Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.01.2022 01:10 | Správy | Koronavírus

Európa prekročila nepríjemnú hranicu: Starý kontinent zasiahla viac než tretina infekcií na svete

Európa zaznamenala od začiatku pandémie vyše 100 miliónov prípadov nákazy koronavírusom, teda viac než tretinu všetkých takýchto infekcií na svete. V sobotu to ukázal vlastný výpočet tlačovej agentúry AFP.

Európsky kontinent sa v posledných mesiacoch znova stal ohniskom pandémie a teraz zápasí s vlnou prípadov, vyvolanou vysoko nákazlivým variantom koronavírusu omikron. Európsky región, zahŕňajúci 52 krajín a území od pobrežia Atlantického oceánu až po Azerbajdžan a Rusko, zaznamenal za posledné dva roky celkovo 100 074 753 prípadov nákazy koronavírusom.

Tento počet vychádzajúci z oficiálnych údajov vyšiel agentúre AFP v sobotu 1. januára k 19:45 SEČ. Rovná sa to vyše tretine z 288 279 803 prípadov infekcie, nahlásených celosvetovo od vypuknutia pandémie koncom roka 2019 v Číne. Z európskych prípadov bolo vyše 4,9 milióna nahlásených len za posledných sedem dní, pričom 17 z 52 krajín a území prekonalo svoje predchádzajúce rekordy v maximálnom počte prípadov za jeden týždeň.

Iba samotné Francúzsko zaznamenalo za posledný týždeň vyše milión nových prípadov, čo sa rovná desiatim percentám zo všetkých pozitívnych prípadov, ktoré krajina oznámila od začiatku pandémie. Krajiny s najvyššou mierou prípadov na 100-tisíc obyvateľov na svete boli všetky v Európe. Dánsko malo najhoršiu túto mieru (incidenciu), konkrétne 2045 prípadov, nasledoval Cyprus s 1969 prípadmi a Írsko s 1964 prípadmi.

Výpočty agentúry AFP sú založené na oficiálnych údajoch, ale niektoré prípady infekcie koronavírusom prešli nepozorovane, napríklad vtedy, ak boli pacienti bezpríznakoví. Úmrtia súvisiace s ochorením COVID-19 však v Európe klesajú.

Európa zaznamenala posledný týždeň v priemere 3413 úmrtí na nákazu koronavírusom za deň, čo je sedempercentný pokles oproti predchádzajúcemu týždňu. Najhoršia situácia bola vlani v januári, keď úrady zaznamenávali priemerne 5735 úmrtí za deň. Ľudia na európskom kontinente sú teraz celkovo viac zaočkovaní, než je svetový priemer.

Okolo 65 percent Európanov je zaočkovaných čiastočne, 61 percent je zaočkovaných úplne – vo svete sú tieto údaje vyše 58 percent a 49 percent. Ukazuje to webová stránka "Our World in Data". Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vzhľadom na nadúmrtnosť spájanú s covidom odhaduje, že celkový počet úmrtí na svete môže byť dva až trikrát vyšší.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ