Poriadna porcia stejku na úvod
Reštaurácia U Septima, Poprad
Majiteľ popradského podniku Jozef Špak (53) vraví, že boli zavretí celý november a december a predávali len cez okienko. „Nebol to ani štvrtinový obrat oproti štandardu, no i napriek tomu sme nikoho neprepustili. Keď už raz ľudia odídu, tak buď odídu do zahraničia, alebo idú robiť do sektora, kde majú väčšiu istotu a stabilitu, lebo posledné dva roky sme boli viac zavretí ako v normálnej prevádzke. Bohužiaľ, niektoré opatrenia nemali logiku a nedávali vôbec zmysel, len nás likvidovali,“ povzdychol si. Hneď prvý deň sa k nim hrnuli hostia. Medzi inými aj Ján (37) a Peťa (29). Samotný Ján je majiteľom dvoch reštaurácií v Trnave. „Som rád, že konečne sa môžeme opäť normálne najesť, a nie z plastu v aute alebo v parku na lavičke. Bolo to absurdné a nikomu to nepomohlo. Hneď v prvý deň sme si prišli dať poriadnu porciu stejku, ktorý si vychutnávame z taniera a s príborom,“ potešil sa.
Boli se zavretí od októbra
Reštaurácia Dolina, Bardejov
Spolumajiteľ Marián Murcko (38) netají radosť zo znovuotvorenia. No čo bude o týždeň, nevie nik, počítajú aj so zatvorením, ak by sa situácia zhoršila. „Odišla nám aj časť personálu. Našťastie sa nám podarilo zohnať ľudí, ktorí sú ešte odhodlaní pracovať v gastre. Všetci sme však v neistote, lebo nevieme, čo bude ďalej. Ak by to takto malo pokračovať, tak nás to zlikviduje. Čiastočne nás zatvorili už po návšteve pápeža, niekedy okolo 20. septembra, keď sa obmedzili oslavy a svadby, od ktorých sme závislí. Od 16. októbra nás zatvorili úplne. Do konca roka 2021 sme žiadnu podporu od štátu nedostali,“ dodáva. Prvými hosťami boli Peter (64), Miro (60) a Dano (65). „Sme radi, že sa konečne môžeme kultúrne najesť a nemusíme si objednávať obedy.“