Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.12.2021 06:00 | Správy | Domáce správy
Video

Exkluzívny rozhovor s Borisom Kollárom: Prečo neodídem z koalície! Jedna vec sa mu na kolegoch nepáči

Problémové dieťa koaličnej zostavy. Tak ho vnímajú niektorí politici po tom, čo odmieta podporiť viaceré reformy súčasnej vlády. Predseda parlamentu Boris Kollár (56) v rozhovore pre Nový Čas vysvetľuje, prečo nehlasujú za zmeny zákonov viacerých ministrov a ako chce v koalícii vlastne vydržať.

V koalícii môže byť problém s pretlačením vášho zákona o nájomných bytoch. Nevymeníte ho za podporu iných reforiem?

Nebudem kšeftovať, mám svoj program, máme to v programovom vyhlásení vlády a to vyžadujem od svojich partnerov. Nepotrebujem s niečím, čo je v PVV, obchodovať a prosiť sa. Samozrejme, som ochotný rokovať, keď sa im nepáči nejaká vec, tak to treba upraviť. Prešiel nám zákon o verejnom obstarávaní, tam boli stovky pripomienok a komunikovali sme so všetkými partnermi. Takýmto spôsobom vieme pracovať, aj keď sa to zdržalo na pol roka.

Teraz máme pripravený stavebný zákon, ktorý tiež bol odrokovaný, a takisto si to viem predstaviť aj pri bytoch. My sa nebránime. Chcem, aby sa začali stavať nájomné byty, a pokojne to môže byť aj úplne iný návrh. Ja stojím za tým, že keď z tejto vlády odídem, tak Slováci budú mať možnosť sťahovať sa do lacných nájomných bytov. Keď to spustíme, tak to bude bežať desiatky rokov. 

Ja som sa rozprával s Kooperativou a hovorili, že keď tento zákon bude prijatý, okamžite štartujú so stavbou 4-tisíc bytov. Majú vykúpené pozemky aj stavebné povolenia. Máme aj ďalších partnerov, ktorí povedali, že by pri Bratislave začali stavať desaťtisíc bytov. Do troch rokov sa Slováci sťahujú do lacného bývania. Prečo ľuďom nepomôcť najmä v čase, keď to všetko ide hore?

Parlament odhlasoval reformu zdravotníctva, a to bez vašich hlasov. Rovnako prešla aj reforma národných parkov bez podpory Sme rodina.

Ja som pochodil tie regióny, videl som petície regiónov, prišli odbory lekárov aj zástupcovia županov a všetci majú výhrady. To nie je výmysel Borisa Kollára, ktorý si vymyslel, že si obehol šesť nemocníc a robí obštrukciu. To je silný hlas ľudí a asi tam teda je nejaký problém. My sme mali výhrady, že keď nám títo ľudia povedia, že sa zapracovali pripomienky, tak to podporíme. To sa nestalo.

Neschválením sme mohli prísť o miliardu eur z Plánu obnovy EÚ. To vám neprekážalo?

Áno, prekážalo. A kto si to takto vymyslel? Tí ľudia alebo my? Asi niekto zbabral plán obnovy. Keď si doň dám, že budem v parlamente skackať na ľavej nohe a pritom si zapchám uši a budem pri tom krákať, a až potom dostanem eurofondy, tak, prosím pekne, keď to nesplním, mám problém. Len preto, aby som urobil zlý zákon, zničil regióny, aby som dostal miliardu? To azda nemyslíte vážne.

Radšej teda oželiete miliardu, akoby ste presadili takýto zákon?

Nechcem oželieť tú miliardu, ja ju chcem z Európskej únie, ale chcem, aby zákon nezničil zdravotníctvo v regiónoch, a myslím si, že sa to dá skombinovať. Som presvedčený, že EÚ nechce od nás, aby sme zničili zdravotnú starostlivosť, ale chce nám pomôcť a dať tie peniaze. My sme si to divne nastavili, to je náš problém, a len preto sa nenechám takýmto naratívom vydierať. EÚ nie je zlá, ale my sme niečo zbabrali.


Minister Lengvarský oponuje, že v najmenších nemocniciach zostanú urgenty, jednodňová chirurgia a nebudú to len „doliečováky“, ako to označujete.

Budem rád, keď to tak bude, ale to nenaznačujem ja. Hovorte s krajmi, odborármi, lekármi. To je odborná verejnosť, to nie je Boris Kollár, to nehovorte smerom ku mne. Ja nie som odborník na zdravotníctvo, ja len počúvam ľudí, ktorí majú výhrady. Chcem, aby zákon prešiel, potrebujeme obnovu nemocníc, potrebujeme tie financie, ale musíme to urobiť tak, aby sme regióny podporili, vybudovali nové nemocnice, nezatvorili tie veci, ktoré potrebujú. Nejde nám o to, aby sme sabotovali reformu nemocníc. Pán Lengvarský to robí dobre, ale veľakrát sa stáva, že cesta do pekla je vydláždená tými najlepšími úmyslami. To sa stáva, že chceme veľmi dobre, ale dopadne to ako vždy.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?