Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2021 18:49 | Správy | Zahraničné správy

Zostane sám? Šéfovia Navaľného štábov sú na úteku

Z Ruska doteraz emigrovalo 14 z 38 bývalých koordinátorov štábov väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.

Informoval o tom v pondelok denník Kommersant s tým, že miesto, kde sa nachádzajú ďalší traja koordinátori, nie je známe. V politike sa naďalej angažuje už len deväť bývalých šéfov Navaľného tímov v regiónoch, pričom siedmi spustili vlastné projekty. Dvaja z nich, ktorých Kommersant oslovil, však nevylúčili, že by tiež mohli emigrovať.

Niektorí bývalí koordinátori majú pritom problém vycestovať z Ruska, pretože sa proti nim prebiehajú administratívne a trestné konania. Väčšina z týchto káuz bola iniciovaná v dôsledku protestov proti zatknutiu Navaľného, ktoré sa v Rusku odohrali začiatkom roka.

Bývalý šéf Navaľného štábu v Kuzbase Stanislav Kaliničenko podľa spravodajského webu Meduza.io povedal, že počas prehliadky v jeho byte polícia zaistila a následne "zničila" jeho pas. Teraz si má ísť vyzdvihnúť nový, pričom však nevylučuje, že by ho pri tom mohli zadržať.

Sieť štábov založená pred poslednými prezidentskými voľbami Alexejom Navaľným na podporu jeho kandidatúry, dostala v apríli roku 2021 zákaz činnosti po tom, čo moskovská prokuratúra požadovala vyhlásenie tejto siete i iných štruktúr spájaných s týmto politikom za extrémistické.

Moskovský mestský súd tejto požiadavke vyhovel v júni. V čase svojej likvidácie mala Navaľného sieť v Rusku 37 pobočiek. Jedna z nich - v Machačkale - bola tesne pred otvorením a na otvorenie sa pripravovalo ďalších desať štábov.

Samotný Navaľnyj je od februára vo väzení, keď mu bol v kauze sprenevery zmenený podmienečný trest na nepodmienečný. Ruské úrady viacerých jeho spolupracovníkov, z ktorých mnohí utiekli z Ruska, v septembri obvinili zo založenia extrémistickej skupiny. Začiatkom novembra bola v súvislosti s údajným vytvorením extrémistickej komunity zatknutá bývalá šéfka Navaľného štábu v meste Ufa Lilija Čanyševová.

Následne z Ruska z obavy pred stíhaním emigrovali bývalá šéfka štábu v Petrohrade Irina Fatianovová a nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva v Novosibirsku Sergej Bojko, ktorý viedol aj Navaľného miestny štáb.

Zatknutie Čanyševovej bolo prvé svojho druhu, odkedy ruské úrady zakázali organizácie a združenia založené Navaľným alebo s ním spájané. Vstupom do politiky sa Čanyševová vzdala úspešnej kariéry audítorky. Teraz jej hrozí desať rokov väzenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali