Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2021 14:55 | Správy | Domáce správy

Prezidentka Čaputová: Súčasná vláda je krehká a trápia ju konflikty!

Súčasná slovenská vláda je krehká, čelí viacerým výzvam a trápia ju konflikty.

Z toho ťaží opozícia na čele s Robertom Ficom (Smer-SD), povedala v rozhovore pre spravodajský kanál ČT24 slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. "Prišla pandémia, vládna kríza, máme staronovú vládu s novým premiérom a novým ministrom zdravotníctva, ktorá ešte stále čelí mnohým výzvam, je pomerne krehká a sú v nej konflikty," priblížila Čaputová s tým, že z týchto sporov "dokáže ťažiť opozícia".

Politikom vrátane Fica prezidentka zároveň vytkla, že zneužívajú rozdelenie spoločnosti na vlastné politické ciele. Rozdelenie spoločnosti podľa Čaputovej pramení aj z dezinformácií. "Pravda ako hodnota dostáva v tomto období veľmi zabrať... Nedokážeme sa zhodnúť na tom, čo pravda je. Spochybňuje sa odbornosť, nemáme úctu k vzdelanosti... Musíme byť odhodlaní dopracovať sa k pravde," dodala. Sociálne siete podľa Čaputovej nesú zodpovednosť za dezinformačný a klamlivý obsah. "Ony vedia, že obsah, ktorý je deštruktívny a burcujúci, predá viac reklamy," priblížila.

Prezidentka počas rozhovoru pri príležitosti 103. výročia vzniku Československa zdôraznila slová Tomáša Garriguea Masaryka "Pravda víťazí". Masaryka považuje Čaputová za inšpiráciu, prvá Československá republika bola podľa nej významným štátom s ústavnou listinou, v ktorom mali ženy právo voliť. Prezidentka ocenila, že podľa prieskumov verejnej mienky väčšina obyvateľov Slovenska považuje obdobie prvého československého štátu za dôležité a hodnotné. "Som rada, že je to dnes štátny sviatok (aj na Slovensku)," dodala prezidentka.

Slovensko si 28. október pripomína ako štátny sviatok Deň vzniku samostatného československého štátu. Minulý rok bol tento dátum ešte pamätným dňom, parlament však prijal zmenu legislatívy. Tento deň však na Slovensku nie je zároveň aj dňom pracovného pokoja. "Čaká nás zložité obdobie," zhrnula prezidentka a upozornila na rastúcu krivku tretej vlny epidémie nového koronavírusu a tiež na zdražovanie energií či potravín.

"Za najoslabujúcejší prvok však považujem rozdelenie spoločnosti. Zdá sa mi, že sme niekedy rozdelení na takých líniách, ktoré ani nie sú dôležité. Pokiaľ by sme sa dokázali dohodnúť na základných hodnotách, ktoré sú odkazom prvej Československej republiky, ako je pravda, láska a humanizmus, tak spoločnosť by mohla byt oveľa súdržnejšia a krízy by sme dokázali zvládať omnoho lepšie," dodala Čaputová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet