Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2021 06:00 | Správy | Domáce správy

Najsmutnejšie sviatky Mirky s piatimi deťmi, synček má leukémiu: Mesačne im zostáva 8 eur!

Tam, kde iní už chystajú Vianoce, oni namiesto darčekov musia rozmýšľať, ako prežiť. Mirka (46) z Nitry sama vychováva päť detí. Akoby toho nebolo málo, jej milovaný synček Adamko (7) už vyše roka a pol bojuje s leukémiou.

Malý bojovník je síce statočný, prebdené noci však strieda starosť o to, či budú mať za čo kúpiť stravu. O oblečení len ťažko hovoriť. Hoci nikdy nepýtali od druhých nič, zrazu sú odkázaní na pomoc. Statočná mama Mirka (46) z Nitry sama vychováva päť ratolestí. Vždy robila všetko pre to, aby boli zdravé, šťastné a spokojné. Žiaľ, pred vyše rokom a pol prišla najhoršia správa v jej živote.

Otvoriť galériu

„Presne si pamätám, že bol utorok 26. februára 2020, Adamko prišiel zo škôlky a mal vyrážky na nožičkách. Ja som si myslela, že to z aviváže, ale išli sme k lekárovi hneď na druhý deň. Hospitalizovali ho a tam šok, primár mi oznámil, že má leukémiu. Prevážala ho záchranka do Bratislavy, kde mi povedali, že už má napadnutú kostnú dreň,“ ledva dostane zo seba strašné slová lekárov statočná mama.

Začal sa dlhý a nikdy nekončiaci boj o synov život. „Bola som s ním rok v nemocnici. Keď sme prišli domov, riešila som rozchod s bývalým manželom,“ povzdychne si. Ostala sama s piatimi deťmi. Najstaršia Sárika má 20, Saška 18 a Romanka 15 rokov. „Po Adamkovi sa mi narodila ešte malá Mirka, ktorá má 5 rokov. Staršie dievčatá študujú,“ prezradí.

Bez darčekov

Akoby toho nebolo dosť, do hry sa dostávajú peniaze. „Bývame v podnájme, ja zarobím 608 eur a len za nájom zaplatíme 600 eur,“ úprimne povie statočná mamina. Ostane im 8 eur! Z čoho vlastne žijú? „Dievčatá chodia na prax, niekedy sa im podarí na nej zarobiť aj okolo sto eur každej. Ale nie je to pravidelné, počas covidových opatrení nedoniesli napríklad nič. Z toho platíme účty. Telefóny, internet, ktorý musí byť kvôli škole, aj Adamkovi chodia úlohy mailom,“ zdôrazňuje Mirka, pre ktorú je vzdelanie detí prvoradé aj v životne najťažších chvíľach.

Synček potrebuje mesačne lieky za 56 eur. Chodíme s ním k lekárovi do Bratislavy, to sú ďalšie náklady. Ani jesť nemôže všetko, má upravenú stravu,“ dodáva tichým hlasom. Za každú pomoc je vždy vďačná. „Požiadala som aj o mestský byt, čo by nám veľmi pomohlo,“ vzdychne si. A kým v iných domácnostiach už panuje predvianočná nálada, v tejto rodine bojujú o prežitie, jedlo a ľudskú dôstojnosť. „Darčeky nechystáme. Budem rada, ak nebudeme s malým v nemocnici. Ale dúfam, že budeme doma, všetci spolu,“ dodá Mirka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!