Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2021 21:10 | Správy | Politika

Publicista tvrdo skritizoval lockdown: Tisíce ľudí porušili pravidlá už v prvý deň ráno

Ak vláda linkuje občanom pandemické pravidlá, ktoré nie sú domyslené, dostatočné a nie je schopná kontrolovať ich dodržiavanie, podľa publicistu Juraja Hrabka môže len ťažko očakávať ich úspešné uplatňovanie.

Poukázal na to v diskusii na TASR TV. „Hneď v prvý deň ráno tisíce ľudí porušili vyhlášky vydané hlavným hygienikom na základe uznesenia vlády. Pochybujem o tom, že tí, ktorí išli do práce na šiestu, siedmu či ôsmu, mali pri sebe potvrdenie od zamestnávateľa, že môžu ísť do práce a nemajú home office. A to už je porušenie,“ upozornil Hrabko.

Na Slovensku platí od štvrtka núdzový stav aj zákaz vychádzania. „Pokračuje chaos a zmätok, ktorého sme svedkami už dlhodobo. Premiér hovoril pôvodne o prísnom lockdowne. Ten, ktorý vláda schválila minulý týždeň, už neplatí, odhliadnuc od toho, že nie všetko, čo vtedy schválila, bolo naplnené. Hovorím teraz o kontrole OTP zamestnávateľmi,“ skonštatoval Hrabko.

Hlavným zmyslom lockdownu je podľa neho získanie času na to, aby sa z náporu pacientov spamätali nemocnice. „A to dokážete tak, že znížite mobilitu. Ale vidíme, že mobilita nijako výrazne znížená nie je. Môžeme ísť na prechádzku, do rôznych obchodov, samozrejme, do práce a študenti do škôl. A to je zrejme to najväčšie nedorozumenie,“ dodal Hrabko.

Ak totiž lockdown nebude mať požadovaný efekt, školy sa neskôr budú musieť zatvoriť aj tak, akurát sa tým predĺži celkové trvanie lockdownu. „Čo sa týka škôl, nerešpektovali konzílium. V Bratislave je situácia ešte o to horšia, že poriadne nefunguje regionálna doprava, takže ľudia sú v autobusoch spolu so študentmi, natlačení ako sardinky,“ tvrdí. Neverí, že stredoškolák alebo vysokoškolák nemôže ostať tri týždne doma a učiť sa online.

Napríklad z hľadiska množstva zdravotníckeho personálu schopného obsluhovať umelú pľúcnu ventiláciu, bol štát na tretiu vlnu pandémie pripravený horšie, ako na minuloročnú druhú. „Problémy sa dali očakávať, ale zodpovední nerobili potrebné kroky,“ upozornil Hrabko.

V aktuálnej situácii podľa neho vláda urobila správne, keď vyhlásila núdzový stav na 90 dní. „Bez núdzového stavu nemôžete zákonným a ústavným spôsobom obmedziť slobodu pohybu, zhromažďovania a ďalšie veci. Je dobré, že vláda vyhlásila núdzový stav rovno na 90 dní a nebude ho musieť predlžovať. A vláda môže počas neho sprísňovať alebo uvoľňovať podmienky,“ konštatoval Hrabko. Dodal, že pokiaľ sa nepristúpi k naozaj účinnému lockdownu, veci sa nepohnú dopredu. „A v nemocniciach to má istý dobeh, ak by sme dnes zatvorili úplne všetko, v nemocniciach sa to ukáže najskôr o desať dní,“ uzavrel Hrabko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!