Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.11.2021 00:00 | PR články
PR článok

Osviežte si jesenné menu cviklou

Vedeli ste, že ju pre množstvo vitamínov a minerálov označujú za červený zázrak? Tak si ho vychutnajte! Čerstvú, kvalitnú a slovenskú cviklu nájdete aj vo vašej predajni Kauflandu.

Tušili ste, že prvé záznamy o tejto zelenine sú staré asi 3 000 rokov a pochádzajú z Babylonie? Cviklu či červenú repu často považujeme za slovenskú klasiku, no poznali ju už starí Rimania. Varili z nej rôzne jedlá, a radi využívali aj jej liečivé účinky. Neskôr sa rozšírila do celej Európy. Obľúbená je tiež v Severnej Amerike, v niektorých ázijských krajinách, ale i v Rusku, kde kraľuje v tradičnom boršči.

Cvikla obsahuje vitamíny C, skupiny B a mnohé ďalšie, z minerálov sodík, draslík, vápnik, horčík, mangán. Má tiež vysoký obsah kyseliny listovej, vlákniny a betaínu. Vďaka množstvu prospešných látok spevňuje pokožku, cievy, kosti, posilňuje imunitu, aktivuje produkciu červených krviniek, neutralizuje v tele toxíny a dokonca vraj podporuje dobrú náladu. A takto by sme mohli vo vyratúvaní priaznivých účinkov pokračovať ďalej. Rozumnejšie však bude, keď si jej pozitívne účinky vyskúšate sami. Stačí zabehnúť do Kauflandu.

VÄČŠIE ČI MENŠIE – VŠETKY SÚ CHUTNÉ

Možno si vyberiete práve tú, ktorú do reťazca dodáva spoločnosť Zelonax z Kolárova od osvedčených pestovateľov  z úrodnej oblasti Žitného ostrova.

„Čerstvú cviklu dodávame podľa objednávok reťazca každý deň. Ráno sa na poli pozbiera, preberie, operie a popoludní už môže byť v EPS debničkách v logistickom centre v Ilave. Alebo na druhý deň, ak je objednaný objem väčší,“ vysvetľuje Alexander Nagy, konateľ spoločnosti.

Všimli ste si pri nákupe, že hlavičky cvikly sú približne rovnako veľké? Musia spĺňať predpísané parametre, teda môžu mať hmotnosť v rozpätí 300 g – 500 g. Je to praktické aj pri varení či pečení. „Veľkosť však nijako neovplyvňuje chuť. Menšie aj väčšie plody sú rovnako chutné,“ dodáva A. Nagy.

SLOVÁKOM CHUTÍ, ZÁSOBY DLHO NEVYDRŽIA

V družstve pestovateľov Zeleninárska z Kostolnej pri Dunaji pestujú túto zeleninu na výmere 27 hektárov. Podľa slov obchodného riaditeľa Jozefa Zrubana majú tento rok dobrú úrodu,  pretože celú plochu zavlažujú.

„Zozbieranú úrodu ukladáme v drevených debnách do klimatizovaného skladu, takže teoreticky by sme obchod vedeli zásobovať až do novej úrody. Kvôli veľkému záujmu nám však vydržia zásoby len do konca zimy,“ hovorí J. Zruban. Keď ide cvikla na odbyt, znamená to, že je kvalitná. Čo všetko musia pre to urobiť? Pred samotným expedovaním pozbierané plody operú, roztriedia podľa veľkosti a nakoniec vytriedia poškodené kusy. Potom ich uložia do 15 kg debien a do 24 hodín dodávajú do logistického centra reťazca.

„S Kauflandom spolupracujeme od úplného začiatku, keď otvorili prvé predajne. Môžeme smelo povedať, že rastieme spolu s reťazcom. S pribúdajúcimi predajňami rastie  aj objem tovaru, ktorý  do siete dodávame,“ s uspokojením konštatuje J. Zruban. Najskôr začali so zemiakmi, postupne pridali cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen, zeler a potom aj iné druhy zeleniny. „Budeme radi, ak sa nám podarí naše hlavné komodity - zemiaky, cibuľu, cesnak, cviklu a koreňovú zeleninu - dodávať do reťazca po celý rok. Zatiaľ to nie je v našich možnostiach, ale pracujeme na tom,“ dodáva.

JE TO VAŠA ZELENINOVÁ TOPKA?

Zdá sa, že Slovákom spomínaný červený zázrak chutí stále viac, pretože výmery postupne narastajú. „Kým v roku 2015 sa červená repa pestovala len na 61 hektároch, v roku 2019 to bolo už 135 hektárov a v roku 2020 až 165 hektárov. Na trh ju dodáva 40 väčších aj menších lokálnych  pestovateľov, najmä z južnej oblasti Slovenska,“ informuje Jozef Šumichrast, predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu SR.

Ako ste na tom s cviklou vy? Môžete si z nej pripraviť rôzne chutné jedlá – cviklovú polievku, boršč, cviklové rizoto, pečenú cviklu so syrom,  cviklovú nátierku, šaláty v kombinácii s ovocím alebo zeleninou a dokonca aj zdravé cviklové čipsy. Klasikou je chutný cviklový šalát s chrenom v sladko-kyslom náleve. Inšpiráciu nájdete aj v Kaufland online kuchárke. A nemali by ste zabudnúť na čerstvú cviklovú šťavu, ktorá vám určite prospeje v období, keď na nás číhajú vírusy a chrípka.

A TOTO STE VEDELI?

  • Aj listy cvikle sú jedlé, obsahujú  betakarotén, vápnik a železo. Môžeme z nich pripraviť šalát.
  • Uvarená cvikla je rovnako bohatým zdrojom živín ako surová.
  • Sýtu červenú farbu má vďaka betaínu – antioxidantu, ktorý okrem iného pomáha chrániť pečeň pred toxínmi.
  • Má vysoký obsah draslíka, ktorý odvodňuje a odkysľuje organizmus.
  • Cvikla priaznivo pôsobí aj na vláčnosť pokožky, dodáva nechtom pevnosť a vlasom lesk.
  • Červené farbivo z cvikle sa využíva na dofarbovanie potravín – napr. džemov, paradajkového pretlaku alebo zmrzliny.
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby