Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.10.2021 17:35 | Správy | Zahraničné správy

Snemovňa a Senát riešia odobratie právomocí Zemanovi: Pred rozhodnutím si vyžiadajú tento dokument

Novozvolená Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR (PS PČR) a Senát si pred predpokladaným novembrovým rozhodnutím o odobratí právomocí prezidentovi vyžiadajú ďalšiu správu z Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN), že Miloš Zeman naďalej nemôže vykonávať povinnosti hlavy štátu.

Povedal to v utorok predseda koalície SPOLU a šéf strany ODS Petr Fiala, uviedla spravodajská televízia ČT24. Podľa Fialu sa na tom zhodli predsedovia parlamentných strán na utorkovom rokovaní s vedením Senátu. "Z hľadiska Senátu aj niektorých zástupcov strán Snemovne bolo zrejmé, že ak by sme prípadne pristúpili k aktivácii článku 66, tak by sa tak malo stať aj s tým, že sa znovu presvedčíme, a bude získaná aktualizácia zdravotného stavu pána prezidenta," povedal po rokovaní predseda Senátu Miloš Vystrčil. Šéf hornej komory Parlamentu ČR zároveň označil utorkové rokovania za konštruktívne. Podľa neho sa na nich zúčastnili všetci predsedovia parlamentných strán. "Nálezy, ktoré sú obsiahnuté v správe ÚVN uznali všetci ako veľmi závažné. Zhodli sme sa na tom, že situácia si vyžaduje riešenie. S tým, že niektorí boli ochotní o nejakom riešení debatovať, iní sa k návrhom stavali skôr rezervovane," dodal Vystrčil.

Pred rokovaním zástupcovia Senátu očakávali, že obe komory parlamentu tento krok schvália. Nebolo však jasné, či návrh podporia aj poslanci ANO a SPD, ktorí budú v novej Poslaneckej snemovni v menšine. Premiér Andrej Babiš pred rokovaním uviedol, že by s odobratím právomocí prezidentovi počkal až do decembra.

Vystrčil na základe správy ÚVN, v ktorej je Zeman hospitalizovaný, v pondelok vyhlásil, že prezident nie je schopný vykonávať žiadne pracovné povinnosti. Vystrčil ďalej oznámil, že vzhľadom na charakter ochorenia je dlhodobá prognóza Zemanovho zdravotného stavu hodnotená ako "krajne neistá". Možnosť, že sa vráti k svojim pracovným povinnostiam, je malá.

Stála komisia Senátu pre Ústavu ČR a parlamentné procedúry sa v utorok jednomyseľne zhodla, že Zeman má prísť o právomoci hlavy štátu podľa článku 66 ústavy. Senát ako celok by mohol hlasovať o odobratí právomocí Zemanovi 5. novembra, teda ešte pred ustanovujúcou schôdzou Poslaneckej snemovne, ktorá sa uskutoční 8. novembra.

Na to, aby prezidentovi boli odobraté právomoci, je podľa českej ústavy nutný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov a senátorov. Odobratie právomocí hlave štátu však neznamená odvolanie prezidenta, pripomína spravodajský portál iDNES.cz.

Článok 66 sa týka najmä prenesenia prezidentských právomocí na iných ústavných činiteľov v situácii, že sa "uvoľní" funkcia prezidenta a nová hlava štátu buď ešte nebola zvolená, alebo ešte nezložila sľub.

Podľa znenia článku by sa prezidentské právomoci rozdelili medzi ďalších najvyšších ústavných činiteľov. Predsedu vlády by namiesto prezidenta vymenoval predseda PS PČR.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť