Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2021 20:23 | Správy | Zahraničné správy

Iránci protestujú vo vyschnutom koryte rieky: Polícia zatkla desiatky ľudí

Iránska polícia zatkla 67 účastníkov protestov proti nedostatku vody, ktoré vypukli v piatok v treťom najväčšom meste krajiny Isfahán a prerástli do násilností. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že v sobotu sa v meste rozmiestnili početné oddiely poriadkovej polície.

Zásah proti protestujúcim v Isfaháne v sobotu odsúdilo ministerstvo zahraničných vecí USA. "Sme hlboko znepokojení násilným zásahom voči pokojným demonštrantom (v Isfaháne). Obyvatelia Iránu majú právo vyjadriť svoju frustráciu a volať na zodpovednosť svoju vládu," napísal na Twitteri hovorca Štátneho departmentu Ned Price.

Protesty proti nedostatku vody, ktoré sa konajú vo vyschnutom koryte miestnej rieky Zájanderud, pribiehajú v Isfaháne už od 9. novembra. Piatková demonštrácia však bola prvá, ktorá prerástla do násilností. Príslušníci bezpečnostných síl počas nej zasiahli slzotvorným plynom proti protestujúcim, s ktorými sa dostali do fyzických potýčok.

"Zatkli sme 67 hlavných aktérov a agitátorov, ktorí tieto problémy vyvolali," oznámil v sobotu policajný generál Hasan Karamí. Podľa neho sa na piatkovom proteste zišlo 2000-3000 výtržníkov. V sobotu už bola situácia v meste pokojná, ulice prázdne a pri rieke Zájanderud hliadkovali príslušníci poriadkovej polície. Ide o najväčšiu rieku v oblasti Iránskej vysočiny, pre ktorú je životodarnou tepnou.

Na protestoch v Isfaháne sa len minulý týždeň podľa AFP zúčastnilo asi 30.000-40.000 miestnych roľníkov a obyvateľov tohto mesta, ktoré leží zhruba 340 kilometrov južne od Teheránu a je metropolou rovnomennej provincie. Hlavnou príčinou súčasného akútneho nedostatku vody v provincii Isfahán je sucho. Podľa demonštrantov však k tomu prispelo aj odkláňanie vody do susednej provincie Jazd, ktorá je taktiež silne postihnutá nedostatkom zrážok.

Počas piatkových násilností došlo aj k prípadom podpaľačstva a na policajtov neznámi páchatelia strieľali aj z loveckých zbraní. Jeden príslušník polície bol dobodaný, ale nie je v ohrození života. Zranenia utrpelo aj viacero demonštrantov, pričom niektorí z nich sú vo vážnom stave. Došlo tiež k zničeniu potrubia, ktorým sa privádza voda z Isfahánu do provincie Jazd.

S predstaviteľmi Isfahánu a ďalších iránskych provincií, ktoré najviac trápi sucho, sa v novembri stretol aj nový prezident krajiny Ebráhím Raísí, ktorý prisľúbil, že bude problémy s nedostatkom vody riešiť. Najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí zase označil sucho za najakútnejší súčasný problém krajiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!