Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2021 19:55 | Správy | Zahraničné správy

Pravicovým politikom v Európe sa počas pandémie darí! Takto si vedú slovenské strany

Koronavírusová pandémia posilnila pozície pravicových populistov v celej Európe.

Je to hlavný záver štúdie Mercator Forum Migration und Demokratie (MIDEM) pri Technickej univerzite v Drážďanoch zverejnenej v stredu. Vedci analyzovali príspevky pravicovo-populistických strán na ich oficiálnych facebookových profiloch v dvanástich krajinách vrátane Slovenska, informuje agentúra DPA.

"Krízové obdobia sú vždy vstupnými bránami pre nespokojnosť a protesty," povedal šéf Midemu Hans Vorländer na prezentácii štúdie s názvom Korona a pravicový populizmus. V takých časoch je podľa neho pre politické sily ľahké vzbudzovať obavy, strach a odpor a pranierovať elity, inštitúcie či dokonca celý systém. Rovnako to bolo aj počas migračnej krízy.

Kapitola štúdie venovaná Slovensku porovnáva facebookové príspevky šiestich politických zoskupení, ktoré sa po voľbách vo februári 2020 dostali do parlamentu. Konkrétne si všíma otázku, do akej miery sa najmä populistické strany mobilizovali s príchodom ochorenia COVID-19 a či pandémia vytlačila iné problémy, ako je migrácia, ktoré krajná pravica inak využíva na mobilizáciu svojich voličov.

Všetky relevantné politické strany na Slovensku podľa autorov štúdie venovali koronavírusu široký priestor: podiel príspevkov v sledovanom období od 1. marca 2020 do 31. apríla 2021 sa pohyboval od takmer 17 percent (liberálna SaS) do 31 percent (OĽaNO). Hnutie Sme rodina, ktoré štúdia nazýva pravicovo-populistickým, pandémii venovalo 191 z celkovo 1006 príspevkov (19 percent). Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), ktorú štúdia klasifikuje ako krajne pravicovú, uverejnila na svojej oficiálnej stránke síce iba 66 príspevkov na rôzne témy, no 20, teda približne tretina, sa týkala pandémie. ĽSNS sa tak zaoberala pandémiou najčastejšie po OĽaNO, konštatujú autori štúdie.

Kvantitatívna analýza ukázala, že témou migrácie sa parlamentné strany v sledovanom období od 1. januára 2019 do 30. apríla 2021 takmer vôbec nezaoberali. Migráciu v textoch najčastejšie spomínali strana Smer (3,5 percenta príspevkov) a Sme rodina (dve percentá). Ani jeden textový príspevok nezverejnila ĽSNS, tá sa však téme migrácie venovala vo videách.

Štúdia sa ďalej venuje analýze politiky Sme rodina a ĽSNS počas pandémie. Rozhodujúcim faktorom podľa jej autorov bolo to, že Sme rodina sa dostala do vlády a ĽSNS bola v opozícii. Sme rodina v sledovanom období zaujímala umiernené postoje a opakovane vyzývala občanov, aby boli zodpovední, disciplinovaní a ohľaduplní. Na svojej facebookovej stránke opakovane propagovala kroky vlády – napríklad pri plošnom testovaní na prelome októbra a novembra 2020. Podporuje aj očkovanie proti koronavírusu, v príspevku z októbra 2020 však odmietla, aby bolo povinné.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?