Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.11.2021 22:26 | Správy | Zahraničné správy

Rekordný nárast nakazených mení pravidlá: Táto krajina sa ako prvá vracia k čiastočnému lockdownu

Holandský premiér Mark Rutte v piatok oznámil, že krajina sa od soboty vracia k čiastočnému lockdownu a zavádza tri týždne prísnych proticovidových opatrení pre reštaurácie, obchody a športové podujatia. Takto sa má zastaviť rekordný nárast v prípadoch nákazy koronavírusom.

Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Pôjde o prvý čiastočný lockdown v západnej Európe v toto zimné obdobie. Keď Rutte predstavil "otravné, rozsiahle a radikálne" obmedzenia, pretože prípady infekcie rekordne stúpli na vyše 16.000 denne, protestujúci v Haagu začali odpaľovať petardy a hádzali kamene. Poriadková polícia použila na rozohnanie demonštrantov vodné delá. Asi 200 sa ich dostalo do potýčok s políciou.

Rutte na tlačovej konferencii povedal, že "tvrdých niekoľko týždňov si vyžaduje situácia, lebo koronavírus je všade, po celej krajine, vo všetkých odvetviach a vo všetkých vekových skupinách". "Našťastie, obrovská väčšina obyvateľov je zaočkovaná, inak by situácia v nemocniciach bola v týchto chvíľach zúfalá," dodal premiér. Úplne zaočkovaných je 82 percent Holanďanov vo veku nad 12 rokov.

Bary, reštaurácie, kaviarne a supermarkety budú musieť od soboty nasledujúce tri týždne zatvárať o 20.00 h, pričom obchody, ktoré nie sú nevyhnutné pre život, musia zatvárať o 18.00 h. Ľudia budú môcť prijať doma iba štyroch návštevníkov a dostali odporúčanie pracovať z domu, ak ich prítomnosť na pracovisku nie je úplne nevyhnutná.

Verejné podujatia budú zrušené a futbalové zápasy, vrátane budúcotýždňového zápasu Holandska s Nórskom v kvalifikácii majstrovstiev sveta, sa budú musieť odohrať za zatvorenými bránami. Školy však zostanú otvorené a ľudia budú môcť opustiť svoje domovy bez obmedzení.

Vláda zhodnotí situáciu 3. decembra a rozhodne, či sú potrebné ďalšie opatrenia, dodal Rutte. Môže k nim patriť napríklad vyžadovanie covidpasov pri vstupe na pracovisko a návšteva barov a reštaurácií môže byť obmedzená len na ľudí, ktorí sú zaočkovaní alebo ktorí prekonali ochorenie COVID-19.

V súčasnosti sú takéto pasy potrebné len pri vstupe do kaviarní, barov a reštaurácií, ale tieto prevádzky sú prístupné aj pre ľudí, ktorí sa preukážu negatívnym testom. Prípady nákazy koronavírusom prudko stúpli odvtedy, ako vláda pre necelými dvoma mesiacmi, 25. septembra, zrušila všetky proticovidové opatrenia.

Najnovšie obmedzenia sú však politicky citlivé, pretože minulú nedeľu sa v Haagu zišli tisíce ľudí a protestovali proti oznámeniu vlády z 2. novembra, že na niektorých verejných miestach znovu zavádza nosenie tvárových masiek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!