Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.12.2021 11:01 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Zničené byty a viacero ranených: Petržalka vyhlasuje finančnú zbierku pre rodiny zasiahnuté požiarom

Bratislavská Petržalka vyhlasuje dobrovoľnú finančnú zbierku na pomoc ľuďom z panelového domu na Andrusovovej ulici, ktorý začiatkom minulého týždňa zasiahol požiar a zničil niekoľko bytov.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii
Rozhodli o tom v pondelok miestni poslanci na mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva, ktorého súhlas bol potrebný na oficiálne vyhlásenie zbierky.

"Záujem pomôcť je naozaj vysoký," skonštatoval starosta Petržalky Ján Hrčka s tým, že samospráva eviduje množstvo výziev na pomoc. Finančné prostriedky bude možné posielať na účet mestskej časti od pondelka do 23. februára 2022, s tým, že vyzbierané peniaze budú využívané priebežne. Mestská časť zároveň zo svojho rozpočtu vyčlení 1500 eur, viacerí poslanci sú podľa poslanca Miroslava Draguna pripravení pomôcť aj nefinančne. Okrem toho pridelí mestská časť do konca januára budúceho roka pohotovostný byt.

 

Peniaze je možné posielať na oficiálny bankový účet samosprávy zriadený v Prima banke Slovensko - IBAN SK78 5600 0000 0018 0059 4067. Pre uľahčenie finančných transakcií vytvorila mestská časť zároveň viaceré verzie platobných QR kódov, a to pre sumy od 5 do 50 eur, ktoré ľudia do zbierok posielajú najčastejšie.

"Táto tragédia zasiahla mnohých, preto považujeme za povinnosť mestskej časti vynaložiť snahu a v rámci našich možností pomôcť dotknutým rodinám či už finančne, alebo inak. O to viac v období sviatkov a v mínusových teplotách," poznamenal Hrčka.

Na základe rozhodnutia poslancov by mal zároveň starosta požiadať predsedu vlády SR o dotáciu na pomoc rodinám zasiahnutých požiarom, ktorý si vyžiadal nemalé materiálne i finančné škody. Vylúčená nie je ani pomoc Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Požiar na Andrusovovej ulici v bratislavskej Petržalke, ktorý vypukol v pondelok 20. decembra neskoro večer, poškodil viacero bytov a tiež fasádu bytového domu. Pri požiari vznikla škoda približne 150.000 eur. Záchranári a hasiči museli ošetriť 16 osôb. Šesť osôb museli previezť na ošetrenie do nemocníc.

Zisťovateľ príčin požiarov za ohnisko označil byt na druhom poschodí. Pravdepodobnou príčinou požiaru bola neodborná manipulácia s ohňom. Polícia v tomto prípade začala trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.

Pre vyhlásenie finančnej zbierky sa rozhodla mestská časť na základe desiatok podnetov a otázok zo strany obyvateľov, ako by mohli pomôcť. Na výzvu o pomoc s vyprataním bytu reagovali viacerí dobrovoľníci z radov dobrovoľných hasičov či hokejbalistov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?