Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.12.2021 10:17 | Správy | Domáce správy

Milanová verí, že mediálna legislatíva v parlamente prejde: Venovali sme jej celé mesiace

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) verí, že mediálnu legislatívu, predloženú do Národnej rady (NR) SR, sa podarí schváliť bez výrazných zmien v navrhovanom znení.

"Hoci platí, že v politike je možné všetko a nikdy nehovor nikdy, som presvedčená, že tie návrhy sú tak kvalitne pripravené a vysvetlené koaličným partnerom, že prejdú bez výrazných zmien," uviedla ministerka v koncoročnom rozhovore pre TASR.

Zdôraznila, že príprave mediálnych zákonov venoval rezort celé mesiace. "Je to kompletná rekodifikácia mediálnej legislatívy, ktorá reaguje na aktuálnu situáciu, nové médiá a metódy vysielania a retransmisie a potreby jednotnej regulácie v celej oblasti mediálnych služieb," pripomenula Milanová.

V parlamente je v druhom čítaní zákon o mediálnych službách (nahradzujúci zákon o vysielaní a retransmisii a zákon o digitálnom vysielaní) i autorský zákon. Vláda tiež schválila pred Vianocami novelu zákona o kultúrno-osvetovej činnosti, na rokovanie kabinetu je pripravený zákon o publikáciách. Stále v procese tvorby je ústavný zákon, ktorý sa má venovať aj ochrane novinárov. "Bol už predstavený aj v koalícii, preberali sme ho aj so zástupcami médií. Stále sú ešte niektoré detaily, ktoré potrebujeme doladiť tak, aby takáto norma so silou ústavného zákona mala aj pri hlasovaní čo najširšiu podporu,“ vysvetlila Milanová.

Ministerka pozitívne ocenila aj prijaté mediálne zákony v končiacom sa roku. Zákon, ktorým sa upravili podmienky dovozu a vývozu predmetov kultúrnej hodnoty, implementuje nariadenia Európskej únie, ktoré majú zabrániť, aby sa nezákonne získané a vyvážané predmety kultúrnej hodnoty z tzv. tretích krajín dostali na územie únie, rovnako sprísňuje reguláciu aj tým, že sa zákonné povinnosti pri narábaní s predmetmi kultúrnej hodnoty týkajú už aj tzv. príležitostných predajcov, v online prostredí či na zberateľských burzách.

„V prípade kofinancovania starostlivosti o mohylu M.R. Štefánika ide o národný záujem, čo potvrdzuje aj to, že tento návrh prešiel naprieč politickým spektrom ako uznanie toho, že nikto nespochybňuje ani osobnosť M. R. Štefánika, ani význam mohyly na Bradle, na ktorú môžeme byť hrdí,“ doplnila Milanová. Upozornila tiež, že novela zákona o múzeách a galériách stanovuje doteraz absentujúce pravidlá výberu i mandátu riaditeľov zbierkotvorných inštitúcií.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!