Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Kľúčové hlasovanie o zmene slovenského zdravotníctva, koalícia je nejednotná: Podporia či pochovajú reformu nemocníc?!

V koalícii opäť raz nebudú hlasovať jednotne!

Hoci má reforma nemocníc už 17-ročnú bradu, pretlačiť do parlamentu sa ju podarilo až súčasnému ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (52). Už v prvom čítaní prešla v Národnej rade SR len o jeden hlas a rovnako to má nahnuté aj tentoraz. Sme rodina ju totiž opäť nepodporí a výhrady k nej majú aj odborníci a opozícia. Čo hrozí Slovensku, ak reforma neprejde?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Kameň, ktorý padol zo srdca ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, keď reforma nemocníc pre-šla do druhého čítania, bolo počuť poriadne ďaleko. „Ubezpečujem ľudí v regiónoch, že reforma im nič nezoberie. Každá existujúca nemocnica zároveň bude mať zachovaný typ zdravotnej starostlivosti nevyhnutný pre región,“ uviedol minister a poprel šíriace sa správy o tom, že by chceli rušiť nemocnice. Už vtedy sa stavala na zadné Sme rodina, a inak to nebude zrejme ani pri rozhodujúcom druhom čítaní. Tesná koaličná väčšina tak opäť tancuje na tenkom ľade a výsledok hlasovania je neistý.

Pred dvoma týždňami sa Boris Kollár pridal k signátorom z radov županov, primátorov a lekárov, ktorí žiadajú parlament, aby zastavil a dopracoval Lengvarského návrh reformy nemocníc. „Hnutie Sme rodina je ochotné zahlasovať za reformu zdravotníctva v prípade, ak sa do nej zapracujú požiadavky memoranda za lepšie zdravotníctvo,“ tvrdil Kollár.

V dokumente sa napríklad písalo, že sa zníži dostupnosť zdravotnej starostlivosti na väčšine Slovenska a signatári v ňom žiadali garanciu, že nedôjde k zoškrtávaniu zdravotníckych lôžok skôr, ako sa dá do poriadku ambulantný sektor. „Pokiaľ viem, k zapracovaniu týchto požiadaviek neprišlo,“ hovorí poslanec za Sme rodina Peter Pčolinský, ktorý má pre koalíciu aj jasný odkaz, čo sa týka hlasovania. „My zostávame na svojom, reformu nepodporíme,“ povedal pre Nový Čas.

Miliarda na reformu

Hoci premiér Eduard Heger deklaroval, že súčasťou reformy budú všetky požiadavky vrátane tých aktuálnych z memoranda za lepšie zdravotníctvo, zrejme sa tak celkom nestane. Naopak, upozorňuje, že niektoré vyjadrenia signatárov memoranda sa neopierajú o fakty. Urgentné príjmy sa podľa neho rušiť nebudú, ale, naopak, ich dostupnosť sa zvýši. Vysvetlil, že nedôjde ani k zrušeniu 11-tisíc lôžok.

„Je to reforma, ktorá sa neudiala 17 rokov, a je k nej k dispozícii miliarda eur, čo je 15 rokov investícií, ktoré sa na Slovensku do zdravotníctva dali,“ skonštatoval Heger s tým, že pre nových ambulantných lekárov sú v pláne obnovy pripravené motivačné príspevky na rozbeh v sume desať miliónov eur. Ak však reforma neprejde, Slovensko môže prísť o pekný balík. „Je predčasné sa k akýmkoľvek záverom vyjadrovať,“ odpísali k akútnemu hľadaniu podpory z ministerstva zdravotníctva.

Šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková tvrdí, že SaS navrhla niekoľko pozmeňujúcich návrhov, ktoré žiadali nemocnice, poisťovne, zástupcovia pacientov. „Veríme, že aj vďaka tomu reforma prejde bez väčších problémov,“ uviedla. Ak by teda reforma nakoniec predsa len prešla, prvé reálne zmeny v praxi sa začnú realizovať až o dva roky, teda v roku 2024. K hlasovaniu o reforme má prísť dnes popoludní.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?