Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.01.2022 08:02 | Správy | Domáce správy

Mikulec o úspechoch jeho rezortu aj nasadení policajtov v pandémii: Odkaz nespokojným Slovákom

Zložky ministerstva vnútra aj v roku 2021 výrazne zamestnávali úlohy spojené s pandémiou, skonštatoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v koncoročnom rozhovore pre TASR.

Medzi minuloročné úspechy rezortu zaradil odstraňovanie enviro záťaže v lokalite Chemko Strážske, profesionálne zabezpečenie opatrení počas návštevy pápeža na Slovensku i vyslanie hasičov do Grécka.

Minister obzvlášť vyzdvihol nasadenie policajtov v pandémii. "Sme, žiaľ, svedkami toho, že nielen zdravotníci, ale aj policajti sa neprávom stávajú terčom hejtu a slovných útokov časti obyvateľstva, ktorí možno frustráciu z pandémie prejavujú takýmto nevhodným spôsobom. Aj keď sa to možno niekomu nepáči, kontrola dodržiavania opatrení je tiež napĺňaním hesla Pomáhať a chrániť, v tomto prípade zdravia nás všetkých," uviedol.

Jedným z úspechov rezortu je podľa ministra realizácia sanačných prác v areáli bývalého závodu Chemko Strážske. Pripomenul, že z objektu Ošípareň vyniesli hasiči 150 ton PCB látok a ďalšieho nebezpečného odpadu. "Ministerstvo vnútra v spolupráci s Geologickým ústavom Dionýza Štúra a Slovenskou technickou univerzitou momentálne pracujú na vyhodnocovaní prvej etapy a príprave ďalšej časti prieskumov v lokalite Prameň a jej okolí. Naším cieľom je zistiť prítomnosť nebezpečných látok s obsahom PCB zakopaných v tejto lokalite," avizoval minister. Začiatok prác očakáva v priebehu niekoľkých týždňov, závisieť bude od prírodných a poveternostných podmienok.

Minister ocenil tiež zabezpečenie návštevy pápeža na Slovensku. Do opatrení boli zapojení policajti, hasiči, Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR i zamestnanci ministerstva. Prípravu zvládli za tri mesiace. "Vysokú profesionalitu a obetavosť ocenil po skončení návštevy Vatikán pápežskými medailami. Som hrdý na to, že medzi štyrmi desiatkami ocenených, bolo aj množstvo zamestnancov ministerstva vnútra," uviedol Mikulec.

Ničivé lesné požiare v Grécku pomáhalo vlani zdolať aj 75 hasičov zo Slovenska. "Bola to doposiaľ najväčšia pomoc, akú Hasičský a záchranný zbor poskytol v zahraničí. Modul pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí s využitím vozidiel jednoznačne prezentoval svoju schopnosť plnohodnotného nasadenia na medzinárodnej úrovni," skonštatoval minister. Dodal, že koncom októbra pomáhali slovenskí hasiči aj v Rakúsku.

Minister vyzdvihol i zahraničné aktivity rezortu. Poukázal napríklad na darovanie bezpečnostnej bariéry Litve, ktorá čelí náporu nelegálnej migrácie.

V súvislosti s protikorupčným nastavením vlády Mikulec za rezort vnútra uviedol, že urobili "všetko preto, aby policajti mohli pracovať zákonne, podľa najlepšieho svedomia a vedomia tak, aby bolo zabezpečené vyšetrovanie závažných zločinov bez akýchkoľvek politických, či iných tlakov."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?