Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.12.2021 07:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Odborník na históriu bratislavskej gastronómie Vladimír Tomčík: Jedlá z minulosti by nám dnes nechutili

Hlavné mesto bolo v minulosti skutočným gastronomickým rajom!

Vladimír Tomčík sa dlhodobo venuje histórii Bratislavy, pričom sa špecializuje práve na jednu z najpríjemnejších vecí v živote - jedlo a pitie. Prezradil, aké boli stravovacie návyky v minulosti, čo jedli poddaní, čo vyššia vrstva. Vysvetľuje, že vďaka svojej polohe mali Prešporáci k dispozícii kvalitné ryby, divinu či víno a metropola bola ovplyvnená až deviatimi európskymi kuchyňami. Mnohé recepty prichádzali až z Ameriky.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Podľa Vladimíra Tomčíka formovalo v minulosti gastronómiu hlavného mesta deväť rôznych európskych kuchýň a najsilnejší vplyv mala prekvapivo turecká kuchyňa. Bratislava bola dlho korunovačným mestom a pri habsburskom dvore bol španielsky protokol. „Odtiaľ pochádza napríklad ,španielsky vtáčik´. Vďaka Čechom sa napríklad doteraz je kačica s knedľou, u nás či v Maďarsku sa kedysi jedla so zemiakmi. Guláš sa prvýkrát spomína až v roku 1879,“ hovorí historik.

Z nášho regiónu pochádza oregano, ktoré je dnes neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne. Pred objavením Ameriky sa jedol najmä chlieb a kaše, neskôr bola strava bohatšia. Vyššia vrstva si mohla dovoliť koreniny, no vtedajšie recepty by nám nechutili, keďže to s korením občas preháňali. „Všetky chody sa dávali na stôl naraz. Základom boli čerstvé mäso, ryby a víno,“ vysvetľuje historik. Okrem vína sa pilo pivo. „Voda v studniach bola často škodlivá, kontaminovaná, v pive bola však voda prevarená. A navyše, pivo bolo, na rozdiel od vína, pôstnym nápojom. Preto ho vo veľkom varili aj mnísi,“ uviedol historik.

Tomčík uvádza, že do objavenia Ameriky to bolo v podstate všade rovnaké. „Jediný rozdiel bola severo-južná hranica, keď na severe sa pilo pivo a používali sa bravčová masť a maslo, a na juhu sa používal olivový olej a pilo sa víno. V Bratislave máme šťastie, že sme boli presne v strede, preto pijeme všetko,“ uzavrel historik.

 

Čo jedli na sviatky

Na Štedrý deň katolíci dodržiavali pôst, evanjelici mohli jesť aj mäso. Polievka mohla byť kapustnica, hubová, šošovicová, samozrejme aj rybacia. Ako hlavné jedlo sa podávala ryba, avšak nie so zemiakovým šalátom. Ten prišiel až po druhej svetovej vojne. Niektorí dodržiavali zásadu, že na Štedrý deň bolo jedlo „beznohé“, čiže ryba, na Prvý sviatok vianočný dvojnohé, teda hydina, a na Druhý sviatok vianočný štvornohé, teda bravčovina. Jedno jedlo malo byť varené, druhé pečené a tretie vysmážané. Na Nový rok sa zvyky, čo sa týka jedla, nedodržiavali, keďže kedysi nebol považovaný za sviatok. Iba polnoci sa zvykla jesť kapustová polievka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: oand, gh, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?