Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.10.2021 02:00 | Správy | Politika
Foto

Heger hral dôležitú úlohu počas summitu EÚ: Musel upokojovať situáciu

Spor medzi EÚ a Poľskom ohľadom dodržiavania zásad právneho štátu sa neocitne v oficiálnych záveroch o výsledkoch októbrového summitu EÚ.

Uviedol to vo štvrtok večer týždenník Politico s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje.

Fotogaléria
25
fotiek v galérii

Predseda Európskej rady Charles Michel ešte na úvod summitu v oficiálnom vyhlásení uviedol, že lídri členských krajín budú rokovať aj o téme právneho štátu. Upozornil, že EÚ dôrazne dodržiava zásady právneho štátu a existujú "právne a inštitucionálne nástroje", ktoré možno použiť, ak sa tak nedeje. "Mali by sme sa však zaviazať hlavne k dialógu," uviedol. Michel tým zopakoval kompromisný postoj nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktoré tesne pred summitom uviedla, že sa treba vyvarovať "vodopádu" súdnych sporov a hľadať cestu dialógu medzi Európskou komisiou a Poľskom.

Politico s odkazom na nemenovaných diplomatov z prostredia Európskej rady upozornil, že debaty o Poľsku a právnom štáte - v súvislosti s rozhodnutím poľského Ústavného súdu o nenadradenosti legislatívy EÚ nad domácim právom - sa do formálnych záveroch zasadnutia nedostanú. Avšak Michel pripravil niekoľko vlastných neformálnych záverov k diskusiám na túto tému.

Hlavným odkazom má byť posolstvo, lídri EÚ sa zhodujú na tom, že právny štát a nezávislosť súdnictva sú "úplne zásadné". A aj na tom, že právne a inštitucionálne nástroje už boli aktivované alebo ešte môžu byť aktivované. Nemenovaný diplomat upozornil, že štvrtkové diskusie o Poľsku boli príležitosťou identifikovať hlavné ťažkosti a lepšie pochopiť rôzne uhly pohľadu, pričom Michel poďakoval premiérom a prezidentom za ich konštruktívny prístup.

"Michel dospel k záveru, že politický dialóg musí pokračovať v záujme hľadania riešení. Večerná rozprava bola krokom, ktorý by mal pomôcť nájsť tieto riešenia," uviedol nemenovaný európsky diplomat. Podľa Politico sa do týchto debát zapojil aj slovenský premiér Eduard Heger, ktorý sa snažil "upokojiť situáciu". Diplomatické zdroje potvrdili, že Hegerov odkaz ostatným svojim kolegom bol, že právny štát je síce "kľúčovým" princípom EÚ, "ale nie je na lídroch, aby sa tomu politicky venovali skôr, ako budeme mať úplný obraz a všetky fakty".

Heger mal poznamenať, že summit EÚ nie je fórom na diskusie o právnych argumentoch. Dodal, že "jednota je našou najväčšou silou" a povzbudil Európsku komisiu a Poľsko, aby "v dobrej viere" našli riešenie tohto problému.

Politico spresnil, že najmä lídri severoeurópskych krajín EÚ privítali diskusiu o tejto vážnej téme a naznačili, že hneď po tom, ako bude eurokomisia pripravená reagovať na situáciu v Poľsku primeranými opatreniami, všetky členské krajiny by mali konať "spoločne a pevne". V hre je viacero možností ako zakročiť voči Poľsku, najväčším "strašiakom" pre Varšavu sa zdá byť aktivácia mechanizmu podmienenosti spájajúcim financovanie EÚ s princípmi právneho štátu. Po tom dôrazne volá najmä Európsky parlament a hrozí eurokomisii žalobou na súde, ak tento mechanizmus nespustí.

Lídri sa však vo štvrtok večer neformálne zhodli na tom, že kým by k takejto situácii došlo, potrebný je ďalší dialóg s Poľskom, ktoré týmto dostáva "druhú šancu".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce