Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.01.2022 07:48 | Správy | Zahraničné správy

Horor nemá konca! V centre kazašského mesta Alma-Ata sa ďalej strieľa, mŕtvi ležia na uliciach

V centre Alma-Ata, najväčšieho mesta Kazachstanu, pokračuje streľba, mŕtvi ležia na uliciach, píše spravodajca ruskej štátnej agentúry TASS.

Podľa vojenského veliteľa zásahu v meste "teroristi kladú tvrdý odpor". Nepokoje, ktoré tento týždeň otriasajú stredoázijskou republikou, bohatou na ropu a plyn, si podľa správ úradov vyžiadali desiatky mŕtvych a stovky zranených.

"Streľba v oblasti pri námestí Republiky v Almaty neutícha. Sú tu mŕtvi. Ležia priamo na ulici. Je vidieť niekoľko rozstrieľaných áut, prinajmenšom v dvoch z nich sú telá," vyhlásil spravodajca TASS s tým, že v ďalších častiach mesta panuje dnes ráno relatívny pokoj, výstrely zaznievajú len zriedkavo.

Na námestí sú podľa spravodajcov agentúry Reuters vojaci a obrnené transportéry, o pár stoviek metrov ďalej videli mŕtvolu v ťažko poškodenom civilnom aute.

Všetky budovy štátnych úradov v Almaty kontrolujú vojaci, uviedol vojenský veliteľ zásahu vo veľkomeste generál Kanat Tajmerdenov. "Spolu s tým teroristi a ich banditské zoskupenia kladú tvrdý odpor," citovala generálovo vyjadrenie agentúra TASS. Veliteľ súčasne vyzval obyvateľov mesta, v ktorom žijú podľa dostupných údajov skoro dva milióny ľudí, aby prísne dodržiavali ustanovenia výnimočného stavu a zákaz vychádzania vo večerných a nočných hodinách. V meste totiž ďalej pokračuje "protiteroristická operácia", vojaci získali kontrolu nad radnicou, prezidentskou rezidenciou a práve námestím Republiky, dodal generál. Úrady v Kazachstane označujú účastníkov nepokojov za "teroristov", "extrémistov" či "ozbrojených banditov".

Prezident Kasym-Žomart Tokajev v piatok ráno vyhlásil, že v celom Kazachstane bol z veľkej časti obnovený ústavný poriadok, miestne zložky majú situáciu v krajine pod kontrolou. Ministerstvo vnútra oznámilo, že bezpečnostné sily zadržali pri nepokojoch v krajine vyše 3000 ľudí, 26 osôb bolo "zlikvidovaných" a 18 ľudí zranených. Rezort tiež informuje o 18 zabitých a 748 zranených príslušníkoch bezpečnostných síl.

Kazachstan prežíva v posledných dňoch nepokoje, ktoré agentúra Reuters už skôr označila za najhoršie od dosiahnutia nezávislosti bývalej sovietskej republiky pred tromi desaťročiami. Začali v nedeľu pôvodne ako protesty proti zvýšeniu ceny skvapalneného plynu v meste Žanaozen, potom sa rozšírili do ďalších miest a vyhrotili sa.

Vláda v utorok požiadavkám demonštrantov ustúpila a sľúbila znížiť ceny zdraženého paliva o viac ako 50 percent, protestujúcich tým však neupokojila. Prezident preto okrem iného odvolal kabinet, vyhlásil výnimočný stav a požiadal o pomoc krajiny postsovietskej Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB). Už vo štvrtok dorazili prví ruskí a bieloruskí výsadkári.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí