Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2022 11:15 | Správy | Domáce správy

Ján Kakaš prežil zával v tokajskej pivnici: Keby som nemal družku, zahyniem, môj príjem je nula

Po nešťastí pod zemou prišiel o zdravie. Ján Kakaš (31) z Michalian (okr. Trebišov) pred vyše 2 rokmi hĺbil so zbíjačkou tokajskú pivnicu.

Mladý muž z Michalian utrpel vážny úraz pri hĺbení pivnice. „Práve som vykladal kamene a ďalšie mi podával kolega Zoltán, ktorý stál asi meter odo mňa. Odrazu ho úplne zasypala zemina a mňa tak do polovice tela. Bol som zranený, no snažili sme sa v prvom rade nájsť kolegu. Keď sa to podarilo, nebol pri vedomí. O pár hodín po prevoze vrtuľníkom v nemocnici zomrel. Ja som bol tiež v nemocnici a mal som pomliaždenú panvu a pomaly mi odumiera svalstvo,“ zaspomínal na osudné momenty Ján Kakaš, ktorý predtým pracoval so zbíjačkou, ale teraz nedokáže zdvihnúť nič ťažšie. „Bol som živnostníkom a platil som si riadne odvody, ale keďže som nevládal ďalej pracovať, nemal som žiadny príjem a nezrušil som si živnosť, tak som nedokázal platiť odvody. Dlh v zdravotnej poisťovni sa mi vyšplhal na 1 700 eur, takže ma ani nevyšetria. Som vedený na úrade práce, ale keby som nemal družku, zahyniem, lebo môj príjem je nula!“ lamentuje Ján.

Otvoriť galériu

Podľa neho sa v podzemí dlhšie nerobilo, zemina zrejme prevlhla a následne došlo k zrúteniu stropu. „Banský dozor nám práce dovolil, takže bol za to zodpovedný,“ myslí si Kakaš, ktorý sa domáha odškodného za úraz. Jeho družka Helena (38) pridala svoj názor: „Môj druh je poznačený na celý život psychicky aj fyzicky. Odumiera mu svalstvo, viac ako 5 kíl neudrží. Nikde sa nevie zamestnať, lebo nevládze. Odvtedy schudol 40 kíl, deň čo deň sa mi pred očami stráca. Námestník krajského prokurátora Branislav Bujňák pre Nový Čas potvrdil, že v tejto veci bola na obvineného Jozefa B. podaná obžaloba za usmrtenie a súčasne aj za ublíženia na zdraví. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 2 až 5 rokov.

Ignorovali upozornenie?

Advokát bezpečnostného technika má na vec iný názor „Môj klient, obvinený Jozef B. vystupoval vo vzťahu k nebohému Bogolymu ako bezpečnostný technik za objednávateľa, pričom poškodený bol samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO). Tá zo zákona v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci zodpovedá sama za seba. Je to odkonzultované na Inšpektoráte práce Národného inšpektorátu práce Košice, lebo SZČO sú v oblasti ochrany zdravia a bezpečnosti práce zodpovedné samy za seba,“ povedal obhajca obvineného Ivan Vanko. „Môj klient pri osobnej kontrole v podzemí na pracovisku zistil, že nebohý Bogoly a jeho parťák Kakaš nepostupujú v súlade s príslušnými normami na práce vykonávané v podzemí banským spôsobom a upozornil ho na to písomne do stavebného denníka. Uviedol aj to, že v prípade, že to nebude dodržiavať, zakáže mu vykonávať ďalšie činnosti. Pri poslednej následnej kontrole v podzemí myslel, že nepokračujú v tom, na čo bol nebohý Bogoly dôrazne upozornený,uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!