovu dýchať,“ vysvetlila Ľudmila. V domácej liečbe jej pomáhala vlastná sestra, ktorá je tiež zdravotnou sestrou.

Nový začiatok

Do práce na úrazovú chirurgiu sa vrátila v auguste, spočiatku pracovala v miernejšom režime a od septembra funguje opäť naplno. „Začiatky v práci po chorobe boli veľmi ťažké. Pri väčšej námahe, keď presúvame postele s pacientom, stále cítim, že sa mi ťažšie dýcha, ale dá sa to zvládnuť. Práve sa chystám už na svoju tretiu dávku vakcíny. Moje veľké poďakovanie patrí kolegyniam, ktoré boli mojou veľkou oporou. Špeciálne Simi Hrehovej a Alenke Kellnerovej,“ dodáva statočná zdravotná sestra.

Nie je to spokojný spánok na niekoľko týždňov

Ján Michlík, primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny UNLP

- Napojenie pacienta na umelú pľúcnu ventiláciu, intubovanie a zavedenie kanyly patrí medzi najnáročnejšie úkony, ktoré realizujú špecialisti - anestéziológovia. Je to proces, ktorý pomôže zachrániť život. V prípade covidu, keď zlyhávajú pľúca a za človeka musí dýchať prístroj, je to mimoriadne dôležitý nástroj liečby. Ale napojenie na túto ventiláciu spolu s medikamentóznou liečbou môže mať aj iné sprievodné javy. Nie je to pokojný spánok na niekoľko týždňov, ako sa mnohí možno mylne domnievajú. Je to náročný proces pre celý organizmus.

späť
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, kz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné