Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.11.2021 19:00 | Tip od Vás | Zahraničie
FotoVáš Tip

Tomáš dal výpoveď, aby spoznával nové krajiny: Ako som precestoval svet počas pandémie

Chcel vidieť viac, zapáčilo sa mu to tak, že na návrat domov nepomýšľa. Tomáš Hromják (34) sa na cestu okolo sveta vydal ešte v roku 2019 a spoznávaním našej planéty plánoval stráviť celý rok.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Fotogaléria
15
fotiek v galérii

Tomáš (34) odštartoval cestu na jeseň 2019 v Japonsku. Na Tonge, súostroví v Tichom oceáne, plánoval v marci 2020 stráviť len 15 dní, nakoniec ich bolo až 222.  Kvôli covidu ostala Tonga totálne odrezaná, keďže najbližšie spojenie so svetom, Nový Zéland, sa prakticky úplne uzavrel. Okrem fotografovania a bádania si tam našiel aj prácu pre Tongské Ministerstvo turizmu, čím si vyplnil čas strávený v exotickom prostredí. Aj keď všade naokolo vášnivého cestovateľa zúrila pandémia koronavírusu, nerozhodol sa cestu okolo sveta ukončiť. “Zo začiatku som očakával, že to nepotrvá dlho. Neskôr, keď som dostával informácie o situácii v Európe, tak som si to osobne vyhodnotil ako najlepšie rozhodnutie ostať na Tonge. Bola to jedinečná príležitosť spoznať neznámu krajinu a taktiež tam nebol žiaden koronavírus,” povedal cestovateľ.

Opustiť krajinu, kde dovtedy nemali ani jediný prípad covidu, sa mu podarilo až v po dvojmesačnom plánovaní v októbri 2020 cez Auckland na Novom Zélande, letom do amerického Los Angeles a následne cez Houston až do hlavnej metropoly Mexika. “Kým som sa dostal do Mexico City, trvalo to asi 50 hodín. Lietadla aj letiska boli poväčšine prázdne,” opisuje Tomáš. Ako si spomína, jeho jediný plán bol vyskúšať na chvíľu cestovať, kým mu to opatrenia dovolia. Plnými dúškami ochutnal aj život v iných latinskoamerických krajinách. “Najlepšie som sa cítil mimo veľkých miest, pretože na vidieku boli reštrikcie miernejšie, a to vlastne platí dodnes o pandémii v týchto regiónoch,” prezradil Tomáš. 

Pri potulkách svetom zažil aj naozaj hraničné situácie. Len tesne sa mu podarilo uniknúť z tvrdého lockdownu. “Koncom marca v Čile sa začali všetky regióny prepadávať do karanténnej úrovne. V praxi to znamenalo, že som mal len 4 hodiny týždenne na pobyt vonku, aj to len na nákup. Okrem toho vláda ohlásila uzatvorenie hraníc od 1. apríla, čo nebol žiaden vtip. Na druhý deň fungovalo už len pár letov z krajiny a aj to len pre cudzincov bez trvalého pobytu. Urýchlene som sa presunul do Peru, pretože inak by som bol možno opäť niekde tak trochu uväznený,” dodal Košičan. 

Aj keď počas pandémie cestovný ruch v Latinskej Amerike úplne nevyhasol, mnohé vyhľadávané turistické lokality ostali prázdne. “V národných parkoch, horách a rezerváciách boli výrazne obmedzené počty, alebo tam ani neboli žiadni návštevníci. Naopak však bolo omnoho jednoduchšie zahliadnuť zvieratá, či už krokodíly a kajmany, mnohé druhy opíc, harpyu pralesnú a quetzala, hady, leňochody, iguany alebo tapíry. Najväčšou vzácnosťou bolo určite spozorovanie pumy v čilských horách,” prezradil. 

Svet bez turistov mal pre cestovateľa pripravené mnohé prijemné prekvapenia. Jeden z najpamätnejších zážitkov si odniesol z turistiky ne treku Santa Cruz v Národnom Parku Huascarán v pohorí Cordillera Blanca, po Himalájach druhom najvyššom na svete. “Bežne je tento trek pomerne populárny, avšak keď som tam bol v júli, tak som nestretol za celý čas nikoho okrem karaván s pastiermi a dobytkom. Nocoval som v stane na prázdnych lúkach a kúpal sa v horských riekach, naokolo nebol nikto,” opísal Tomáš. 

Podľa jeho slov je pandémia zároveň dôvodom, prečo plánovaný rok na cestách predĺžil na momentálnych 25 mesiacov. “Je to unikátna šanca fotograficky zdokumentovať svet a príbehy v trošku iných časoch. Taktiež je to väčšia výzva a aj vďaka “slow travelu” sa dajú často miesta spoznať lepšie a ľudia sú veľmi priateľskí. Posledný mesiac som strávil v guatemalskej dedine s ľuďmi z mayského etnika Kaqchikel a bolo to super”, poznamenal. Napriek všetkým útrapám, úskaliam a problémom s cestovaním by si "pandemickú" cestu okolo sveta kedykoľvek zopakoval. “Boli noci, kedy som sa vôbec nevyspal, mnoho miest kde chýbal čo i len základný komfort a momenty, kedy ma pandemické pravidlá privádzali do zúfalstva, ale šiel by som do toho opäť kedykoľvek.” Na otázku či by takúto cestu odporučil každému sa vyjadril nasledovne. “Určite nie a už vôbec nie teraz. Podľa môjho názoru sa všade zbytočne vytvára akýsi mýtus a snaha o spoločenský nátlak, ktorý je obzvlášť poháňaný influencermi, že cestovať by mal každý. Pritom mnoho ľudí má iné priority a tak je to správne.”

Detailný plán do budúcnosti momentálne nemá. “Som celkom rád, že nemusím veci plánovať, v kontraste s mojim životom kedysi. Niektorí ľudia mi navrhli, či by som nechcel urobiť výstavu, keď sa vrátim. Teoreticky to prichádza do úvahy,” dodal na záver.

Tomášova trasa

  • Japonsko: sept. - okt. 2019
  • Laos: okt. - nov. 2019
  • Vietnam: november 2019
  • Kambodža: december 2019
  • Mjanmarsko/Thajsko: dec. 2019 - január 2020
  • Indonézia: január - feb. 2020
  • Malajzia/Brunej: február 2020
  • Singapur: marec 2020
  • Tonga: marec 2020 - október 2020
  • Mexiko: okt. 2020 - nov. 2020
  • Kolumbia: nov. - dec. 2020
  • Ekvádor: dec. 2020 - január 2021
  • Čile: január - apríl 2021
  • Peru: apríl - august 2021
  • Kostarika: august 2021
  • Panama: september 2021
  • Guatemala: sept. - nov. 2021
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície