Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.12.2021 21:10 | Správy | Zahraničné správy

Šéf WHO je presvedčený, že v roku 2022 porazíme pandémiu COVID-19: Povzbudivé slová

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyjadril v piatok nádej, že sa v roku 2022 podarí poraziť súčasnú pandémiu koronavírusu. Podľa neho je však v tomto smere potrebná široká medzinárodná spolupráca.

Tedros vo svojom novoročnom prejave zároveň varoval pred "úzkoprsým nacionalizmom a hromadením vakcín", informovala spravodajská stanica BBC.

Už prešli dva roky odvtedy, ako WHO dostala informáciu o tom, že sa v Číne šíri neznáme ochorenie vyvolávajúce zápal pľúc. Išlo o nový druh koronavírusu, ktorým sa doposiaľ na celom svete nakazilo vyše 287 miliónov ľudí a takmer 5,5 milióna ľudí infekcii podľahlo.

Koronavírus je aj naďalej súčasťou každodennej reality ľudí po celej planéte, pričom v platnosti zostávajú cestovné aj ďalšie obmedzenia. Reštrikcie sa v mnohých krajinách týkajú aj novoročných osláv, keďže úrady sa snažia predísť zhromažďovaniu väčšieho množstva ľudí.

Šéf WHO napriek týmto skutočnostiam hľadí do budúcnosti s optimizmom. Ako uviedol vo svojom novoročnom príhovore, v porovnaní s počiatkami pandémie má už ľudstvo v súčasnosti mnoho prostriedkov na boj s ochorením COVID-19, ktoré nový koronavírus vyvoláva.

Zároveň však upozornil na to, že pretrvávajúca nerovnomerná distribúcia vakcín vo svete zvyšuje riziko ďalších, potenciálne nebezpečných mutácií koronavírusu.

"Úzkoprsý nacionalizmus a hromadenie vakcín, aké sa vyskytli v niektorých krajinách, podkopali rovnosť a vytvorili ideálne podmienky pre vznik koronavírusového variantu omikron. A čím dlhšie bude takáto nerovnosť pretrvávať, tým väčšie bude aj riziko, že sa vírus bude vyvíjať ďalej, a to spôsobmi, ktorým nedokážeme zabrániť ani ich predvídať," povedal šéf WHO. Dodal, že ak "ukončíme túto nerovnosť, ukončíme aj pandémiu".

Tedros sa vo svojom prejave dotkol aj nízkej globálnej úrovne zaočkovanosti, uvádza BBC. Väčšina obyvateľstva Európy, ako aj Severnej i Južnej Ameriky bola zaočkovaná prinajmenšom prvou dávkou proticovidovej vakcíny. Cieľ WHO dosiahnuť do konca roka 2021 úplné zaočkovanie aspoň 40 percent obyvateľstva však naopak nedosiahla väčšina afrických krajín.

Tedros už v minulosti kritizoval bohatšie krajiny za to, že "sa vrhli" na celosvetové zásoby vakcín a následne plne zaočkovali väčšinu svojej populácie, zatiaľ čo v chudobnejších krajinách sa ľudia nedostali ani len k prvej dávke očkovacej látky.

BBC približuje, že WHO si pre rok 2022 stanovila nový cieľ - zaočkovať do konca júla 70 percent populácie všetkých krajín sveta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu