Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.12.2021 06:00 | Správy | Domáce správy
Video

Exkluzívny rozhovor s Borisom Kollárom: Prečo neodídem z koalície! Jedna vec sa mu na kolegoch nepáči

Problémové dieťa koaličnej zostavy. Tak ho vnímajú niektorí politici po tom, čo odmieta podporiť viaceré reformy súčasnej vlády. Predseda parlamentu Boris Kollár (56) v rozhovore pre Nový Čas vysvetľuje, prečo nehlasujú za zmeny zákonov viacerých ministrov a ako chce v koalícii vlastne vydržať.

V koalícii si zrejme najviac rozumiete s Igorom Matovičom. Čím to je, že ste taká nerozlučná dvojica?

Som nerozlučná dvojica s každým. S každým vychádzam rovnako, či s Richardom Sulíkom, či s Veronikou Remišovou, ale aj s Petrom Pellegrinim, rovnako dobre vychádzam aj s Marianom Kotlebom. Je korektné mať v politike tvrdý boj, ale nie osobný. Nepoužívať osobné invektívy, neurážať sa, nevyťahovať osobné veci zo života.

Pracuje sa vám pri Eduardovi Hegerovi lepšie ako pri Igorovi Matovičovi?

Som predseda parlamentu a mne je úplne jedno, kto je predseda vlády. Vláda podlieha parlamentu a ja k tomu nemám čo viac povedať.

 

Do sporu s Eduardom Hegerom ste sa dostali kvôli reformám. Dokáže vás svojím argumentovaním presvedčiť, aby ste reformy podporili?

Nie som v spore s pánom Hegerom. Ja mu vysvetľujem, aké mám výhrady, prečo to nechcem podporiť.

 

Pôsobí teda na vás Eduard Heger konsenzuálnejšie, ako to bolo za Igora Matoviča?

Áno, robí to dobre. Obrúsi hrany, dokáže stmeliť, a som presvedčený, že vládu dokáže previesť tými dvoma rokmi do volieb 2024.

 

V minulom volebnom období Andrej Danko povedal taký zaujímavý výrok, že si s úctou vypočuje vtedajšieho premiéra Pellegriniho, ale potom pôjde za Ficom ako šéfom strany. Je to tak aj vo vašom prípade, že je pre vás podstatný Matovič a Hegera neberiete veľmi vážne?

Toto neplatí, premiérom je Eduard Heger a všetko, čo sa týka vlády, riešim s ním. Keď chcem vedieť niečo o financiách alebo niečo o koalícii, tak si idem s úctou vypočuť ministra financií.

V koalícii nemáte vyriešený rozpad Za ľudí. Šestica poslancov prešla k SaS, po čom ste kritizovali aj Veroniku Remišovú, ktorej zostali len štyria poslanci a že to tak nemôže zostať. Neprekáža vám už jej ministerská pozícia?

Nikdy mi neprekážala jej ministerská pozícia. Máme 17 poslancov v Sme rodina a dva ministerské posty a jedného podpredsedu vlády. Čokoľvek sa pomení, tak nebudeme mať iné pozície. Nie je to pre mňa téma dňa. Keď s tým má problém iný koaličný líder, tak nech si to riešia. Ja s tým nemám problém ani v takomto stave.

 

Nedávno ste avizovali, že k vám do hnutia prídu noví poslanci.

Aktuálne to nepotrebujeme riešiť, pretože situácia v koalícii sa upokojila a nemusím naberať nových poslancov, aby som ďalším koaličným partnerom dokazoval silu v rámci poslaneckého zboru.

 

Ministerka Kolíková ohlásila aj zmiernenie trestov za držanie malého množstva marihuany. Budete to v Sme rodina podporovať?

Pani ministerka robí veľkú chybu. Mala najskôr tieto návrhy priniesť na koaličnú stranu a odkonzultovať si ich s lídrami politických strán. Až potom mala robiť tlačovky. Nech sa nediví, že narazí na stenu odporu. Takisto priniesla nezmyselný zákon o ministerstve pravdy a že niekto bude určovať, čo je hoax a čo nie. Tu pani ministerka tvrdo narazí. Mali by sme však prekopať trestný poriadok a zákon. Je neprípustné, aby niekto za ekonomickú trestnú činnosť, ktorú mal len úmysel spáchať a nevznikla škoda, sedí 15 alebo 20 rokov, a niekto len tak s plezíru ide z baru a niekoho na rohu zabije, dostane 7 rokov. Je to normálne? Alebo niekto vyfajčí dva jointy a dostane 15. To je nezmysel, úplne by som to otočil. Máme to trošku pomýlené a máme drakonické tresty na veci, ktoré by nemali byť drakonické. V tomto prípade určite budeme za to, aby sa prehodnotil trestný zákon a aby za nejaký jeden joint človek nesedel v base 12 alebo 15 rokov. Sme však proti dekriminalizácii drog, to je červená čiara.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!