Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2021 14:48 | Správy | Koronavírus

Zúfalstvo a bezmocnosť! Heger si od zdravotníkov na COVID oddelení vypočul tvrdú realitu: Dojemný odkaz

Premiér Eduard Heger označil počas svojej stredajšej návštevy v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach zdravotníkov za skutočných hrdinov.

Informovala o tom hovorkyňa UNLP Monika Krišková. O situácii na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) UNLP v Košiciach hovoril premiér priamo so zdravotníkmi. "Sme zúfalí a bezmocní. Stav na oddelení je horší ako vážny, lebo pribúda enormný počet pozitívnych pacientov a vyžadujú si pľúcnu ventiláciu. Obsadenosť na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny je až do 100 percent, ďalší covidoví pacienti z ostatných kliník a oddelení doslova čakajú na uvoľnenie lôžka a napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu," informovala počas návštevy premiéra Hegera lekárka Tünde Korčeková z OAIM.

Otvoriť galériu

Ako uviedla vrchná sestra OAIM Slávka Olejárová, je frustrujúce, že existovala možnosť tomu predísť a mnohí ju nevyužili. Sestry a personál pracujú šesť až osem hodín v ochranných overaloch, bez možnosti napiť sa vody alebo ísť na toaletu. Polohovanie pacientov v kritickom stave napojených na umelú pľúcnu ventiláciu je podľa nej náročné vždy, nieto ešte v špeciálnom ochrannom oblečení. „Je náročné zmieriť sa s tým, že všetka naša snaha sa mnohokrát končí neúspešne a pacient zomiera. Je naozaj veľmi náročné zmieriť sa s tým, že títo ľudia mali možnosť tomu predísť, ale nevyužili ju,“ uviedla Olejárová.

Vedenie nemocnice premiéra informovalo o aktuálne situácii, o rýchlo pribúdajúcich covidových pacientoch a o zhoršujúcich sa stavoch pacientov v aktuálne tretej vlne pandémie COVID-19. Generálny riaditeľ UNLP Košice Ján Slávik informoval, že desať pacientov je v kritickom stave, potrebujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, ďalších 20 je vo vážnom stave a nezaobídu sa bez vysokoprietokového kyslíka. Z tých, ktorí skončili na umelej pľúcnej ventilácii, nebol nikto zaočkovaný. Vedenie nemocnice ubezpečilo premiéra aj verejnosť, že všetkým onkologickým pacientom, tiež pacientom po transplantáciách či v akútnych prípadoch je poskytovaná zdravotná starostlivosť kompletne a bezodkladne.

„Pandémiou žijeme už dva roky, ktoré nám rozvrátili naše bežné fungovanie. Dva roky nosíme rúška, udržiavame odstup, máme za sebou sériu lockdownov, oslabenú ekonomiku a riadime sa protipandemickými opatreniami. Na vlastné oči som si pripomenul, prečo to všetko robíme. V celom tom kolotoči nám nesmie ujsť podstata, a to, že vírus COVID-19 vážne ohrozuje naše zdravie a životy. Videl som bezmocných ľudí ležať na prístrojoch, pacientov, ktorí sú odkázaní na pomoc personálu a nevedia, aké následky im ostanú. Videl som aj to, že zdravotníci sú skutoční hrdinovia. Prosím, vydržte to. Potrebujeme vás,“ uviedol Heger.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?