Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.01.2022 14:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Neuveríte, ako sa matka kvôli pôrodu správa k svojmu synčekovi: Anna si prešla peklom!

Každá mamička pôrod prežíva inak. Niektoré majú viac šťastia ako ostatné a potomka privedú na svet bez väčších problémov. To však nie je prípad novorodičky Anny, ktorá rodila viac ako 14 hodín. Bolestivý pôrod u nej spôsobil dlhodobé psychické problémy, ktoré ovplyvňujú chod domácnosti i jej pracovný a osobný život.

Počas cisárskeho rezu Anna stratila pol litra krvi a utrpela kolaps pľúc. Keď sa prebrala, bola stále na liekoch. „Keď som sa zobudila, okamžite som sa spýtala, kde je, čo sa stalo. Prebehla mnou vlna adrenalínu, taká prudká, že som chvenie cítila v celom tele. Dovolili mi synčeka vidieť až po tom, čo chvenie prestalo," dodala.

No bolestivá snaha mamičky stála za to. „Od prvého momentu som ho zbožňovala. Šokovala ma však správa, ktorú mi povedali doktori. Maličký vraj krátko po narodení nedýchal a potreboval kyslík. Povedali to len tak, ako keby medzi rečou. Doktor pokračoval, že si myslí, že moje bábätko má na srdci šelest, no nevysvetlil mi, čo to znamená. Povedal len to, že musel ísť na JIS, aby ho vyšetrili." Aj napriek mnohým stresujúcim chvíľam, ktoré si matka prežila, spolu so zdravým synčekom napokon opustili nemocnicu. Trauma z pôrodu u nej však zanechala hlboké stopy.  „Moje obavy začali hneď, ako sme dorazili domov. Nebola som schopná spať, mala som nočné mory každú noc. Mala som obrovské záchvaty paniky,“ spomína si Anna.

Počas prvých mesiacov k bábätku vstávala neuveriteľne často. Každých 10 minút. Bola vydesená, či je jej dieťatko v poriadku. Niekedy ho dokonca zobudila, aby skontrolovala či žije. Keď bol malý Reynard na svete len 2 týždne, Anna mu na plienku pripevnila monitor dychu, ktorý svetielkom oznámil každý jeho nádych. Neskôr monitor dychu vymenila za kameru, ktorou synčeka neustále sleduje už od jeho 4 mesiacov.

Tento stav, známy aj ako trauma z pôrodu, postihuje každý rok množstvo novopečených mamičiek. U Anny pôrod zanechal takú úzkosť, že teraz musí byť so svojim synom doslova 24 hodín denne, pretože sa bojí, že keď na neho nedohliada, sa mu určite stane niečo zlé. Predtým, ako sa stala matkou pracovala v rýchlom občerstvení, no jej súčasný psychický stav jej nedovoľuje chodiť do práce. Keď s dieťatkom nie je, prežíva neuveriteľné psychické muky. 

Malého synčeka sa bojí zveriť do rúk opatrovateľkám, dokonca i vlastnej rodine. „Neustále sa o neho bojím. Od pôrodu mám dokonca nutkanie neustále upratovať a všetko doslova drhnúť, aby bolo všetko čisté. Stále myslím na to, že fľašky, z ktorých pije môžu byť špinavé a synček mi skončí v nemocnici. Nerada s ním chodím von, najmä medzi ľudí, do obchodov, takže nákupy robí môj partner," priznala Anna. Jednoducho nechcem, aby sa k nemu približovali ľudia. Som z toho nervózna a mávam záchvaty paniky. Keď nepozerám na kočík, bojím sa, že ho niekto unesie. Keby ochorel, strachom by som sa zbláznila, že mi ho úrady zoberú, lebo by si mysleli, že nie som dobrá matka,“ opisuje svoje útrapy mamička Anna. "Som si naozaj vedomá, v akom stave je moje duševné zdravie, a viem, že nerozmýšľam racionálne,“ priznáva. V súčasnosti podstupuje terapie, aby získala lepšiu kontrolu nad svojou úzkosťou.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, mis

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka