Streda 18. 5.
Viola
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2022 13:33 | Správy | Domáce správy

Košické reštaurácie evidujú menej hostí, podnikatelia zúfajú: Aj niektorí očkovaní sa boja prísť

Od možnosti opätovného otvorenia gastroprevádzok v režime OP evidujú košické reštaurácie menej hostí ako inokedy.

Pre TASR to povedal predseda komory reštaurácií Oblastnej organizácie cestovného ruchu Košice – Turizmus, Visit Košice Peter Škripko. Vlaňajšok označil za najhorší rok, odkedy podniká v gastrosektore. „Chodí oveľa menej ľudí, ako by aj vzhľadom na opatrenia mohlo chodiť. Aj niektorí očkovaní sa boja prísť,“ uviedol. Nevie o tom, že by reštaurácie na kontrolu zákazníkov používali skenery QR kódov covid preukazov, robia to prevažne manuálne. Zmenu neplánuje ani v Pivovari Hostinec. „Rovnako vidíme len dátum očkovania, meno. Nie je tam fotka a nemáme ani právo požadovať občiansky preukaz. Je to však stále lepšie, hostia si zrejme zvykli. Potvrdenia už sami ukazujú, nemusíme ich vyzývať. Je to príjemnejšie aj pre nás. Zároveň chodí menej ľudí, ktorí k tomu majú rôzne poznámky, akoby už tie emócie vybili,“ skonštatoval.

Minulý rok mali podľa jeho slov košické reštaurácie menšie obraty ako v roku 2020 a boli v nemalej miere stratové. Kým celý vlaňajšok označil za najhorší, letnú sezón roku 2020 považuje za najlepšiu. „Prvá vlna bola veľmi krátka, Slováci necestovali do zahraničia. Všetci v Košiciach sme to cítili, mali sme veľmi veľa hostí z iných miest. To, čo sme zarobili v lete, nám vtedy pomohlo prežiť zimu,“ vysvetlil Škripko.

Zatvorenie gastroprevádzok v posledných týždňoch vlaňajšieho roka bolo podľa neho nezmyselné. Pripomenul, že ide o jedno z najziskovejších období v gastrosektore. „Vtedy, keď sme mohli niečo zarobiť, tak sme museli zavrieť. Nikto z nás si nemyslí, že počet ľudí s ochorením COVID-19 začal klesať preto, že reštaurácie boli zatvorené,“ povedal s tým, že každé zatvorenie a otvorenie sprevádza množstvo úkonov, či už vzhľadom na úväzky zamestnancov, či zásoby potravín.

Ako tvrdí, prevádzkovatelia nie sú spokojní s manažovaním pandémie a samotnej podpory pre gastrosektor. „Je tu chaos, stále sa menia pravidlá. Nikde v Európskej únii nedopadli ako my. Podnikáme roky, zamestnávame ľudí, platíme dane. Zaslúžime si odškodnenie - aspoň také, aby sme neboli na nule a nemuseli sa viac zadlžovať,“ dodal Škripko.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

PR článok
Viete, ako zlepšiť miesto, kde žijete a nemáte na to? Nadácia SPP vám v tom pomôže
Foto
V Prahe vystúpil svetoznámy Andrea Bocelli: Vypredaná O2 aréna vyzerala prekrásne
Joe Biden odsúdil streľbu v Buffale: Je to domáci terorizmus! Takáto ideológia nemá v USA miesto
Pád Boeingu v Číne mohol byť úmyselný: Lietadlo urobilo to, na čo mu niekto v kokpite dal pokyn
Hviezda Toronta schytala ďalšiu ranu! Ozbrojení lupiči si odniesli cenný suvenír
Rusko opäť hlási ostreľovanie prihraničných oblastí: Útok aj na hraničný priechod
Vojakov z Azovstaľu previezli autobusmi: Rusi majú s nimi presný plán
Na šampionáte ešte bod nestratili: Napriek tomu sa Švajčiari natrápili s outsiderom našej skupiny
Nedali im absolútne žiadnu šancu: Švédi nadelili súperovi kanára
Taliani sú nekompromisní: Respirátory v leteckej doprave budú naďalej povinné
Macron telefonoval Zelenskému: Prisľúbil mu dodávku ďalších zbraní
Z Messiho by sa mal stať akcionár: Kúpi hviezdny Argentínec časť TOHTO klubu?