Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2021 06:57 | Správy | Zahraničné správy

Hrozivá štatistika: Čo môže za vyše 300 000 predčasných úmrtí v Európe v roku 2019?

Hoci kvalita ovzdušia v Európe sa zlepšuje, v roku 2019 bolo zaznamenaných odhadom 307. 000 predčasných úmrtí spôsobených znečistením ovzdušia jemnými prachovými časticami s rozmermi do 2,5 mikrometra (PM2,5).

Vo svojej výročnej správe zverejnenej v pondelok to podľa agentúr AFP a DPA uviedla Európska agentúra pre životné prostredie (EEA).

Ak by sa členské krajiny EÚ riadili najnovšími usmerneniami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o kvalite ovzdušia, okolo 178.000 úmrtiam (58 percent) by sa podľa EEA dalo teoreticky zabrániť.

V roku 2018 spôsobil znečistený vzduch odhadom 346.000 predčasných úmrtí. Rozdiel v porovnaní s nasledujúcim rokom čiastočne spôsobilo priaznivé počasie, ale predovšetkým zlepšovanie kvality ovzdušia na celom kontinente.

Ešte začiatkom 90. rokov viedli jemné častice, ktoré prenikajú hlboko do pľúc, v 27 členských krajinách EÚ k takmer miliónu predčasných úmrtí, uvádza správa. Toto číslo sa do roku 2005 znížilo o viac ako polovicu na 450.000.

V roku 2019 jemné častice spôsobili 53.800 predčasných úmrtí v Nemecku, 49.900 v Taliansku, 29.800 vo Francúzsku a 23.300 v Španielsku. Poľsko zaznamenalo 39.300 úmrtí, čo je najvyšší počet na obyvateľa.

EEA tiež registruje predčasné úmrtia spojené s dvoma ďalšími hlavnými znečisťujúcimi látkami, no do celkovej bilancie ich nezapočítava, aby predišla zdvojeniu.

Ide o úmrtia spôsobené oxidom dusičitým, produkovaným najmä osobnými a nákladnými autami a tepelnými elektrárňami, ktorých počet sa znížil o štvrtinu na 40.000. Počet úmrtí spájaných s prízemným ozónom v roku 2019 klesol o 13 percent na 16.800.

Znečistenie ovzdušia zostáva podľa EEA najväčšou hrozbou pre zdravie ľudí v Európe. Za väčšinou predčasných úmrtí pripisovaných znečistenému ovzdušiu sú srdcové choroby a mozgové príhody, po ktorých nasledujú pľúcne ochorenia vrátane rakoviny. U detí môže znečistenie ovzdušia poškodiť vývoj pľúc, spôsobiť infekcie dýchacích ciest a zhoršiť astmu.

Znečistenie ovzdušia spôsobuje podľa WHO na celom svete sedem miliónov predčasných úmrtí ročne — podobne ako fajčenie a zlá strava. Alarmujúce štatistiky viedli v septembri WHO k tomu, že prvýkrát od roku 2005 sprísnila odporúčané limity pre hlavné látky znečisťujúce ovzdušie.

EÚ chce do roku 2030 znížiť počet predčasných úmrtí v dôsledku znečistenia ovzdušia časticami PM2,5 aspoň o 55 percent v porovnaní s rokom 2005. Ak sa bude kvalita vzduchu naďalej zlepšovať súčasným tempom, EEA odhaduje, že tento cieľ sa dosiahne do roku 2032.

Prekážkou by však mohlo byť starnúce a čoraz viac urbanizované obyvateľstvo. "Staršia populácia je citlivejšia na znečistenie ovzdušia a vyššia miera urbanizácie zvyčajne znamená, že viac ľudí je vystavených koncentráciám PM2,5, ktoré bývajú vyššie v mestách," konštatuje sa v správe EEA, ktorá zahŕňa 27 členských štátov EÚ a ďalších 14 európskych krajín.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete