Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2021 20:30 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Na odchod legendárneho Žbirku († 69) reaguje prezidentka, jeho manažér a ďalší: Vďaka nemu vyzeral socialistický pop svetovo!

Odkaz Miroslavovi Žbirkovi († 69) posiela aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii


Máte fotografiu s legendárnym Mekym Žbirkom? Aké spomienky vo vás zanechalo stretnutie s ním? Pripomeňte si ho s nami a napíšte nám na tip@novycas.sk


"Vďaka jeho nadaniu znel slovenský pop aj v časoch hlbokého socializmu absolútne svetovo," napísala v súvislosti s úmrtím speváka a skladateľa Miroslava Žbirku prezidentka SR Zuzana Čaputová. Podľa nej vytvoril desiatky hitov, ktoré pozná celé Slovensko a Česko, texty jeho piesní poznáme všetci naspamäť. "Miro Žbirka nikdy nebol nemoderný chlapec, ako o tom spieval v jednej zo svojich piesní. Naše spomienky na mladosť zostanú navždy spojené s ním. Vždy som mala pocit, že vôbec nestarne," dodala Čaputová.

Juraj Droba, župan BSK

Mohol sa písať nejaký rok 1984 keď ma mamina zobrala na vôbec prvý koncert v mojom živote. Bolo to ešte predtým, ako som začal chodiť na všetky koncerty Banketu, ktoré sa konali v širokom okolí. Koncert bol v kulturáku v Karlovke (myslím, že neskôr tzv. Kamel) a kapela sa volala Limit. Na pódiu pred nami boli Laco Lučenič (istota), Duško Hájek na bicích (istota), Martin Karvaš (myslím) a drobný okuliarnatý chlapík Miro Žbirka. Vybavuje sa mi to, akoby to bolo minulý týždeň. Miro Žbirka, sprevádzal si ma svojim nosovým hlasom, humorom, bratislavským prízvukom a na vtedajšiu dobu šokujúco native angličtinou celú moju pubertu a ďalších 30 rokov života. Vždy si sa hrdo hlásil k Slovensku a tvoril si skvelú hudbu.

Rado Mešša, manažér Mira Žbirku

"Bol hospitalizovaný so zápalom pľúc, ktorý sa skomplikoval," uviedol pre TASR PR manažér speváka Rado Mešša. "Je to veľmi nečakané, prekvapujúce, šokujúce... Mal množstvo plánov - koncepty, nahrávanie albumov, skladanie nových pesničiek," komentoval predčasný odchod prvého slovenského Zlatého slávika. "Je to pre slovenskú hudbu obrovská strata, ale zostáva nám po ňom množstvo skvelých skladieb, ktoré nám ho budú navždy pripomínať," uviedol Mešša, ktorý sa naposledy s Mekym rozprával v septembri, keď mu vyšla nová verzia Modrého albumu na LP. "Hovorili sme si, že má dobrý zvuk, bavili sme sa aj o nových skladbách a básňach, ktoré by mohol do nich použiť. Boli to básne Kamila Peteraja a Joža Urbana," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia