Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.12.2021 10:26 | Správy | Domáce správy

Expert na obranu a bezpečnosť: Oceňuje nasadenie vojakov, no ministra nešetril

Najvýraznejším úspechom rezortu obrany za rok 2021 je podľa experta na obranu a bezpečnosť Pavla Macka nasadenie Ozbrojených síl (OS) SR do riešenia reálnej krízovej situácie.

Za najväčší problém označuje nevhodnú a neprofesionálnu komunikáciu šéfa rezortu Jaroslava Naďa (OĽANO). Spochybňuje tiež deklarovanú transparentnosť ministerstva. Zamerať sa treba podľa neho na chýbajúci dlhodobý plán výstavby ozbrojených síl.

Vojaci podľa experta v uplynulom roku ukázali potrebnú profesionalitu, empatiu a nasadenie a získali si sympatie občanov ako akcieschopná a nestranná ozbrojená zložka štátu, na ktorú sa občania môžu spoľahnúť. "Na škodu veci je, že do spoločného riadenia neboli zapojení styční pracovníci z iných rezortov," dodal Macko. Ocenil najmä nasadenie OS SR na evakuačné lety z Afganistanu.

Macko víta snahu rezortu obrany o podporu domáceho obranného priemyslu, "aj keď je to zatiaľ viac v polohe deklarácií". Kladne hodnotí jasný zahranično-politický kurz vedenia rezortu, dôraz na kolektívnu obranu a spoluprácu so spojencami.

Ohlasovaná transparentnosť ministerstva obrany sa podľa Macka skončila zverejnením zmlúv z minulého obdobia. "Ministerstvo síce sprístupnilo všeobecné dokumenty na rokovanie vlády k miliardovým nákupom. Avšak ani expertom nie sú prístupné základné dokumenty, respektíve požiadavky na obstarávanie bojových vozidiel." Zdôvodnenie potreby pásových a kolesových bojových vozidiel podľa neho nie je dostatočné a je slabo prezentované verejnosti.

Expert upozorňuje tiež na chýbajúci dlhodobý plán pre ozbrojené sily. "Ministerstvo pristupuje k súbežnej výstavbe ťažkej a strednej mechanizovanej brigády. To môže opäť ohroziť plnenie záväzkov v rámci NATO. Nie je jasné, či sú na to finančné prostriedky," komentoval Macko.

Otázniky podľa Macka vyvolávajú vysoké predpokladané počty techniky a zásadná zmena predchádzajúcich plánov. "Dnes sa v relatívnej tichosti zmenilo obstarávanie podporných vozidiel 4x4 na stovky podporných vozidiel 8x8, ktoré sú výrazne drahšie. Chýba dostatočné odôvodnenie." Hovorí, že prílišný dôraz vo verejnej komunikácii sa kladie na obstarávanie formou vláda - vláda. "Tieto obstarávania nie sú skutočnou súťažou a nie sú ani zďaleka tak transparentné, ako to zdôrazňuje minister."

Budúci rok by sa mal minister obrany podľa Macka venovať urýchlenému dopracovaniu dlhodobého plánu výstavby ozbrojených síl a ich vyzbrojovania a čo najskôr ho predložiť na schválenie vláde SR a prerokovanie Národnej rade SR. "Miliardové vyzbrojovacie projekty presahujúce jedno volebné obdobie si to priam vyžadujú. V praktickej rovine by sa ozbrojené sily mali venovať konsolidácii výcviku a štruktúr, ktoré boli výrazne zasiahnuté plnením úloh v súvislosti s pandémiou," uviedol Macko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!