Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2022 06:00 | Správy | Domáce správy

Omikron začína dominovať! Ako dlho bude trvať 4. vlna? Táto vec sa javí ako veľký problém

Bude to drsné.

Aj ona si myslí, že pre vyššie počty infikovaných sa naplnia kapacity testovacích miest. „Omikron vystrelí veľmi rýchlo, bude mať veľký zásah, prioritne zasiahne tých, čo sú neočkovaní, ale časť aj očkovaných. Bude veľmi dôležité, aby sa ľudia dokázali izolovať a aby v prípade, že sú chorí a majú klinické príznaky, zostali doma a mohli si urobiť vlastný monitoring, teda otestovať sa a nastaviť si domácu liečbu. A v prípade, že sa im zhorší stav, aby už následne kontaktovali lekára,“ tvrdí Pekarčíková. So šéfmi miest a obcí tak diskutuje o možnosti rozdávať samotesty ľuďom. „Je to podľa mňa najrozumnejšia cesta. Mnohí starostovia riešia, odkiaľ ich získajú. Testy sú pre niektoré obce finančne náročné,“ uzavrela.

Otvoriť galériu

Začnú deliť pacientov

Minister Lengvarský oznámil, že od budúceho týždňa sa budú vytvárať tzv. triážne stany, kde budú deliť pacientov prichádzajúcich do nemocníc podľa liečby. Niektorí budú potrebovať rýchlu hospitalizáciu, prípadne liečbu monoklonálnymi protilátkami alebo iné lieky. Stany budú umiestnené pred nemocnicami, keďže centrálne príjmy nebudú musieť zvládať nápor ľudí. Nemocnice ešte pred tým výrazne rozšíria svoje lôžkové časti pre pacientov s COVID-19.

Následne minister pripúšťa otváranie núdzových zdravotníckych zariadení, ktoré môžu byť v každom kraji napríklad na štadiónoch, kde budú postele, a o pacientov sa budú starať najmä študenti medicíny. Tam pôjdu menej vážne prípady. Lengvarský oznámil, že vláda zatiaľ neriešila skrátenie karantény pre pozitívnych ľudí. Iné štáty k tomu pristúpili pre veľké výpadky zamestnancov. Podľa nášho ministra by sa mala z desať dní skrátiť na päť. Uvažujú tiež nad tým, že pri očkovaných by to bolo menej ako u neočkovaných.

Povinné očkovanie sa zrejme odloží

Na vláde sa riešila aj možnosť zavedenia povinného očkovania. Viacerí ministri sa stavajú proti tomu - napríklad Richard Sulík (SaS), Milan Krajniak (Sme rodina), ale aj Igor Matovič. „Robiť z toho najakútnejšiu otázku Slovenska nemá zmysel. Aj keby ste teraz zaviedli povinné očkovanie, pred ‚zaočkovaním omikronom‘ to nezachráni nikoho. Jednoducho by to nebolo funkčné,“ oznámil Matovič. On predpokladá, že tých, čo sa nedali zaočkovať doteraz, zaočkuje práve omikron v priebehu mesiaca, čo bude menej bezpečné.

Pripúšťa však, že do budúcnosti môže byť povinné očkovanie na stole pre rizikovú kategóriu starších ľudí podľa vývoja situácie s COVID-19. „Nútiť ľudí do očkovania, keď nevieme, ako sa bude ďalej vyvíjať COVID-19, či neprejde do formy, po ktorej všetci túžime, že to bude ochorenie, ktoré sa bude podobať na bežné vírusové ochorenie, momentálne nemusí byť témou dňa,“ dodal. Minister Lengvarský podporuje povinné očkovanie vybraných skupín, ako sú kritická infraštruktúra a seniori.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta