Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.01.2022 09:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Komička Simona Salátová kedysi zažila peklo: Môj život mi pomohlo pochopiť až toto

Jej životný príbeh by mohol byť predlohou k napínavej psychologickej dráme. Komička Simona Salátová (28) nemala v detstve na ružiach ustlané. Najprv zažila domáce násilie, potom neúspešné manželstvo a nakoniec jej skrachovalo aj podnikanie, ktorého následky znáša dodnes.

A starí rodičia netušili, čo sa u vás doma dlhodobo deje?

Vedeli o tom...

A prečo nezakročili skôr?

Vždy sa snažili nejako konať. Starý otec bol už presvedčený o tom, že policajti nič nezmôžu. Navyše, obaja už mali svoj vek, celý život ťažko pracovali a neboli ani najzdravší. Bývali v dome oproti nám a keď bolo zle, vždy sme k nim utekali. Starý otec sa viackrát vyhrážal môjmu otcovi, ale on bol naozaj agresor. Navyše, keď dedko po rokoch pochopil, že mama necúvne, nechal to tak.

V detstve ste zažili veci, po ktorých zostáva jazva na duši a pravdepodobne aj nízky prah citlivosti na akékoľvek prejavy agresie. V akých situáciách vám dnes naskakuje husia koža?

Ten prah citlivosti mám veľmi znížený. Navyše, aj keď to zapierame, každý je dieťaťom svojich rodičov. Dokážem sa aj pohádať, ale nerada to robím, lebo si vtedy pripadám ako môj otec, preto sa radšej snažím udržiavať v pohode až flegmatizme. Najhoršie vnímam, keď sa oproti mne postaví nejaký muž a začne na mňa kričať. Vtedy viem veľmi intenzívne zamrznúť a vôbec sa nepohnúť. V hlave mám tmu, zase som tým dievčatkom a neviem reagovať...

Kedy ste naposledy videli svojich rodičov? Usilovali ste sa s odstupom času o opätovné stretnutie?

Nejaké pokusy tam boli. V šestnástich, v puberte som mala také obdobie, že som sa snažila nájsť nejaké cesty. Aj neskôr, keď sa mi narodil synček, hľadala som svoju mamu. Občasne sme sa stretli, ale momentálne nie sme vôbec v kontakte.

Pri zažitom domácom násilí i šikane sa dotknutým obetiam často vynárajú skreslené spomienky alebo len rôzne fragmenty situácií z minulosti. Ako to vyzerá u vás? Snažíte sa niečo z mysle vytesniť alebo potlačiť?

Myslím na to iba cielene, ak sa to týka nejakého rozhovoru alebo typu pomoci, napríklad v boji proti domácemu násiliu. Prirodzene som to vytesnila, hoci niekoľko zážitkov mám veľmi konkrétnych. Hodnotím to tak, že celé toto životné obdobie sa mi zlieva do akejsi čiernej masy. Často na to potrebujem svojho mladšieho brata Riška, s ktorým, keď v spomienkach nechtiac zájdeme k nejakej udalosti, vieme spoločne dôjsť k tomu, ako sa veci udiali. Všetky moje zlé spomienky sa zlievajú do takej čiernej kaše, do ktorej sa vám nechce, keď nemusíte...

Čo vám pomáhalo, keď ste sa z toho všetkého chceli nejako dostať? Vyhľadali ste odbornú pomoc alebo ste si povedali, že to zvládnete sama?

Veľmi rýchlo som naskočila na ďalší vlak. Z toho neúspešného detstva som prešla do neúspešného manželstva. Dovtedy som vždy žila s pocitom - dobre, stalo sa mi, a čo?! Nikomu som o tom nehovorila a neriešila to. Teraz mám dvadsaťosem rokov a prvýkrát som bola u terapeutky pred dvoma rokmi, keď som sa usadila v Bratislave. A to vôbec nebolo tak, že by sa mi zjavovali nejaké obrazy a výjavy. Vnímala som to ako sebarozvoj, ktorý som chcela podstúpiť.

Mali ste potrebu si v sebe upratať a uľaviť duši?

Áno. Už som to veľmi potrebovala a bola to úžasná skúsenosť. Určite sa na to chystám opäť, lebo si myslím, že tá terapia nie je len pre ľudí, ktorí majú nejaký psychický problém, vnímam to skutočne ako sebarozvoj. Nemôžem povedať, že by mi to v mojich problémoch z detstva priamo pomohlo, ale určite mi to akoby pootvorilo dvierka, za ktorými sa občas v mysli hrabem. Napríklad, že som problémy riešila vhupnutím do manželstva.

späť pokračovanie
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Alexandra Mrázová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári