Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2021 04:00 | Správy | Zahraničné správy

Česko sa zapíše do dejín: Zeman vymenoval premiéra spoza plexiskla, menovací dekrét pre Fialu museli dezinfikovať

Netradičné riešenie. Česká republika sa po nedeli zapíše do dejín špeciálnymi opatreniami, ktoré sprevádzali vymenovanie nového premiéra Petra Fialu (57).

 Prezident Miloš Zeman (77), ktorý je pozitívny na koronavírus, ho vymenoval z narýchlo zmontovanej búdky z plexiskla a prihovoril sa mu pomocou mikrofónu a reproduktorov. Česko má tak od nedele nového premiéra a v priebehu niekoľkých týždňov by mala byť vymenovaná aj celá vláda.

Otvoriť galériu

Odovzdanie moci z rúk odchádzajúceho premiéra Andreja Babiša sa zdalo až do víkendu zakliate, pričom situáciu komplikovala najmä dlhodobá hospitalizácia prezidenta Zemana. Keď aj plánované piatkové vymenovanie Fialu musel Zeman zrušiť po pozitívnom teste na koronavírus, vyzeralo to už ako zlý vtip. Nakoniec sa však všetko vyriešilo pomocou povestnej českej vynaliezavosti. Zemana v sobotu prepustili z nemocnice, a hoci musí zostať v 14-dňovej karanténe, jeho kancelária prišla na spôsob, ako docieliť, aby prezident s nastupujúcim premiérom zároveň prišli aj neprišli do styku.

Rady prezidenta

Zeman nechal Fialu najprv niekoľko minút čakať a celá Česká republika online so zatajeným dychom sledovala, či opäť nedôjde k nejakému problému. Nakoniec však prezidenta priviezli na invalidnom vozíku pracovníci v ochranných odevoch a hlava štátu sa chopila svojej povinnosti z priestorov ohradených ochranným plexisklom.

Zeman si dokonca nostalgicky zaspomínal na svoje roky strávené vo funkcii predsedu českej vlády. „Sám som kedysi dávno túto funkciu vykonával a riadil som sa pri tom dvoma zásadami: Vážiť si ľudí, ktorí v živote niečo dokázali, a nevážiť si tárajov, za ktorými nie je viditeľná práca,“ povedal do mikrofónu.

Nezabudol si pritom opäť kopnúť do svojej „obľúbenej“ profesie, keď za tárajov označil novinárov a politických komentátorov. Fiala potom za Zemanovho dozoru podpísal pripravený menovací dekrét, ktorý prezident podpísal už v sobotu, a následne ho vydezinfikovali ultrafialovými lúčmi.

Babiš: Som rád, že sa to podarilo

„Urobím všetko pre to, aby sme boli vládou zmeny pre budúcnosť, ktorá prevedie túto krajinu zložitou aktuálnou situáciou a vyrieši pálčivé problémy, ktoré nás dnes sužujú,“ deklaroval krátko po vymenovaní Fiala. Novému premiérovi už na sociálnej sieti zablahoželal aj odchádzajúci predseda vlády Andrej Babiš.

Otvoriť galériu

„Gratulujem pánu profesorovi Petrovi Fialovi k vymenovaniu za premiéra. Som veľmi rád, že sa dnes uskutočnilo,“ napísal. Na to, aby sa ujala moci celá vláda, tvorená koalíciami Spolu a Piráti-STAN, je ešte potrebné, aby Zeman prijal postupne aj všetkých jej členov. So stretnutiami, ktoré zrejme budú prebiehať podobnou formou ako vymenovanie premiéra, chce začať už v pondelok, a keďže to chce zobrať podľa abecedy, ako prvého prijme šéfa Pirátov Ivana Bartoša.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí